VOORAFGAANDE OPMERKINGEN
- Ik houd geen rekening met alarmsystemen, bankcontactterminals, gsm/smartphone, videoconferenties, lifttelefoons en IP-(video-)deurbellen. Fax en Belgacom TV behandel ik wel.
- Samen met VoIP veranderde ik ook van internetprovider, maar dit is niet noodzakelijk.
- Voor de techneuten onder de spaargidsers: mijn doel is een heldere en eenvoudige beschrijving voor de doorsnee thuisgebruiker. Ben ik onvolledig en/of sla ik al te veel technische termen over ... mea culpa. Desondanks kan je moeilijk ontsnappen aan enkele specifieke woordjes, zie hieronder.
VOIP BENODIGDHEDEN
- een internetabonnement (ADSL(2+), VDSL2, Telenet, ...)
- een SIP-internettelefoon (GEEN Skypetelefoon !) OF een gewone telefoon & een ATA
- een telefoonnummer (nieuw aanschaffen of je bestaand nummer overdragen)
- een kredietkaart (werkt naar mijn gevoel het handigst, maar het kan ook met Paypal, gewone overschrijving, ...)
- een (lange) telefoonkabel of internetkabel ('ethernetkabel'), afhankelijk van waar je wat zet in je woning.
- een extra stopcontact indien je je huidige apparatuur wilt behouden
- een extra ethernetpoort op je modem om de hierboven vermelde internetkabel aan te sluiten
ENKELE TECHNISCHE TERMEN I.V.M. VOIP
- VOIP: 'Voice Over Internet Protocol' ofte telefoneren via de internetverbinding.
- ATA: Analoge Telefoon Adaptor: toestel waarop je een klassiek telefoontoestel aansluit om het geschikt te maken voor VOIP
- Raw copper: De koperdraad van Belgacom die bij je thuis binnenkomt én waarop geen enkele dienst is geactiveerd.
- Belgacom Discovery line: gewone maar dure basic telefoonlijn. Deze is helaas sinds kort niet meer nieuw aan te vragen. Heb je al een Discovery line van vroeger, dan hoef je niet noodzakelijk een raw copper lijn te nemen wanneer je overschakelt.
- Nomadisch telefoonnummer: telefoonnummer dat niet aan een vaste locatie is gebonden
- SIP: meestgebruikte programmeertaal om te voipen. Andere talen zijn Skype (afgeschermd), IAX (minder gebruikt), ...
- Annex: internationale standaard die de manier bepaalt hoe je internet over de telefoonkabel ontvangt. Annex A wordt in België gebruikt voor ADSL en ADSL2+, annex B wordt gebruikt voor ISDN en VDSL2. (in Duitsland en Nederland is dit anders, let dus op de apparatuur die je in het buitenland aankoopt !)
- DTMF: navigeren door telefoonmenus. Beter bekend als: 'duw 1 voor Nederlands, 2 voor Frans, ...'
- QOS: techniek die VOIP-spraakverkeer voorrang geeft op ander internetverkeer op jouw lijn.
STAP 1 - INTERNETABONNEMENT (niet noodzakelijk, maar wel aangeraden te lezen)
Een internetverbinding is noodzakelijk voor VOIP. Ik zou echter geen spaargidser zijn mocht ik ook hier niet even kijken of ik ook hier niet wat meer waar voor mijn geld kan krijgen.
Voor een overzicht van abonnementen, zie hier. (klik) Let op, niet alle providers zijn (overal) in Vlaanderen of Brussel beschikbaar.
Indien je beslist om te veranderen van provider, houd rekening met:
- Contractduur, opzegtermijn en de manier waarop je je opzeg dient te geven (bvb aangetekend schrijven minstens 2 maand voor de vervaldatum). Zo vermijd je de soms exorbitant hoge verbrekingsvergoeding. Wees zeer duidelijk tegen welke datum je welke dienst je wil opzeggen en welke dienst je desgevallend wil behouden, zo voorkom je dat men je volledig afsluit of te vroeg afsluit.
- Let er op dat de activatiedatum van je nieuwe internetabonnement voor (of ten laatste op) de activatiedatum van je overgedragen telefoonnummer bij de nieuwe VOIP operator valt. Je wil niet 2 weken enkel per gsm bereikbaar zijn ...
- Heb je internet via de telefoonlijn, check of je een snellere internetverbinding kan krijgen. Door de band genomen is VDSL2 sneller dan ADSL2+ dat op zijn beurt sneller is dan ADSL.
Een testtool voor VDSL2 vind je bijvoorbeeld hier (klik). Je kan ook je koperkabel laten uitmeten door te bellen naar 0800 22 700.
- Heb je TV via Belgacom, dan is dit geen noodzakelijk bezwaar. Bij de meesten bestaat de koperkabel uit 2 paar. Het ene paar blijft dan voor de TV, op het andere paar komt dan de nieuwe internetprovider. De rekenoefening wordt wellicht wat moeilijker, dat wel.
- Heb je een combinatie van telefoon en internet bij Belgacom en je wil overschakelen op VOIP, dan is het niet nodig je telefoonabonnement te behouden. Je internetabonnement (bij Belgacom of bij een andere ADSL/VDSL provider) kan evengoed geleverd worden zonder de combinatie met vaste telefonie. Dit noemt dan 'internet zonder vaste lijn' of 'internet over raw copper'. Vergeet dan wel niet je huidig telefoonnummer over te dragen naar je nieuwe VOIP operator, zodat je ook gesprekken kan ontvangen.
- Activatiekosten die je nieuwe internetprovider je kan aanrekenen, maar dikwijls doen ook zij promo-acties.
Ikzelf koos voor
EDP-net 'newer and faster' daar VDSL2 beschikbaar is waar ik woon, ik korting heb via Test-Aankoop, de raw copper aansluiting me 10€ kost (dit noemen ze 'Telephony') én de noodnummers bereikbaar zijn. Ik heb goede ervaring met hun helpdesk. Ook kon ik probleemloos mijn bestaande Belgacom modem verder gebruiken, ik moest enkel de gebruikersnaam, wachtwoord en 1 poortinstelling wijzigen. Ik heb mijn bestaand telefoonnummer niet naar hen overgedragen, gewoon een nieuw aangevraagd (zie 'kiesregels' een paar posts verder). EDP is tevens - voor zover ik weet - de enige operator die zijn VOIP instellingen niet afschermt. ( = je kan ze dus gebruiken / instellen op je eigen apparatuur)