Fortis beboet voor slecht beleggingsadvies
Fortis Bank (nu BNP Paribas Fortis) is veroordeeld tot een schadevergoeding van 50.000 euro aan een klant. De burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel was van oordeel dat fout beleggingsadvies van de bank ervoor zorgde dat die laatste 100.000 euro verlies leed. De uitspraak zou een belangrijk precedent kunnen vormen.
De uitspraak in de zaak dateert al van 26 februari, maar raakte nu pas bekend. De feiten: in 2006 tekende een klant van Fortis Bank voor 430.000 euro in op de Easy Fund-levensverzekering. Het ging om een tak 23-beleggingsverzekering, waarvan de opbrengst gekoppeld was aan de evolutie van beleggingsfondsen. Achteraf bleek dat het oorspronkelijke kapitaal deels was weggesmolten.
Dat is volgens de rechtbank de schuld van Fortis, dat destijds slechte adviezen gegeven zou hebben aan de klant. Zo zou de bank geen rekening gehouden hebben met het defensieve beleggingsprofiel. Het ging immers om een alleenstaande moeder met kinderen die geen grote risico's wou nemen. De vrouw verloor desondanks 100.000 euro.
Precedent
Volgens Geert Lenssens , advocaat van het slachtoffer, vormt het vonnis een belangrijk precedent. 'Er zijn in ons land tienduizenden mensen inschreven op een tak 23- verzekering bij banken en verzekeraars met de gedachte dat het een veilige belegging is, terwijl er zware risico's zijn op kapitaalsverlies'. Veel van die beleggers zagen na de opeenvolgende beurscrisissen hun kapitaal deels wegsmelten.
'De tak 23 producten vallen in de wet tussen de mazen van het net. Bepaalde banken en verzekeraars maken daar misbruik van omdat het als een verzekeringsproduct en niet als een financieel product wordt behandeld', klinkt het bij Lenssens. De wetgeving is immers veel strenger voor financiële producten. Financiële instellingen moeten zo steeds eerst een profiel opmaken van een klant alvorens beleggingsproducten te mogen verkopen.
'Het verheugt mij dat de rechtspraak verzekeringsproducten ook als beleggingsproducten behandelt. Het wordt hoog tijd dat de wetgever die gelijkschakeling ook effectief doorvoert', aldus Lenssens.
Fortis Bank gaat in beroep tegen de uitspraak.
- Banken leveren tijdig lijsten af voor vergoeding door Depositogarantiefonds
- Bankenlandschap wordt verder uitgedund
- Laat uw belastingvoordeel niet liggen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.