Holdings
TIP
Re: Holdings
Wordt Berkshire Hathaway nog niet stilaan koopwaardig ?
Re: Holdings
Re: Holdings
Artikeltje over holdingkortingen op de Tijd. Blijkbaar kan ik voortaan ook geen gratis artikels meer lezen.
"You need to buy the umbrella before it starts to rain."
Re: Holdings
At your service ladies/men!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Re: Holdings
In het artikel staat ook:
“Een holding die er jaar na jaar niets van bakt moet je een grotere korting toebedelen. Maar we zien zelden holdings die decennialang consequent ofwel het juiste ofwel het verkeerde doen. Wat vandaag verguisd wordt - en een reuzenkorting heeft - kan morgen opgehemeld worden en een kleine korting of zelfs premie krijgen. Of omgekeerd”
Ik heb donderdag toevallig Peugeot gekocht. Ik had wel gezien dat de korting bijzonder groot was. En ze hebben juist een ferme tegenslag gehad met Orpea, dat hebben we dus al gehad.
“Een holding die er jaar na jaar niets van bakt moet je een grotere korting toebedelen. Maar we zien zelden holdings die decennialang consequent ofwel het juiste ofwel het verkeerde doen. Wat vandaag verguisd wordt - en een reuzenkorting heeft - kan morgen opgehemeld worden en een kleine korting of zelfs premie krijgen. Of omgekeerd”
Ik heb donderdag toevallig Peugeot gekocht. Ik had wel gezien dat de korting bijzonder groot was. En ze hebben juist een ferme tegenslag gehad met Orpea, dat hebben we dus al gehad.
Re: Holdings
Het holdingartikel van De Tijd:
In euforische beurstijden zijn beleggers bereid vette premies te betalen voor holdings. Als het zwaar onweert zoals nu, veranderen die premies razendsnel in grote solden. De kortingen waarmee de holdings noteren, zijn sinds 2013 nooit zo groot geweest. Biedt dat kansen?
Holdings, bedrijven die in meerdere andere bedrijven investeren, staan geboekstaafd als beleggingen voor de goede huisvader. Door de aankoop van maar één aandeel kunt u er gediversifieerd mee beleggen en meeprofiteren van de expertise van de holdingbazen.
Maar ze ontsnappen niet aan de malaise die de markten treft. De holdings verloren in de eerste negen maanden gemiddeld 21 procent. Dat is vergelijkbaar met de neergang met 19 procent voor de Europese Stoxx600-index of de crash met 22 procent voor onze nationale Bel20.
Vanzelfsprekend zijn de bedrijven in de portefeuilles van de holdings niet immuun voor de conjunctuur, de hoge inflatie en rente, en de algemene daling van de waarderingen. Maar in het holdinguniversum speelt nog een andere wetmatigheid mee die bij elke cyclus terugkeert. Als het goed gaat op de beurzen, noteren ze vaak met een premie of een geringe korting tegenover hun intrinsieke waarde. Als het slecht gaat, beginnen de beleggers een korting te eisen die groter wordt naarmate de beursellende voortduurt.
28%
KORTING
Degroof Petercam schat de gemiddelde korting van de holdings op bijna 28 procent.
‘Wij schatten de gemiddelde korting in de sector op bijna 28 procent. Dat is het hoogste peil sinds 2013’, stellen Joren Van Aken en Kris Kippers, analisten van Degroof Petercam, in hun holdingrapport dat ze deze week uitbrachten.
‘Er zijn argumenten die voor of tegen een korting pleiten’, legt Kristoff Van Houte van het beursblad Kroffinvest uit. ‘Zijn de kosten bijvoorbeeld niet te hoog? Holdings met veel kosten tegenover de waarde van hun portefeuille zouden met een grotere korting moeten noteren.’ Van de Belgische holdings heeft GBL met 0,2 procent van de portefeuille de kleinste kostenratio, Quest for Growth met 1,1 procent de hoogste.
‘Ook zaken als de communicatie met de beleggers, de eventuele schuldgraad, de openheid van het management of de transparantie van de portefeuille spelen een rol. En het trackrecord natuurlijk’, vervolgt Van Houte. ‘Een holding die er jaar na jaar niets van bakt, moet je een grotere korting toebedelen. Maar we zien maar zelden holdings die decennialang consequent ofwel het juiste ofwel het verkeerde doen. Wat vandaag verguisd wordt - en een reuzenkorting heeft - kan morgen weer opgehemeld worden en een kleine korting of zelfs premie krijgen. Of omgekeerd.’
‘In de praktijk is de korting klein of is er zelfs een premie als alles goed gaat. Dan zijn beleggers enthousiast, maar zijn ook de onderliggende activa relatief duur. Dat zag je bij Sofina, dat begin dit jaar nog met een premie van 40 procent noteerde. Als er paniek heerst, zijn de onderliggende activa goedkoop én is ook de korting groot. Dat is een beetje contra-intuïtief, maar het wil zeggen dat je in slechte tijden de beste koopjes kan doen.’
Onder de motorkap
De heftigste soldenperiode in negen jaar betekent niet dat elke holding koopwaardig is.
De heftigste soldenperiode in negen jaar betekent niet dat elke holding koopwaardig is. Het is cruciaal te bestuderen wat onder de motorkap zit. Het zijn nog altijd de prestaties van de onderliggende bedrijven in de portefeuille die de cijfers van de investeringsmaatschappij erboven boetseren.
Daarnaast is het belangrijk in te schatten in welke mate de officieel gepubliceerde intrinsieke waardes al rekening houden met de realiteit. ‘De investeerders in private equity (niet-genoteerde bedrijven, red.) en durfkapitaal rapporteerden zeer milde dalingen van hun intrinsieke waardes. Maar dat betekent niet dat ze relatief immuun zijn. De echte impact in de private markt komt typisch met een uitstel van zo’n twaalf maanden’, stelt Kippers.
