Vermogens(rendements)belasting Nederland
Geplaatst: 5 januari 2024, 17:43
Mooi overzicht: https://www.finner.nl/vermogensbeheer/v ... sbelasting
Enkele stukjes ...
Enkele stukjes ...
Wanneer betaalt u vermogensbelasting?
U moet vermogensrendementsheffing betalen wanneer uw vermogen groter is dan de vrijstelling. In zowel 2023 als 2024 bedraagt het vrijgestelde vermogen €57.000. Wanneer u fiscaal partners bent, geldt het dubbele. Blijft u onder die grens, dan betaalt u geen belasting. Komt u echter boven het vrijgestelde vermogen, dan heft de fiscus in het huidige systeem belasting over fictieve rendementen. Belangrijk om te realiseren is dat uw daadwerkelijke spaarrente of behaalde rendement geen rol speelt in de berekening van de vermogensbelasting. Dit systeem gaat echter veranderen.
Spaarders benadeeld
Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat het systeem voor de heffing op spaargeld en beleggingen onredelijk en discriminerend is. De fiscus rekent sinds 2017 met fictieve rendementen die in de praktijk onhaalbaar zijn. Dat levert een onredelijk hoge belastingdruk voor spaarders op. Het is aan de wetgever om dit op te lossen. Stapsgewijs komt het kabinet met een oplossing. Er ligt nu een nieuw wetsvoorstel om te komen tot heffing op basis van reële rendementen per 2027.
Overgangsregeling duurt tot 2027
De jaren tot en met 2026 zijn overgangsjaren. In die jaren gaat de fiscus uit van de reële verdeling van het vermogen tussen sparen, beleggen en schulden. Wel werkt de fiscus in de overgangsjaren nog altijd met fictieve rendementen. Met ingang van 2027 zou de fiscus dan klaar zijn om te gaan heffen op basis van de reële rendementen vanuit het vermogen.
Hervorming van de vermogensbelasting
Over de vermogensrendementsheffing wordt al jaren gesteggeld. De Belastingdienst wil toe naar een rechtvaardiger belasting op het inkomen uit vermogen in box 3. Vanaf 2027 moet er een nieuw stelsel komen waarin het reële rendement op vermogen wordt belast. De tussenliggende jaren zijn een overbruggingsperiode, waarin de fiscus wel uitgaat van de werkelijke verdeling van het vermogen, maar de fictieve rendementen beter laat aansluiten bij de werkelijkheid. Maar ook daarover wordt nog getwist, met name omdat het fictieve rendement op beleggen sterk kan afwijken van het reële rendement. Dat komt omdat de fiscus werkt met een fictief rendement op basis van een willekeurige mix van aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen. Dat kan dus afwijken van het reële rendement dat een belegger in een jaar heeft behaald. Mogelijk komt de Hoge Raad nog met een definitie van de bandbreedte waarbinnen een fictief rendement mag afwijken.
Per 2027 vermogensaanwasbelasting over werkelijk (ongerealiseerd) rendement
In het coalitieakkoord heeft het kabinet afgesproken om een nieuw box 3-stelsel te introduceren. De vermogensbelasting met fictieve rendementen wordt vervangen door een vermogensaanwasbelasting, gebaseerd op werkelijk behaalde rendementen. Invoering lijkt systeemtechnisch pas haalbaar in 2027. Tot die tijd blijft de fiscus nog werken met fictieve percentages, maar wel gebaseerd op de werkelijke verdeling van uw vermogen. Voor de overbruggingsjaren tot 2027 is spoedwetgeving nodig. Eerdere invoering van een heffing op basis van werkelijke rendementen is technisch niet haalbaar.
Of hoe ogenschijnlijk eenvoudige dingen in de praktijk al snel zeer ingewikkeld worden.Vermogensaanwas- en vermogenswinstbelasting (niet definitief)
Het voorstel is om de vermogensaanwasbelasting te heffen over werkelijk behaald rendement, zoals rente, dividend en huurinkomsten uit een tweede huis, maar ook over de stijging van beursgenoteerde beleggingen. De feitelijke waardestijging gaat dan dienen als grondslag voor de vermogensaanwasbelasting. Verliezen en kosten mogen verrekend worden in de aangifte.
Wel geldt hierbij de uitzondering voor minder liquide beleggingen, zoals vastgoed, aandelen in familiebedrijven en start-ups, dat de fiscus pas afrekent nadat de winst is verzilverd. Het verschil tussen de aankoopwaarde en de verkoopwaarde wordt belast en dat heet vermogenswinstbelasting. Het is een tegemoetkoming voor winst die gerealiseerd is met vermogen dat minder liquide is. Maar over de jaarlijkse inkomsten met dat vermogen, bijvoorbeeld dividend of huurinkomsten, betaalt u wel de vermogensaanwasbelasting.
Een nadeel is dat stijgende aandelen ook een waardestijging op papier is, waar echter wel belasting over geheven wordt. Dit kan mensen in problemen brengen als belasting moet worden afgedragen. Het vraagt ook meer administratie van de belastingplichtigen. Helemaal als daar nog de mogelijkheid bij komt om verliezen te verrekenen. Inkomen uit vermogen kan immers in een slecht (beurs)jaar ook negatief zijn.