Pagina 1 van 1

Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 21 mei 2014, 09:40
door jonas.c
Ik heb een vraagje rond domicilie. Ik heb zopas mijn eerste woning(appartement) gekocht, met als doel dit te verhuren.
De overheid steunt kopers van hun eerste woning met het abattement, klein beschrijf, woonbonus etc.
Nu zou ik van al deze voordelen geen gebruik kunnen maken indien ik het appartement vanaf dag 1 verhuur. Daarom vroeg ik me af of het best is om er een tijdje te gaan wonen (mijn domicilie er zetten), en pas na verloop van tijd de woning te gaan verhuren.

Hoe lang zou ik er moeten gedomicilieerd zijn? Staat hier een minimumtermijn op?
Het appartement heeft een KI van 1028 euro, dus sowieso is het groot beschrijf.

Bedankt,

Re: Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 21 mei 2014, 11:19
door Oudere Jongere
Voorwaarde voor behoud woonbonus voor een eerste en enige woning die daarna verhuurd wordt is zopas in
deze thread besproken.

De meest beperkende voorwaarde zal die voor behoud van het abattement (enkel Vlaanderen) zijn: (o.a.) bewonen binnen de 2 jaar, geen wettelijke minimumtermijn maar FOD Financiën beoordeelt geval per geval of je er lang genoeg woont. Reken er maar op dat dit strenger zal beoordeeld worden dan de voorwaarde woonbonus.

En zorg ervoor dat je er effectief woont als je je domicilie er plaatst, anders pleeg je domiciliefraude.

Re: Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 22 mei 2014, 10:34
door jonas.c
Het gaat me ook vooral om de woonbonus, het abbattement maakt me minder uit eigenlijk.
Kan ik niet gewoon maken dat ik het abattement voordeel gewoon niet aanvraag of dat ze mij dt voordeel gewoon niet gunnen? Dan moeten ze me ook niet komen zoeken om het terug te eisen. Ik lees hier en daar dat je dit effectief bij je notaris moet aanvragen via een verzoekschrift binnen de 6 maanden na aankoop. Als ik dit verzoekschrift dan gewoon niet indien, er dus geen recht op uitoefen, zullen ze zich hier dan nog vragen over stellen of niet?

Voor de woonbonus zou het voldoende zijn om er tijdens de jaarwisseling dus een tijdje - zegge enkele weken - te wonen, da's fijn.
Ik zou er dan ook wel effectief wonen, eten, wassen, slapen, inderdaad.

Het gaat me er vooral om dat ik de woonbonus kan meepikken, het is een voordeel wat ik maar 1x in mijn leven zou kunnen genieten. Als ik dan binnen 5 jaar samen met de vriendin een woning koop om effectief in te wonen (dus mijn 2e woning dan) zou ik 0,0 belastingaftrek hebben. Terwijl moest ik deze operatie omgekeerd doen (eerst woning kopen om te betrekken en 5j later een app om te verhuren) zou ik wel de woonbonus hebben én het lange termijnsparen voor het appartement.
Als ik nu toch de woonbonus kan krijgen voor mijn app, kan ik binnen 5j het Lange termijnsparen toepassen op mijn woning.
enfin, correct me if i'm wrong.

ik ga deze week nog eens langs bij een fiscalist voor volledige uitleg.

Re: Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 22 mei 2014, 15:44
door Oudere Jongere
Hopelijk is je afspraak met een fiscalist en niet met een boekhouder >:D

Eens dat je vooral de woonbonus moet proberen meepikken. Da's het grootst mogelijke voordeel - alhoewel het abattement toch 2500 euro op kan opleveren.

De 2 scenario's zijn een stuk minder extreem dan wat je denkt:
- Je kan hetzelfde jaar geen LT sparen combineren met de woonbonus. 't Is het ene of het andere.
- Als je na 5 jaar een voor jou tweede woning koopt dan blijf je onder stelsel woonbonus, verlies je enkel je de verhoogde aftrek van woonbonus die je normaal de eerste 10 jaar mag toepassen.
Je aanname dat je 0,0 belastingvoordeel hebt nadat je de voor jou 2e woning koopt klopt dus niet. Meer nog, als je dan een stuk meeleent voor de 2e woning kan je die intresten gebruiken om je onroerend inkomen van je verhuurd appartement op nul te zetten - daar heb je extra voordeel van.