Holdings die voornamelijk in dat segment zitten, zijn Sofina
SOF
-2,36%
, Brederode
BREB
-1,26%
en Eurazeo
RF
-0,27%
. Hun koersen verloren een veelvoud van de waardedalingen die de holdings gepubliceerd hebben. Sofina’s beurskoers tuimelde in het eerste halfjaar 55 procent, terwijl de ‘officiële’ waarde amper 12,7 procent zakte. Brederode raakte op de beurs 31 procent kwijt, terwijl de intrinsieke waarde 2,4 procent afbrokkelde. Beleggers zijn dus van oordeel dat de waarde van hun rechtstreekse investeringen en van de fondsen waarmee ze in durfkapitaal beleggen veel forser zijn gezakt.
‘Private-equity- en durfkapitaalfondsen hanteren drie veelvoorkomende methodes om de impact op hun waarderingen te vertragen’, legt Kippers uit. ‘De eerste is de recente investeringen - die vaak tegen recordwaarderingen gebeurden - toch tegen kostprijs in de boeken houden. Dat is zelfs een richtlijn van de sectorvereniging. Het is gebruikelijk om de eerste twaalf maanden na een investering de prijs niet aan te passen.'
De tweede methode is een bedrijf tegen de prijs van de jongste kapitaalronde te waarderen, legt Kippers uit. 'Dat kan volgens de richtlijnen zolang de commerciële leefbaarheid van het bedrijf niet significant wordt aangetast. Zolang er geen nieuwe financieringsronde gebeurt en de manager zelf oordeelt dat de toekomst niet in gevaar is, gebeurt er geen herwaardering.'
De derde manier is de verkoop van een participatie aan een ander fonds van dezelfde groep of een partner tegen hoge koersen. 'Enkele bekende investeerders noemden dat onlangs zelfs een Ponzi-piramide', zegt Kippers. 'Daardoor zie je op de secundaire markt nog dure transacties plaatsvinden tegen 20 à 30 keer de winst.’
De beste manier voor groeifondsen om geen lagere waardering te moeten opbiechten, is ervoor te zorgen dat de bedrijven in de portefeuille geen nieuwe financieringsronde moeten doorvoeren.
KRIS KIPPERS EN JOREN VAN AKEN
ANALISTEN DEGROOF PETERCAM
‘De beste manier voor zulke fondsen om geen lagere waardering te moeten opbiechten, is erop toe te zien dat de bedrijven in de portefeuille geen nieuwe financieringsronde moeten doorvoeren’, gaat Kippers verder. ‘Daarom raadde Sequoia, een van de belangrijkste Amerikaanse spelers in groeikapitaal en een partner van Sofina, al zijn bedrijven aan een kapitaalronde zo lang mogelijk uit te stellen om de storm door te komen.'
Om de cashverbranding te stoppen, zie je de jongste tijd zware ontslaggolven bij groeibedrijven, merkt Kippers op. 'De Indiase leerapp Byju’s ontsloeg 5.000 mensen. De thuisbezorger Gorillas zette 320 werknemers aan de deur. De komende twaalf maanden zullen meer bedrijven gedwongen worden om vers geld op te halen. Pas dan zal je de volledige impact van de huidige marktomgeving op de waarderingen zien.’
Meeste koopadviezen
Bij de Belgische holdings geniet D’Ieteren
DIE
-1,59%
de meeste koopadviezen. De Brusselse groep die vooral in bedrijven rond mobiliteit investeert, dook deze week zelfs op in een select kransje Europese aandelen dat het persagentschap Bloomberg samenstelde met alleen kooptips achter hun naam.
Bij KBC Securities staat het bedrijf op de ‘top pick-lijst’. ‘D’Ieteren presteerde goed na de publicatie van beter dan verwachte halfjaarcijfers en het verhogen van de winstprognose voor heel het jaar', zegt analist Michiel Declercq. 'Het bedrijf verwacht nu 35 in plaats van 25 procent meer bedrijfswinst. Daarna verloor de koers snel stoom, wat volgens ons te wijten is aan het hoge schuldprofiel van de autobeglazingsdochter Belron (de belangrijkste deelneming, red.) en aan de kostenstijgingen die aan het transformatieplan van de groep hangen.'
KBC Securities raamt de korting op 40 procent. 'Dat vinden we overdreven', zegt Declercq. 'Belron kan traditioneel de inflatie met enige vertraging doorrekenen, waardoor we ervan overtuigd zijn dat de marges in de tweede jaarhelft beschermd zijn. De meeste takken waarin D’Ieteren actief is, zijn weerbaar, hebben sterke groeivooruitzichten en uitzicht op hogere marges.’
D’Ieteren combineert groei met defensieve kwaliteiten.
EMMANUEL CARLIER
ANALIST KEMPEN
Kempen-analist Emmanuel Carlier stipt aan dat D’Ieteren groei met defensieve kwaliteiten combineert. Met TVH Parts en PHE zit de holding in wisselstukken voor vorkliften en de autosector, een segment dat minder onderhevig is aan de conjunctuur dan nieuwe voertuigen. ‘Beide hebben een sterk trackrecord in overnames. We schatten dat D’Ieteren tegen 2025 tot 4 miljard euro kan investeren in overnames, die vooral via TVH en PHE zullen verlopen. Dat moet het groeiprofiel versnellen.’
