depositorekening federale overheid
Geplaatst: 19 november 2022, 07:28
Iemand ervaringen met de depositorekening van federale overheid? Plus-&minpunten?
Alles over sparen, betalen, verzekeren en lenen
https://www.spaargids.be/forum/
Bedankt Yaris, heel mooi overzicht! Ja was in kader van het betreffende artikel, wist niet dat dit bestond.Yaris schreef: ↑19 november 2022, 07:46 Er stond gisteren een artikel over in De Tijd. Leek me op het eerste zicht interessant.
Nadelen:
- de opening van een rekening op een veilige en eenvoudige manier in slechts enkele minuten (onmiddelijke beschikbaarheid)
- kosteloos openen en sluiten van de rekening
- op elk moment geld storten of opnemen
- mogelijkheid om een overschrijving uit te voeren van de depositorekening naar een andere bankrekening (maar geen mogelijkheid tot het instellen van domiciliëringen of doorlopende betalingsopdrachten)
- rentevoet op gestort geld gedurende ten minste een jaar, die gelijk is aan het rendement van de OLO met een residuele looptijd van een jaar met een minimum van 0 % (2% in november 2022)
- beveiligde permanente toegang via een digitale sleutel ( bv. elektronische identiteitskaart)
- de rente loopt pas vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de storting en tot de laatste dag van de maand voor de terugbetaling (volgens De Belegger)
- ik vind de rentevergoeding weinig transparant: hoe weet je hoeveel je krijgt, vanaf wanneer en hoelang?
Het is voor mij niet helemaal duidelijk of die rentevoet op gestort geld een jaar lang vastgeklikt blijft of dat die rentevoet wijzigt in functie van de wijzigingen van de rente op staatsobligaties (OLO's).Yaris schreef: ↑19 november 2022, 10:23 Hmm ... Ik denk niet dat ik zo een depositorekening ga openen. Het is veilig en gemakkelijk maar in mijn ogen ontransparant. Wat bedoelen ze bijvoorbeeld met "rentevoet op gestort geld gedurende ten minste een jaar"? Hoeveel langer dan een jaar is dat? Ook dat ze alleen interest geven voor volledige maanden stoot me af. Je bent vrij om te storten en op te nemen wanneer je wil maar de interestberekening is minder soepel.
Als je bijvoorbeeld maar 6 maanden spaart krijg je dan interest en zo ja welke? Of is het een spaarrekening met alleen maar een getrouwheidspremie en zonder basisrente? Ik zal het maar bij de staatsbon houden.
De Deposito- en Consignatiekas berekent rente op alle borgtochten in contanten met een looptijd van ten minste één jaar (3).
De rentevoet is een gemiddelde rentevoet die maandelijks wordt herzien op basis van het dagelijks rendement van overheidsobligaties (OLO's) op de secundaire markt met een resterende looptijd van één jaar, zoals dagelijks gepubliceerd door de Nationale Bank van België.
...
De DCK berekent de rente jaarlijks op 1 januari. De rente wordt ofwel eenmaal per kalenderjaar op verzoek van de begunstigde uitbetaald, ofwel op het moment van de volledige terugbetaling van de borgtocht.
Belangrijke verduidelijking: de door DCK uitgekeerde rente is onderworpen aan roerende voorheffing, waarvan het tarief momenteel 30% bedraagt.
(3) De rente begint te lopen op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de borgtocht werd geplaatst en eindigt op de laatste dag van de maand die voorafgaat aan de maand waarin de borgtocht wordt terugbetaald.
Nee.
Het is geen spaarrekening en al helemaal geen gereglementeerde spaarrekening.
Dat gaat weliswaar over borgtochten, maar wordt op de rente van de depositorekening ook 30% RV ingehouden?EarthNvstr1 schreef: ↑19 november 2022, 11:39 Belangrijke verduidelijking: de door DCK uitgekeerde rente is onderworpen aan roerende voorheffing, waarvan het tarief momenteel 30% bedraagt.
Komt er volgens mij dus op neer dat de rente maandelijks variabel is, per maand wordt toegekend, één keer per jaar in januari opgevraagd kan worden of bij afsluiten rekening wordt uitbetaald. Lijkt mij met huidig stijgende rente geen slecht alternatief voor een spaarboekje, je volgt direct de actuele rente (minus 30% RV) zonder het bank risico.Art. 2. De rentevoet zoals bedoeld in artikel 1 wordt als volgt berekend:
- de berekening heeft elke maand plaats op de vijfde laatste bankwerkdag van de betreffende maand en op basis van het rendement van een lineaire obligatie met vaste looptijd;
- een gemiddelde rente wordt iedere maand berekend op basis van de dagelijks op bankwerkdagen gepubliceerde rendementen, waarvan de eerste deze van de vijfde laatste bankwerkdag is van de vorige maand en de laatste deze van de zesde laatste bankwerkdag van de lopende maand;
- een nieuwe intrestvoet wordt iedere maand bepaald. De nieuwe intrestvoet is gelijk aan de gemiddelde rente afgerond op 0,10 %;
- in afwijking van de hierboven vermelde berekeningswijze is de nieuwe intrestvoet gelijk aan 0 % wanneer het rendement van de OLO negatief is.
OK, te mijden dus.EarthNvstr1 schreef: ↑19 november 2022, 11:41 Het is geen spaarrekening en al helemaal geen gereglementeerde spaarrekening.
Waarom te mijden? Ze gaat sowieso een pak meer opbrengen dan een gereglementeerde spaarrekening, je geld zit niet bij een bank die failliet kan gaan, je betaalt geen rekening kosten,...Yaris schreef: ↑19 november 2022, 11:44OK, te mijden dus.EarthNvstr1 schreef: ↑19 november 2022, 11:41 Het is geen spaarrekening en al helemaal geen gereglementeerde spaarrekening.