bedankt, dat was de wet die ik zocht
Nefertari schreef:Ik kan mij niet voorstellen dat men iemand in deze situatie kan verplichten om aangesloten te zijn bij een mutualiteit.
tja, temeer omdat ik niet meer in België wens te verblijven. ik betaal dus grotendeels voor een geneeskundig systeem dat ik niet zal gebruiken
Nefertari schreef:Bij ziekte of ongeval op reis, komt een reisbijstandsverzekering normaal gezien alleen tussen voor het verschil, na aftrek van de door het RIZIV voorziene tussenkomsten. En bovendien zijn de bedragen voor medische kosten zeer beperkt.
in het contract bij Allianz staat het zo:
De buitenlandse medische kosten, na aftrek van de vergoedingen waarop u recht heeft bij de sociale zekerheid of de verzekering van uw ziekenfonds. In geval van hospitalisatie kan Allianz Global Assistance de medische kosten voorschieten. In geval van de formule Multirisico: onbeperkt.
ik heb het drie keer nagevraagd en je moet niet aangesloten zijn bij een mutualiteit voor hen (voor andere verzekeraars wel, tenzij je een duurder contract neemt), de enige beperking is dat je maximaal 3 maanden verzekerd bent
dus als ik iets voor hebt betaalt Allianz alle kosten op het moment zelf, onbeperkt, en mijn Belgische mutualiteit komt voor niets tussen (als ik er geen heb)
maar dan heb je internationale verzekeringen als worldnomads.com, duurder maar onbeperkt in tijd
heb het nagevraagd en je moet ook niet in België verzekerd zijn
zij dekken tot 1 miljoen, zal wel genoeg zijn vermoed ik
ludo schreef:Als je niet officieel werkt of daar inkomsten uit hebt,je geen vervangingsinkomsten hebt, of je renteniert ben je niet verplicht een ziekteverzekering te hebben.
Je hebt dan wel geen recht op enige terugbetaling.
dat is wat ik zoek. enig idee waar dat in de wet staat? zal eens naar het ministerie bellen
maar dus mijn mutualiteit weigert mijn inschrijving stop te zetten
ik had het in juli nagevraagd
ze hebben mij pas in september geantwoord, omdat de enige persoon die het wist op vakantie was
dan hebben ze me gezegd dat het in orde was, dat ik me niet moest uitschrijven, maar dat ze gewoon mijn facturatie gingen stopzetten
maar een paar weken later kreeg ik bericht dat ik toch moest blijven betalen
dus ze weten het zelf niet helemaal precies
haelewyn schreef:Ik heb een tijdje geleden me in hetzelfde verdiept en kwam aan de weet dat je, zolang je op Belgisch grondgebied bent ingeschreven, recht hebt op medische verzorging.
Als je geen bijdragebons hebt van een uitkering of een loon in BE moet je zelf bijdragen betalen die hoog kunnen uitvallen, maar dat is je waarschijnlijk al overkomen.
ja dat is dus mijn situatie. de vraag is of er uitzonderingen uitzonderingen bestaan op die wet
haelewyn schreef:Reisverzekering / Bijstandsverzekering : die dekt inderdaad alleen maar 3 aaneengesloten maanden per reis.
Misschien kan je om de x maanden even terugkomen naar Belgie en bewijzen dat je die reis gemaakt hebt ?
Als er ooit twijfel is zal je moeten kunnen tonen wanneer je vertrokken bent in BE en wanneer je terug bent gekomen.
er bestaan langere contracten van Belgische verzekeraars (tot maximaal een jaar), maar die zijn een pak duurder (inschrijving bij mutualiteit al dan niet vereist). het is dus meer een marktafspraak tussen verzekeraars dan iets anders
en zoals ik boven aangaf zijn er internationale verzekeraars die betere voorwaarden aanbieden
het is hier eigenlijk voornamelijk een probleem van kost: ik krijg in het buitenland betere prijzen en voorwaarden dan in België (wat representatief is voor mijn redenen om België in het algemeen te verlaten)
nu ik kan gemakkelijk om de paar maanden terug in België zijn (zo deed ik het het afgelopen jaar)
als ik van die dure mutualiteit afgeraak betaalt het verschil in kosten mijn vliegtuigticket van om het even waar
aankomst en vertrek bewijzen is gemakkelijk, ik neem altijd het vliegtuig dus dat is allemaal goed gedocumenteerd
het enige probleem is dat ik dan niet in België ben verzekerd (en dat is net de enige plaats waar ik met de auto rijd dus zowat de gevaarlijkste)
ik dacht eventueel een korte verzekering voor Nederland te nemen, in het ergste geval moet ik snel de grens over naar een ziekenhuis ginder. weet niet of dat zou lukken, maar in elk geval blijf ik niet langer dan een paar dagen in België dan
haelewyn schreef:Er is ook nog altijd zoiets als een 'Schengen verzekering' die bv wordt afgesloten door mensen die in de Schengenzone reizen.
In het land van je bestemming bestaat ook vast wel een soort ziektekostenverzekering of hospitalisatieverzekering. In Azie bv is dat zeker beschikbaar en ook redelijk betaalbaar. Ik hoorde van een hospitalisatieverzekering met hele goeie voorwaarden in Thailand bv voor rond de 500 euro per dag. Daguitkering inbegrepen, net als hospitalisatie in een superluxueuze kamer.
wel ik ga volgende week van Seoul naar Bangkok, hoop daar 6 maanden te blijven, dus dat zal ik dan ook eens bekijken (maar ik vermoed dat je een typfout hebt gemaakt, 500 euro per dag klinkt behoorlijk duur
)
voor langere periodes is een reisverzekering ook wel duur, als ik niet van mijn mutualiteit afgeraak zal ik het daar dan mee doen