Schermvullende weergave
De zilveren medaille, met driekwart koopadviezen, is GBL
GBLB
-1,41%
. Het beursblad De Belegger gaf de holding van de familie Frère zopas een stek in zijn modelportefeuille. ‘De korting is opgelopen tot 40 procent, terwijl ook de waardering van de onderliggende activa is afgenomen. Als de beurzen weer beginnen te herstellen, zal de koers een dubbele hefboom kennen: een waardeherstel bij de participaties en een daling van de decote richting het langetermijngemiddelde van 25 procent of nog minder’, argumenteert hoofdredacteur Gert Bakelants.
‘De participaties hebben herstelpotentieel. De vijf grootste zijn de maker van gedistilleerde dranken Pernod Ricard, de Zwitserse specialist in inspectie- en testdiensten SGS, de reus in sportartikelen Adidas, de mineralendelver Imérys en de materialengroep Umicore. Daarnaast koopt GBL regelmatig eigen aandelen in, en zien we het dividendrendement van 4 procent bruto de komende jaren nog licht aantrekken.’
Sommige analisten plaatsen echter vraagtekens bij de recente instap in hippe groeibedrijven tegen hoge koersen. Zo investeerde GBL vorig jaar in het Zweedse fintechbedrijf Klarna tegen een waardering van 46 miljard dollar. Klarna zoekt nu vers geld tegen een waardering van 6,5 miljard.
Bij Ackermans verrasten de goede prestaties van de private banking-tak ons positief.
HANS D'HAESE
ANALIST ING
Ackermans & van Haaren
ACKB
0,15%
heeft veel fans als baken van relatieve stabiliteit. De halfjaarwinst steeg 68 procent. ‘Vooral de goede prestaties van de privatebankingtak (Bank Delen, red.) verrasten ons positief’, argumenteert Hans D’Haese van ING zijn koopadvies. ‘Het beheerde vermogen daalde zo’n 10 procent wegens de correctie op de markten, maar er stroomde ook nog 2,8 miljard euro nieuw vermogen in. De nettowinst in de bankentak nam ondanks de beurscorrectie licht toe.’
Bij de dochter CFE
CFEB
0,20%
werd de afsplitsing van de baggeraar DEME
DEME
-0,47%
een succes op de beurs. Ackermans zet ook zijn half miljard euro cash aan het werk. De holding lanceerde vorige week een programma om voor 70 miljoen euro aandelen in te kopen, al is het nog niet duidelijk wat het bedrijf met die stukken zal doen.
Rode lantaarn Sofina
Van alle holdings kreeg Sofina
SOF
-2,36%
met een tik van zo’n 60 procent dit jaar de grootste klap. De onderneming van de familie Boël kwam onder vuur van de shorter Fraser Perring. De markt stelt zich vragen over de businessmodellen en waarderingen van participaties als de leerapp Byju’s, het techplatform Zilingo of de e-commercewinkel THG.
Wij vinden de neergang van Sofina overdreven.
SHARAD KUMAR
ANALIST KBC SECURITIES
‘Door zijn focus op groeiaandelen is er een grote correlatie met de Amerikaanse Nasdaq-index’, zegt Sharad Kumar van KBC Securities. ‘Wij vinden de neergang overdreven. Sofina biedt toegang tot moeilijk toegankelijke, historisch sterk presterende durfkapitaalfondsen. De holding is goed geografisch en sectoraal gespreid. Al blijft de koers onderhevig aan de drastische bewegingen op de beurs. Je kan wellicht nog goedkoper kopen als de Nasdaq verder corrigeert. Ik denk dat techreuzen als Apple hun prognoses niet zullen inlossen. De verkoop van iPhones staat onder druk. Als reuzen als Apple of Microsoft zakken, weegt dat zwaar op de Nasdaq-index en dus ook op Sofina.’
LEES MEER
Harold Boël (Sofina): 'Het is een moeilijk jaar. Maar we kunnen tegen een stootje’
Brederode
BREB
-1,26%
zit in tegenstelling tot Sofina meer in mature bedrijven. ‘Die zijn beter beschermd tegen forse waardedalingen omdat ze zelf genoeg cash genereren en dus niet met het mes op de keel geld moeten ophalen’, legt Joren Van Aken van Degroof Petercam uit. ‘De intrinsieke waarde daalde in de eerste jaarhelft amper 2,5 procent. Dat was mee te danken aan de dure dollar, want 72 procent van Brederodes durfkapitaalfondsen noteert in die munt. Grotere afwaarderingen staan in het verschiet, maar de koers houdt daar al rekening mee. En met een schuldgraad van amper 1 procent heeft Brederode vuurkracht genoeg om te blijven investeren.’
Bois Sauvage
COMB
-0,96%
investeert niet via fondsen, maar neemt rechtstreeks participaties. De weerbare chocoladetak met merken als Neuhaus en Jeff de Bruges is goed voor 40 procent van de waarde. Sinds maart koopt Bois Sauvage mondjesmaat eigen aandelen in. Cash maakt 12 procent van de portefeuille uit. De meeste analisten blijven neutraal over het aandeel.
Dat geldt ook voor Gimv
GIMB
-1,87%
. Het aandeel hield tot eind augustus stand, maar verloor dan in enkele weken een vijfde van zijn waarde. Met een zestigtal participaties biedt de investeringsmaatschappij een goede spreiding. Gimv heeft de reputatie waarde op lange termijn te kunnen creëren. De eigen lat ligt op gemiddeld 15 procent per jaar. De voorbije jaren was dat meer, nu zal het wellicht wat minder worden. Gimv stopt zijn participaties niet vol met schulden, zodat die ruimte en tijd krijgen om te groeien. Een minpuntje is dat de cashpositie heeft plaatsgemaakt voor lichte schulden.
