215, 25614

1,3 miljoen Belgen bankieren via het postkantoor

1,3 miljoen Belgen bankieren via het postkantoor

Van de zowat 4 miljoen klanten die BNP Paribas Fortis en haar dochterbedrijf bpost bank samen hadden, kozen er uiteindelijk 1,3 miljoen om te worden bediend via de loketten van het postkantoor. De andere 2,7 miljoen kozen het filiaal van BNP Paribas Fortis als hun voorkeurlocatie.

Op 21 januari werd bpost bank opgenomen in BNP Paribas Fortis. De zowat 1 miljoen klanten van de instelling werden daarbij rechtstreeks klant bij de moederbank.

BNP Paribas Fortis beschikte daardoor over een dubbel netwerk, namelijk eigen kantoren en postkantoren. Klanten die geregeld transacties aan het loket deden, kregen daarom het voorstel om het postkantoor als hun eerste contactpunt te kiezen. Wie meer op advies was aangewezen, koos het best voor een filiaal van BNP Paribas Fortis.

Uiteindelijk kozen 1,3 miljoen mensen het postkantoor als hun voorkeurplaats om te bankieren. Dat heeft sindsdien er ook geleid tot 30% à 40% meer mensen die voor een financiële verrichting over de vloer kwamen in het postkantoor, zegt topman Michael Anseeuw van BNP Paribas Fortis.

Anseeuw: “We hadden de klanten ook een voorkeurlocatie voorgesteld op basis van hun profiel: mensen die vaker transacties deden versus klanten die vaker om advies kwamen. We zaten daar vrij goed. Uiteindelijk hebben maar 85.000 mensen toen een andere keuze gemaakt.” “Iets meer oudere klanten koos voor het postkantoor, maar ook jongeren die bijvoorbeeld op kot zitten en cash belangrijk vinden in het beheer van hun budget.”

Veel mensen komen echter nog maar zelden in een kantoor. Het digitale bankieren zet zich verder door. Het aantal keren dat de app van de bank op de smartphone werd gebruikt, steeg vorig jaar met 14% tot meer dan 1 miljard. Het aantal actieve app-gebruikers dikte met 6% aan tot 2,5 miljoen. “In 2023 gebeurden elke seconde 35 digitale transacties”, aldus Anseeuw.

Anseeuw ging op de bereikbaarheid van de bank in tijdens de voorstelling van de jaarresultaten van de instelling. Die lieten zien dat ze vorig jaar afsloot met een winst van 3,1 miljard euro. Dat resultaat bevat naast de cijfers van de retailbank BNP Paribas Fortis in België (voor een derde van het resultaat) ook die van een aantal gespecialiseerde BNP-bedrijven als de leasingmaatschappij Arval en buitenlandse activiteit zoals de Turkse bank TEB.

Daarbij benadrukte Anseeuw ook het belang van de bank voor de Belgische economie. “We hadden eind vorig jaar voor in totaal 159,08 miljard euro aan leningen uitstaan in ons land. Dat was 4,5% meer dan in 2022.” Een belangrijk deel daarvan – 66,7 miljard euro zijn hypotheekleningen. “Gelukkig voor onze kredietnemers had 87% daarvan een vaste rente. Daardoor hebben ze ons vorig jaar 1,2 miljard euro aan intresten betaald. Met een vaste rentevoet beschermen we hun koopkracht. Mochten we die wel ontvangen hebben, dan konden we onze spaarders ook meer betalen. Die 600 miljoen euro komt immers overeen met 1% op het geld op onze gereglementeerde spaarboekjes.”

 

 

Andere tips over spaarrekeningen en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.