229, 25646

Payconiq kost voortaan meer voor de handelaar: zijn er alternatieven?

Payconiq kost voortaan meer voor de handelaar
Aangeboden door

Sinds de lancering van Payconiq in 2016 zou het tarief voor een Payconiq-betaling nooit gewijzigd zijn, aldus de Bancontact Payconiq Company. Maar vanaf april is Payconiq wel duurder voor de handelaar. Merkt u daar ook iets van als consument? En bestaan er alternatieven?

De voorbije maanden stelde Bancontact Payconiq Company naar eigen zeggen een aanzienlijke stijging vast van de operationele kosten en een almaar strengere regelgeving. Daarom voert het bedrijf een jaarlijkse vaste werkingskost in voor Payconiq, zijn oplossing voor mobiele betalingen.

Hoeveel? En gaat u dat voelen?

Per jaar en per handelaarsaccount rekent Payconiq voortaan een werkingskost van 18 euro aan. De transactiekost op zich verandert niet en blijft 0,06 euro voor een betaling in de winkel en 0,20 euro voor een onlinebetaling. Let wel, dat zijn kosten voor de handelaar.

Als klant betaalt u in principe gratis met Payconiq. De bank die uw Bancontactkaart heeft uitgegeven, kan in principe transactiekosten aan u aanrekenen, maar geen enkele bank lijkt dat te doen. Dus nee, u gaat de werkingskosten voor handelaars niet voelen.

Of er ook alternatieven zijn?

Bij Payconiq betaalt u mobiel door een QR-code te scannen. Maar natuurlijk kan u ook nog altijd contactloos betalen, zonder uw pincode, door uw bankkaart of uw smartphone tegen een betaalterminal te houden. Vrijwel alle bankkaarten en smartphones bevatten tegenwoordig namelijk een NFC-chip, waarmee u aan nagenoeg alle betaalterminals in België contactloze betalingen kan uitvoeren.

Hebt u een smartphone met Android? In dat geval kan u contactloos betalen via Google Pay. Daarvoor schakelt u de NFC-functie van uw telefoontoestel in, installeert u de app Google Wallet en koppelt u daar uw debet- of kredietkaart aan, naargelang wat uw bank mogelijk maakt. Hebt u een iPhone? Daarmee betaalt u contactloos via Apple Pay. U opent de Wallet-app op uw toestel en voegt daar uw bankkaart aan toe.

Contactloos betalen via uw Android-smartphone of iPhone is mogelijk bij onder andere Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, Fintro, Hello Bank! en ING. Als u de Belfius Mobile-app gebruikt op een Androidtoestel en voor 22 juni 2023 contactloos betalen in de app activeerde, kan u ook daarmee contactloze betalingen doen. Schakelde u de functie niet tijdig in of zette u die uit, dan is dat niet meer mogelijk.

Wel tot een welbepaald limietbedrag

Contactloos betalen kan tot 50 euro per verrichting. Hebt u voor 100 euro contactloos betaald met uw bankkaart (met opeenvolgende betalingen), dan moet u uw pincode ingeven. Daarna betaalt u weer contactloos zonder pincode. Bij sommige banken kan u de limiet van 100 euro zelf aanpassen.

Elke contactloze betaling boven 50 euro moet u sowieso met uw pincode bevestigen, als u ze met uw bankkaart deed. Betaalt u meer dan 50 euro contactloos met uw Androidsmartphone? Dan moet u bevestigen door uw telefoontoestel te ontgrendelen. Doet u een betaling met Apple Pay? In dat geval dient u zich altijd te identificeren. Ofwel met FaceID, ofwel met TouchID waarbij u uw vinger op de vingerafdruksensor legt. Ondertussen houdt u uw toestel dicht bij de betaalterminal.

Tip: Nog geen zichtrekening met debetkaart? Vind hier de rekening die bij u past

 

Lees ook:

Andere tips over kredietkaarten en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.