50
MILJOEN
KBC Ancora lanceerde een inkoopprogramma om voor 50 miljoen euro aandelen te kopen.
Bij de monoholdings zijn de kortingen eenvoudig te berekenen, want ze hebben maar één genoteerde participatie. Solvac
SOLV
0,00%
, de holding boven de chemiegroep Solvay
SOLB
0,99%
, heeft met 21 procent de kleinste decote. Tubize
TUB
-0,75%
, dat het farmabedrijf UCB
UCB
-0,05%
controleert, met 39 procent de grootste.
Solvac keert zowat alle dividenden die het van Solvay ontvangt integraal uit. Tubize doet dat maar voor een deel. De holding kocht met de overgebleven centen begin dit jaar UCB-aandelen bij. Gezien de grote korting zou Tubize meer waarde creëren door eigen aandelen in te slaan. Dat doet KBC Ancora
KBCA
0,51%
wel. De eigenaar van de financiële groep KBC stut met een inkoopprogramma van 50 miljoen euro de koers. Daarvan is al zo’n 20 miljoen uitgegeven.
Buitenlanders
Bij de buitenlanders noteert Peugeot Invest
PEUG
-0,86%
met de grootste korting: 60 procent. Het vehikel van de Peugeot-nazaten zakte 40 procent op de beurs, dubbel zoveel als zijn belangrijkste participatie, de automoloch Stellantis
STLA
-0,70%
. Analisten wijzen op de geringe transparantie van het bedrijf, waarin ook belangen zitten in onder meer de rusthuisuitbater Orpea
ORP
-1,73%
en de maker van huishoudtoestellen SEB
SK
-0,95%
.
Bijna de helft van Peugeot Invest bestaat uit niet-genoteerde aandelen en fondsen waarvan het niet duidelijk is in welke mate waardedalingen al zijn toegepast. Peugeot torst bovendien bijna 1 miljard euro schulden, wat beleggers in deze tijden niet graag zien. ‘Ondanks de onzekerheden noteert Peugeot Invest met een zeer grote korting op het al goedkope Stellantis. Het aandeel zit stevig in de koopzone’, zegt Van Houte.
Ook voor Exor
EXO
-2,39%
van de Italiaanse familie Agnelli is Stellantis een kernparticipatie. Door de verkoop van de herverzekeraar PartnerRe tegen een stevige prijs zijn de schulden weggewerkt. Andere belangen zijn onder meer het auto-icoon Ferrari en de maker van landbouwmachines CNH. Vier op de vijf analisten hanteren een koopadvies. Verkoopaanbevelingen zijn er niet.
Voor het Franse Tikehau Capital
TKO
-0,41%
verlaagde Degroof Petercam de rating deze week van ‘houden’ naar ‘afbouwen’. Het is de enige holding die het beurshuis opvolgt die met een premie noteert. ‘We begrijpen niet waarom Tikehau zoveel beter presteert dan de markt, terwijl een branchegenoot als Eurazeo
RF
-0,27%
de helft onder zijn intrinsieke waarde noteert.’
Voor de Nederlandse reus HAL werd het negatieve advies ingeruild voor een neutraal standpunt. ‘De twee redenen waarom we pessimistisch waren - de kleine korting en de overmatige cashpositie - zijn opgelost. De korting is opgelopen tot ruim 20 procent, terwijl HAL 40 procent van zijn cash gebruikte om de baggeraar Boskalis van de beurs te halen.’
Het beurshuis Jefferies loofde deze week nog de baggeraars van de Benelux, ‘die door de sterke vraag naar maritieme diensten voor een groeidecennium’ staan.’ Dat is uiteraard ook goed nieuws voor DEME-hoofdaandeelhouder Ackermans.
Wie holdings bezit, moet beseffen dat de marsrichting van de beurzen nog een tijd de belangrijkste richtingaanwijzer is voor de koersen. Die kunnen we niet voorspellen. Veel aandelen zijn goedkoop, maar kunnen bij een zware economische inzinking of paniek nog goedkoper worden. Wie voor de lange termijn investeert, mag de vele voordelen van holdings niet vergeten. Via hun spreiding is de kans op een ‘total loss’ erg klein. De meeste familiale holdings hebben al veel crisissen doorworsteld en hebben ervaring om stormen door te komen. Ook aan deze berenmarkt komt ooit een einde. Dan zit u met holdings in een zetel om zonder veel zorgen aan het herstel deel te nemen.
In euforische beurstijden zijn beleggers bereid vette premies te betalen voor holdings. Als het zwaar onweert zoals nu, veranderen die premies razendsnel in grote solden. De kortingen waarmee de holdings noteren, zijn sinds 2013 nooit zo groot geweest. Biedt dat kansen?
Holdings, bedrijven die in meerdere andere bedrijven investeren, staan geboekstaafd als beleggingen voor de goede huisvader. Door de aankoop van maar één aandeel kunt u er gediversifieerd mee beleggen en meeprofiteren van de expertise van de holdingbazen.
Maar ze ontsnappen niet aan de malaise die de markten treft. De holdings verloren in de eerste negen maanden gemiddeld 21 procent. Dat is vergelijkbaar met de neergang met 19 procent voor de Europese Stoxx600-index of de crash met 22 procent voor onze nationale Bel20.
Vanzelfsprekend zijn de bedrijven in de portefeuilles van de holdings niet immuun voor de conjunctuur, de hoge inflatie en rente, en de algemene daling van de waarderingen. Maar in het holdinguniversum speelt nog een andere wetmatigheid mee die bij elke cyclus terugkeert. Als het goed gaat op de beurzen, noteren ze vaak met een premie of een geringe korting tegenover hun intrinsieke waarde. Als het slecht gaat, beginnen de beleggers een korting te eisen die groter wordt naarmate de beursellende voortduurt.