Da's allemaal verondersteld dat de fiscaliteit van woningen ongewijzigd blijft, allesbehalve een zekerheid.

Re: Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 4 juni 2014, 09:37
door jonas.c
Ik heb reeds contact opgenomen met verschillende partijen, echter blijft het moeilijk om hierover een duidelijk en klaar antwoord te krijgen.
Zijn hier eventueel nog mensen die kennis van zaken hebben?

Re: Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 4 juni 2014, 10:55
door soja
je moet wonen in de woning op 31 december van het jaar van aangaan van de lening (behoudens dat vb. de bouw nog lopende is natuurlijk); daarna mag je gerust gaan wonen in een huurhuis als je zin hebt; dit heeft geen verlies woonbonus tot gevolg;

als ge binnen 10 jaar een tweede woning koopt, dan verlies je de verhoging van de woonbonus die je normaal de 1ste 10 jaar hebt, het basisbedrag blijf je houden

het is niet zo dat je maar 1 keer in je leven de woonbonus kunt krijgen: je kan perfect een lening aangaan voor een niewue woning (en daar de woonbonus voor krijgen), op voorwaarde dat je dan je eerste woning te koop zet;

maar: dit is situatie "as is", vanaf volgend jaar (regionalisering) kan dat allemaal anders zijn, fiscale onzekerheid troef dus,

Re: Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 4 juni 2014, 17:01
door jonas.c
Dank voor uw antwoord. Dus ik kan perfect mijn app betrekken enkele weken vóór het einde van het jaar, en er dan in januari terug uit gaan (mijn domicilie terug bij mijn ouders zetten), het app terug verhuren en toch de hele lening lang woonbonus behouden. Zelfs als ik het bv. terug verhuur aan dezelfde huurder zou niemand daar iets op zeggen?
En kan ik de onroerende inkomsten van verhuur dan ook nog aangeven om die op 0 te zetten tijdens mijn lening? Of kan ik dit enkel indien ik een 2e hyp lening aanga, voor een 2e woning?

Als ik dan een 2e woning koop binnen zoveel jaar verlies ik het verhoogde deel woonbonus inderdaad. Kan ik deze lening dan niet appart inbrengen om de korf lange termijnsparen te vullen, of is dit niet absoluut niet combineerbaar?

Re: Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 4 juni 2014, 17:29
door Oudere Jongere
Die onroerende inkomsten ga je moeten aangeven als je het appartement niet zelf bewoont. Of je ze kan verminderen of op nul zetten hangt van je lening(en) af:
- Is je huidige lening volledig hypothecair gewaarborgd? Indien ja, dan kan je die intresten daar niet voor gebruiken, ook al is je fiscale korf (3040 euro dit jaar) meer dan gevuld.
- Of is er een deel op mandaat? Dan kan je de intresten op het mandaatgedeelte gebruiken voor de gewone intrestaftrek en je onroerend inkomen verminderen.

In jouw geval kan je woonbonus en LT-sparen niet combineren. Dat kan enkel als je "korf" niet vol zit (onwaarschijnlijk) of in speciale gevallen als je een lening van voor 2005 hebt (niet het geval).

Je plan om er maar een paar dagen je domicilie vind ik toch vrij gewaagd, je plan om de huurder met nieuwjaar eventjes uit z'n huurwoning te zetten is daarnaast ook moeilijk uitvoerbaar. Ga er gewoon een paar maand wonen en vier er oudejaar.

Re: Minimumtermijn domicilie voor woonbonus

Geplaatst: 5 juni 2014, 00:10
door jonas.c
Ik heb inderdaad een deel op hypothecaire lening en een deel op mandaat (ongeveer 50/50), zo zou ik van beide fiscale voordelen gebruik kunnen maken? Fijn!

Ik wil inderdaad mijn huurder absoluut niet buitenzwieren of onrechtmatig behandelen. Het is een correcte mens en we hebben een goede band. Eventueel kan ik het nog handig regelen, hij gaat net met de jaarwisseling 2 weken op reis. Indien we hier nog wat rond kunnen werken zouden we misschien een handige oplossing kunnen vinden. Net daarom wil ik de minimum termijn graag weten, al ligt dit in de praktijk altijd anders natuurlijk. Als ik het doe zal ik kiezen voor een oplossing waar de huurder het minst nadeel van ondervindt.