• Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel

Terugbetaling bril

Ziekenfondsen bieden een terugbetaling voor de aankoop van een bril, brilmontuur en/of brillenglazen. Dit is de terugbetaling uit de verplichte ziekteverzekering en is voor elk ziekenfonds hetzelfde. Daarnaast voorzien verschillende ziekenfondsen bovenop de wettelijke terugbetalingen extra tegemoetkomingen. Welke mutualiteit u moet kiezen om van de hoogste terugbetaling te genieten, weet u dankzij onze vergelijking.

Terugbetaling door de ziekteverzekering

De terugbetaling voor brillen vanuit de verplichte ziekteverzekering hangt af van uw brillenglazen, uw oogafwijking en uw leeftijd. Als u jonger bent dan 18 jaar krijgt u ook een deel van uw montuur terugbetaald. Terugbetalingen bij een niet-geconventioneerde opticien liggen lager, dan als u kiest voor een geconventioneerde opticien.

De ziekteverzekering komt tussen in de prijs van brillenglazen met enkel zicht (= unifocale brillenglazen), brillenglazen met dubbelzicht (=bifocale brillenglazen) en brillenglazen met driedubbel zicht (=progressieve brillenglazen). Het terugbetalingsbedrag voor progressieve en bifocale glazen is afhankelijk van de dioptriewaarde voor verzicht. Let op: om een tegemoetkoming te krijgen, zijn er ook andere voorwaarden van toepassing. Bekijk alle voorwaarden op de website van het RIZIV.

Wat kost een bril?

De prijs van een bril verschilt tussen 60 en 400 euro. Hoeveel uw bril kost, hangt af van verschillende factoren.

  • Montuur: kiest u voor een montuur van een modemerk, dan ligt de prijs uiteraard hoger. Naast het merk speelt ook het materiaal van de montuur een rol. Een montuur uit aluminium of titanium is duurder dan een montuur gemaakt uit kunststof.
  • Brillenglazen: hoe veel uw brillenglazen kosten, hangt uiteraard af van de brillenglazen die u nodig heeft. Multifocale glazen zijn duurder dan enkelvoudige glazen. Daarnaast bepaalt ook de sterkte van uw bril mee de prijs.

Vergelijk de verschillende ziekenfondsen. Zo weet u bij welk ziekenfonds u moet aansluiten.

  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel

Heeft u een voorschrift nodig?

U heeft een voorschrift nodig van de oogarts om een terugbetaling te krijgen. Daarna kan u met dit voorschrift naar de opticien voor de aankoop van uw eerste bril. De opticien bekijkt a.d.h.v. uw brillenglazen, uw oogafwijking en uw leeftijd of een terugbetaling vanuit de ziekteverzekering mogelijk is. Als u een terugbetaling krijgt, dan bezorgt de opticien u de nodige documenten om deze aan te vragen. Na uw eerste bezoek bij de oogarts moet u niet voor elke nieuwe bril terug naar de oogarts. Dit verschilt per leeftijd.

Wie mag brillenglazen voorschrijven?

Enkel oogartsen mogen een voorschrift schrijven, een opticien niet. Wie een eerste bril op sterkte wil, moet dus eerst naar de oogarts.

Hoe vaak hebt u recht op een terugbetaling?

Hoe vaak u een terugbetaling krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie:

  • Jonger dan 18 jaar: twee jaar na ontvangst van de vorige bril.
  • 18 jaar of ouder: vijf jaar na ontvangst van de vorige bril.
  • Verschil van minstens 0.5 dioptrie: heeft u een verschil van 0.5 dioptrie in de sfeer, in de cilinder of in het prisma in vergelijking met het ontvangst van vorige bril, dan heeft u recht op een nieuwe tegemoetkoming.

Hoe veranderen van ziekenfonds?

Wilt u graag de terugbetalingen vergelijken en veranderen van ziekenfonds? Volg volgende drie stappen:

  1. Ga naar de ziekenfondsenvergelijker op Spaargids.be.
  2. Vink de thema’s aan die voor u belangrijk zijn.
  3. Vergelijk de thema’s per ziekenfonds en stap vandaag over. Uw nieuwe ziekenfonds regelt het papierwerk met uw oude ziekenfonds.

Bekijk ook info van andere ziekenfondsen die we vergelijken