28%
KORTING
Degroof Petercam schat de gemiddelde korting van de holdings op bijna 28 procent.
‘Wij schatten de gemiddelde korting in de sector op bijna 28 procent. Dat is het hoogste peil sinds 2013’, stellen Joren Van Aken en Kris Kippers, analisten van Degroof Petercam, in hun holdingrapport dat ze deze week uitbrachten.
‘Er zijn argumenten die voor of tegen een korting pleiten’, legt Kristoff Van Houte van het beursblad Kroffinvest uit. ‘Zijn de kosten bijvoorbeeld niet te hoog? Holdings met veel kosten tegenover de waarde van hun portefeuille zouden met een grotere korting moeten noteren.’ Van de Belgische holdings heeft GBL met 0,2 procent van de portefeuille de kleinste kostenratio, Quest for Growth met 1,1 procent de hoogste.
‘Ook zaken als de communicatie met de beleggers, de eventuele schuldgraad, de openheid van het management of de transparantie van de portefeuille spelen een rol. En het trackrecord natuurlijk’, vervolgt Van Houte. ‘Een holding die er jaar na jaar niets van bakt, moet je een grotere korting toebedelen. Maar we zien maar zelden holdings die decennialang consequent ofwel het juiste ofwel het verkeerde doen. Wat vandaag verguisd wordt - en een reuzenkorting heeft - kan morgen weer opgehemeld worden en een kleine korting of zelfs premie krijgen. Of omgekeerd.’
‘In de praktijk is de korting klein of is er zelfs een premie als alles goed gaat. Dan zijn beleggers enthousiast, maar zijn ook de onderliggende activa relatief duur. Dat zag je bij Sofina, dat begin dit jaar nog met een premie van 40 procent noteerde. Als er paniek heerst, zijn de onderliggende activa goedkoop én is ook de korting groot. Dat is een beetje contra-intuïtief, maar het wil zeggen dat je in slechte tijden de beste koopjes kan doen.’
Onder de motorkap
De heftigste soldenperiode in negen jaar betekent niet dat elke holding koopwaardig is.
De heftigste soldenperiode in negen jaar betekent niet dat elke holding koopwaardig is. Het is cruciaal te bestuderen wat onder de motorkap zit. Het zijn nog altijd de prestaties van de onderliggende bedrijven in de portefeuille die de cijfers van de investeringsmaatschappij erboven boetseren.
Daarnaast is het belangrijk in te schatten in welke mate de officieel gepubliceerde intrinsieke waardes al rekening houden met de realiteit. ‘De investeerders in private equity (niet-genoteerde bedrijven, red.) en durfkapitaal rapporteerden zeer milde dalingen van hun intrinsieke waardes. Maar dat betekent niet dat ze relatief immuun zijn. De echte impact in de private markt komt typisch met een uitstel van zo’n twaalf maanden’, stelt Kippers.
Holdings die voornamelijk in dat segment zitten, zijn Sofina
SOF
-2,36%
, Brederode
BREB
-1,26%
en Eurazeo
RF
-0,27%
. Hun koersen verloren een veelvoud van de waardedalingen die de holdings gepubliceerd hebben. Sofina’s beurskoers tuimelde in het eerste halfjaar 55 procent, terwijl de ‘officiële’ waarde amper 12,7 procent zakte. Brederode raakte op de beurs 31 procent kwijt, terwijl de intrinsieke waarde 2,4 procent afbrokkelde. Beleggers zijn dus van oordeel dat de waarde van hun rechtstreekse investeringen en van de fondsen waarmee ze in durfkapitaal beleggen veel forser zijn gezakt.
‘Private-equity- en durfkapitaalfondsen hanteren drie veelvoorkomende methodes om de impact op hun waarderingen te vertragen’, legt Kippers uit. ‘De eerste is de recente investeringen - die vaak tegen recordwaarderingen gebeurden - toch tegen kostprijs in de boeken houden. Dat is zelfs een richtlijn van de sectorvereniging. Het is gebruikelijk om de eerste twaalf maanden na een investering de prijs niet aan te passen.'
De tweede methode is een bedrijf tegen de prijs van de jongste kapitaalronde te waarderen, legt Kippers uit. 'Dat kan volgens de richtlijnen zolang de commerciële leefbaarheid van het bedrijf niet significant wordt aangetast. Zolang er geen nieuwe financieringsronde gebeurt en de manager zelf oordeelt dat de toekomst niet in gevaar is, gebeurt er geen herwaardering.'
De derde manier is de verkoop van een participatie aan een ander fonds van dezelfde groep of een partner tegen hoge koersen. 'Enkele bekende investeerders noemden dat onlangs zelfs een Ponzi-piramide', zegt Kippers. 'Daardoor zie je op de secundaire markt nog dure transacties plaatsvinden tegen 20 à 30 keer de winst.’
De beste manier voor groeifondsen om geen lagere waardering te moeten opbiechten, is ervoor te zorgen dat de bedrijven in de portefeuille geen nieuwe financieringsronde moeten doorvoeren.
KRIS KIPPERS EN JOREN VAN AKEN
ANALISTEN DEGROOF PETERCAM
‘De beste manier voor zulke fondsen om geen lagere waardering te moeten opbiechten, is erop toe te zien dat de bedrijven in de portefeuille geen nieuwe financieringsronde moeten doorvoeren’, gaat Kippers verder. ‘Daarom raadde Sequoia, een van de belangrijkste Amerikaanse spelers in groeikapitaal en een partner van Sofina, al zijn bedrijven aan een kapitaalronde zo lang mogelijk uit te stellen om de storm door te komen.'
Om de cashverbranding te stoppen, zie je de jongste tijd zware ontslaggolven bij groeibedrijven, merkt Kippers op. 'De Indiase leerapp Byju’s ontsloeg 5.000 mensen. De thuisbezorger Gorillas zette 320 werknemers aan de deur. De komende twaalf maanden zullen meer bedrijven gedwongen worden om vers geld op te halen. Pas dan zal je de volledige impact van de huidige marktomgeving op de waarderingen zien.’
Meeste koopadviezen
Bij de Belgische holdings geniet D’Ieteren
DIE
-1,59%
de meeste koopadviezen. De Brusselse groep die vooral in bedrijven rond mobiliteit investeert, dook deze week zelfs op in een select kransje Europese aandelen dat het persagentschap Bloomberg samenstelde met alleen kooptips achter hun naam.
Bij KBC Securities staat het bedrijf op de ‘top pick-lijst’. ‘D’Ieteren presteerde goed na de publicatie van beter dan verwachte halfjaarcijfers en het verhogen van de winstprognose voor heel het jaar', zegt analist Michiel Declercq. 'Het bedrijf verwacht nu 35 in plaats van 25 procent meer bedrijfswinst. Daarna verloor de koers snel stoom, wat volgens ons te wijten is aan het hoge schuldprofiel van de autobeglazingsdochter Belron (de belangrijkste deelneming, red.) en aan de kostenstijgingen die aan het transformatieplan van de groep hangen.'
KBC Securities raamt de korting op 40 procent. 'Dat vinden we overdreven', zegt Declercq. 'Belron kan traditioneel de inflatie met enige vertraging doorrekenen, waardoor we ervan overtuigd zijn dat de marges in de tweede jaarhelft beschermd zijn. De meeste takken waarin D’Ieteren actief is, zijn weerbaar, hebben sterke groeivooruitzichten en uitzicht op hogere marges.’
D’Ieteren combineert groei met defensieve kwaliteiten.
EMMANUEL CARLIER
ANALIST KEMPEN
Kempen-analist Emmanuel Carlier stipt aan dat D’Ieteren groei met defensieve kwaliteiten combineert. Met TVH Parts en PHE zit de holding in wisselstukken voor vorkliften en de autosector, een segment dat minder onderhevig is aan de conjunctuur dan nieuwe voertuigen. ‘Beide hebben een sterk trackrecord in overnames. We schatten dat D’Ieteren tegen 2025 tot 4 miljard euro kan investeren in overnames, die vooral via TVH en PHE zullen verlopen. Dat moet het groeiprofiel versnellen.’
Schermvullende weergave
De zilveren medaille, met driekwart koopadviezen, is GBL
GBLB
-1,41%
. Het beursblad De Belegger gaf de holding van de familie Frère zopas een stek in zijn modelportefeuille. ‘De korting is opgelopen tot 40 procent, terwijl ook de waardering van de onderliggende activa is afgenomen. Als de beurzen weer beginnen te herstellen, zal de koers een dubbele hefboom kennen: een waardeherstel bij de participaties en een daling van de decote richting het langetermijngemiddelde van 25 procent of nog minder’, argumenteert hoofdredacteur Gert Bakelants.
‘De participaties hebben herstelpotentieel. De vijf grootste zijn de maker van gedistilleerde dranken Pernod Ricard, de Zwitserse specialist in inspectie- en testdiensten SGS, de reus in sportartikelen Adidas, de mineralendelver Imérys en de materialengroep Umicore. Daarnaast koopt GBL regelmatig eigen aandelen in, en zien we het dividendrendement van 4 procent bruto de komende jaren nog licht aantrekken.’
Sommige analisten plaatsen echter vraagtekens bij de recente instap in hippe groeibedrijven tegen hoge koersen. Zo investeerde GBL vorig jaar in het Zweedse fintechbedrijf Klarna tegen een waardering van 46 miljard dollar. Klarna zoekt nu vers geld tegen een waardering van 6,5 miljard.
Bij Ackermans verrasten de goede prestaties van de private banking-tak ons positief.
HANS D'HAESE
ANALIST ING
Ackermans & van Haaren
ACKB
0,15%
heeft veel fans als baken van relatieve stabiliteit. De halfjaarwinst steeg 68 procent. ‘Vooral de goede prestaties van de privatebankingtak (Bank Delen, red.) verrasten ons positief’, argumenteert Hans D’Haese van ING zijn koopadvies. ‘Het beheerde vermogen daalde zo’n 10 procent wegens de correctie op de markten, maar er stroomde ook nog 2,8 miljard euro nieuw vermogen in. De nettowinst in de bankentak nam ondanks de beurscorrectie licht toe.’
Bij de dochter CFE
CFEB
0,20%
werd de afsplitsing van de baggeraar DEME
DEME
-0,47%
een succes op de beurs. Ackermans zet ook zijn half miljard euro cash aan het werk. De holding lanceerde vorige week een programma om voor 70 miljoen euro aandelen in te kopen, al is het nog niet duidelijk wat het bedrijf met die stukken zal doen.
Rode lantaarn Sofina
Van alle holdings kreeg Sofina
SOF
-2,36%
met een tik van zo’n 60 procent dit jaar de grootste klap. De onderneming van de familie Boël kwam onder vuur van de shorter Fraser Perring. De markt stelt zich vragen over de businessmodellen en waarderingen van participaties als de leerapp Byju’s, het techplatform Zilingo of de e-commercewinkel THG.
Wij vinden de neergang van Sofina overdreven.
SHARAD KUMAR
ANALIST KBC SECURITIES
‘Door zijn focus op groeiaandelen is er een grote correlatie met de Amerikaanse Nasdaq-index’, zegt Sharad Kumar van KBC Securities. ‘Wij vinden de neergang overdreven. Sofina biedt toegang tot moeilijk toegankelijke, historisch sterk presterende durfkapitaalfondsen. De holding is goed geografisch en sectoraal gespreid. Al blijft de koers onderhevig aan de drastische bewegingen op de beurs. Je kan wellicht nog goedkoper kopen als de Nasdaq verder corrigeert. Ik denk dat techreuzen als Apple hun prognoses niet zullen inlossen. De verkoop van iPhones staat onder druk. Als reuzen als Apple of Microsoft zakken, weegt dat zwaar op de Nasdaq-index en dus ook op Sofina.’
LEES MEER
Harold Boël (Sofina): 'Het is een moeilijk jaar. Maar we kunnen tegen een stootje’
Brederode
BREB
-1,26%
zit in tegenstelling tot Sofina meer in mature bedrijven. ‘Die zijn beter beschermd tegen forse waardedalingen omdat ze zelf genoeg cash genereren en dus niet met het mes op de keel geld moeten ophalen’, legt Joren Van Aken van Degroof Petercam uit. ‘De intrinsieke waarde daalde in de eerste jaarhelft amper 2,5 procent. Dat was mee te danken aan de dure dollar, want 72 procent van Brederodes durfkapitaalfondsen noteert in die munt. Grotere afwaarderingen staan in het verschiet, maar de koers houdt daar al rekening mee. En met een schuldgraad van amper 1 procent heeft Brederode vuurkracht genoeg om te blijven investeren.’
Bois Sauvage
COMB
-0,96%
investeert niet via fondsen, maar neemt rechtstreeks participaties. De weerbare chocoladetak met merken als Neuhaus en Jeff de Bruges is goed voor 40 procent van de waarde. Sinds maart koopt Bois Sauvage mondjesmaat eigen aandelen in. Cash maakt 12 procent van de portefeuille uit. De meeste analisten blijven neutraal over het aandeel.
Dat geldt ook voor Gimv
GIMB
-1,87%
. Het aandeel hield tot eind augustus stand, maar verloor dan in enkele weken een vijfde van zijn waarde. Met een zestigtal participaties biedt de investeringsmaatschappij een goede spreiding. Gimv heeft de reputatie waarde op lange termijn te kunnen creëren. De eigen lat ligt op gemiddeld 15 procent per jaar. De voorbije jaren was dat meer, nu zal het wellicht wat minder worden. Gimv stopt zijn participaties niet vol met schulden, zodat die ruimte en tijd krijgen om te groeien. Een minpuntje is dat de cashpositie heeft plaatsgemaakt voor lichte schulden.
50
MILJOEN
KBC Ancora lanceerde een inkoopprogramma om voor 50 miljoen euro aandelen te kopen.
Bij de monoholdings zijn de kortingen eenvoudig te berekenen, want ze hebben maar één genoteerde participatie. Solvac
SOLV
0,00%
, de holding boven de chemiegroep Solvay
SOLB
0,99%
, heeft met 21 procent de kleinste decote. Tubize
TUB
-0,75%
, dat het farmabedrijf UCB
UCB
-0,05%
controleert, met 39 procent de grootste.
Solvac keert zowat alle dividenden die het van Solvay ontvangt integraal uit. Tubize doet dat maar voor een deel. De holding kocht met de overgebleven centen begin dit jaar UCB-aandelen bij. Gezien de grote korting zou Tubize meer waarde creëren door eigen aandelen in te slaan. Dat doet KBC Ancora
KBCA
0,51%
wel. De eigenaar van de financiële groep KBC stut met een inkoopprogramma van 50 miljoen euro de koers. Daarvan is al zo’n 20 miljoen uitgegeven.
Buitenlanders
Bij de buitenlanders noteert Peugeot Invest
PEUG
-0,86%
met de grootste korting: 60 procent. Het vehikel van de Peugeot-nazaten zakte 40 procent op de beurs, dubbel zoveel als zijn belangrijkste participatie, de automoloch Stellantis
STLA
-0,70%
. Analisten wijzen op de geringe transparantie van het bedrijf, waarin ook belangen zitten in onder meer de rusthuisuitbater Orpea
ORP
-1,73%
en de maker van huishoudtoestellen SEB
SK
-0,95%
.
Bijna de helft van Peugeot Invest bestaat uit niet-genoteerde aandelen en fondsen waarvan het niet duidelijk is in welke mate waardedalingen al zijn toegepast. Peugeot torst bovendien bijna 1 miljard euro schulden, wat beleggers in deze tijden niet graag zien. ‘Ondanks de onzekerheden noteert Peugeot Invest met een zeer grote korting op het al goedkope Stellantis. Het aandeel zit stevig in de koopzone’, zegt Van Houte.
Ook voor Exor
EXO
-2,39%
van de Italiaanse familie Agnelli is Stellantis een kernparticipatie. Door de verkoop van de herverzekeraar PartnerRe tegen een stevige prijs zijn de schulden weggewerkt. Andere belangen zijn onder meer het auto-icoon Ferrari en de maker van landbouwmachines CNH. Vier op de vijf analisten hanteren een koopadvies. Verkoopaanbevelingen zijn er niet.
Voor het Franse Tikehau Capital
TKO
-0,41%
verlaagde Degroof Petercam de rating deze week van ‘houden’ naar ‘afbouwen’. Het is de enige holding die het beurshuis opvolgt die met een premie noteert. ‘We begrijpen niet waarom Tikehau zoveel beter presteert dan de markt, terwijl een branchegenoot als Eurazeo
RF
-0,27%
de helft onder zijn intrinsieke waarde noteert.’
Voor de Nederlandse reus HAL werd het negatieve advies ingeruild voor een neutraal standpunt. ‘De twee redenen waarom we pessimistisch waren - de kleine korting en de overmatige cashpositie - zijn opgelost. De korting is opgelopen tot ruim 20 procent, terwijl HAL 40 procent van zijn cash gebruikte om de baggeraar Boskalis van de beurs te halen.’
Het beurshuis Jefferies loofde deze week nog de baggeraars van de Benelux, ‘die door de sterke vraag naar maritieme diensten voor een groeidecennium’ staan.’ Dat is uiteraard ook goed nieuws voor DEME-hoofdaandeelhouder Ackermans.
Wie holdings bezit, moet beseffen dat de marsrichting van de beurzen nog een tijd de belangrijkste richtingaanwijzer is voor de koersen. Die kunnen we niet voorspellen. Veel aandelen zijn goedkoop, maar kunnen bij een zware economische inzinking of paniek nog goedkoper worden. Wie voor de lange termijn investeert, mag de vele voordelen van holdings niet vergeten. Via hun spreiding is de kans op een ‘total loss’ erg klein. De meeste familiale holdings hebben al veel crisissen doorworsteld en hebben ervaring om stormen door te komen. Ook aan deze berenmarkt komt ooit een einde. Dan zit u met holdings in een zetel om zonder veel zorgen aan het herstel deel te nemen.
Re: Holdings
dat is een prachtige uiteenzetting hoe de markt reageert en hoe mogelijk te investeren in degelijke holdings/ aandelen .
het wordt studietijd de komende tijd ,al is er nog geen haast bij ( denk ik ) voor snel te handelen .
ik waardeer jou bijdrage enorm michael25 ,het geeft dikwijls een klare en verassende kijk op situaties.
we weten in ieder geval ,van het weekend , wat te doen en waar naar te kijken
het wordt studietijd de komende tijd ,al is er nog geen haast bij ( denk ik ) voor snel te handelen .
ik waardeer jou bijdrage enorm michael25 ,het geeft dikwijls een klare en verassende kijk op situaties.
we weten in ieder geval ,van het weekend , wat te doen en waar naar te kijken
Re: Holdings
"Sofina biedt toegang tot moeilijk toegankelijke, historisch sterk presterende durfkapitaalfondsen."
Even aanvullen en corrigeren:
Sofina biedt toegang tot moeilijk toegankelijke durfkapitaalfondsen die dankzij historisch lage rentevoeten gedurende een 10-tal jaar sterk presteerden.
Even aanvullen en corrigeren:
Sofina biedt toegang tot moeilijk toegankelijke durfkapitaalfondsen die dankzij historisch lage rentevoeten gedurende een 10-tal jaar sterk presteerden.
Re: Holdings
De fondsen waar Sofina in zit presteren al decennia sterk, dus daar doe je ze te kort mee. Maar het klopt dat het gratis geld experiment van de centrale banken een behoorlijke wind in de rug is geweest. Privé investeer ik in PE/VC fondsen die in soortgelijke markten actief zijn en met een aardige positie overlap met Sofina, met name in Azië zet de stijging nog aardig door. De groei is daar natuurlijk steviger, dus de kansen voor jonge bedrijven ook navenant groter. De echt goede bedrijven kunnen nog steeds aan kapitaal komen tegen een redelijke prijs, maar de zwakke broeders die echt leefden van het goedkope geld infuus zullen het niet gaan redden. Ik durf wel erop in te zetten dat Sofina en haar partners aan de goede kant van die balans zitten.JW1 schreef: ↑21 oktober 2022, 22:53 "Sofina biedt toegang tot moeilijk toegankelijke, historisch sterk presterende durfkapitaalfondsen."
Even aanvullen en corrigeren:
Sofina biedt toegang tot moeilijk toegankelijke durfkapitaalfondsen die dankzij historisch lage rentevoeten gedurende een 10-tal jaar sterk presteerden.
-
- Verbannen Gebruiker
- Berichten: 1642
- Lid geworden op: 20 mar 2022
Re: Holdings
Dit klopt niet met deze analyse van Dierickx - Leys
Een van jullie 2 vergist zich
De familie Boël controleert via een reeks tussenholdings haar portefeuillemaatschappij Sofina. Sofina investeert in een gediversifieerde portefeuille aandelen. Het beeld van de "passieve houdstermaatschappij" dat sommigen hebben van Sofina, is o.i. volledig onterecht. Zeker de laatste jaren is het beleid een stuk dynamischer geworden en verschoof de focus meer naar groeibedrijven en groeilanden.
Re: Holdings
Ik zie de discrepantie niet? Met fondsen doel ik ik VC fondsen als Sequoia.huisjetuintjefiets schreef: ↑23 oktober 2022, 11:04Dit klopt niet met deze analyse van Dierickx - Leys
Een van jullie 2 vergist zich
De familie Boël controleert via een reeks tussenholdings haar portefeuillemaatschappij Sofina. Sofina investeert in een gediversifieerde portefeuille aandelen. Het beeld van de "passieve houdstermaatschappij" dat sommigen hebben van Sofina, is o.i. volledig onterecht. Zeker de laatste jaren is het beleid een stuk dynamischer geworden en verschoof de focus meer naar groeibedrijven en groeilanden.
Re: Holdings
Holdings, het blijft toch een gevaarlijke materie.
Zoveel analisten waren zo positief over Prosus. Vandaag weer 17% van de koers vanaf.
Zoveel analisten waren zo positief over Prosus. Vandaag weer 17% van de koers vanaf.