Ik heb niet zoveel kaas gegeten van sociale wetgeving, maar ben wel zelf al tegen een aantal zaken aangelopen waar je eens goed van in je haar moet krabben en de vraag stelt: "hoe is zoiets mogelijk?". Als je het antwoord echt wil weten, this is belgium, een achterop hinkend land in het centrum van de wereld omringd door 4 mega-economieën, waar alles beter en grondiger gedaan wordt. Zo goed en zo grondig dat Franz Kafka himself erbij in zwijm valt.
Je kan in belgie, voor zover ik begrepen heb, niet geen statuut hebben. Het kan wel, maar dan heb je na een zekere tijd geen recht op terugbetaling ziektekosten, ziekte- en invaliditeitsuitkering. Daar sta je dan na al die jaren zwaar betalen aan de duurste verplichte verzekering op aarde. Op pensioen zou je wel nog recht hebben wanneer je de leeftijd bereikt. Corrigeer me gerust als ik het mis heb, dan word ik er zelf ook nog wat wijzer van.
Van het fiscale heb ik wel wat kaas gegeten, maar moet ik een eenduidig antwoord toch schuldig blijven. Je huurinkomsten zijn in de PB per definitie een onroerend inkomen. So far, so good. Maar! Als je geen andere activiteit hebt, gaat het meer dan waarschijnlijk van het oordeel en de goeie wil van je controleur afhangen. Als hij zegt, dit is nu je beroepsactiviteit bij gebrek aan een andere, ben je vertrokken. Je kan dan proberen aantonen dat je geen extra handelingen stelt en dat alles kadert in het normale beheer van je privé patrimonium, en uiteindelijk zal een rechter dan beslissen als je voet bij stuk houdt. Ikzelf zou dat ten alle prijze vermijden, maar dat is mijn mening.
Het hangt er ook vanaf hoeveel huurgeld je ontvangt. Soms kan het voordelig zijn dit als beroepsinkomen te laten klasseren, je werkelijke kosten zijn dan meteen ook beroepskosten.
Je kan je inderdaad vestigen als zelfstandige en dan ieder kwartaal de minimum bijdrage (7xx €) betalen als je inkomsten ook onder dat vastgesteld maximum blijven, en zo in orde blijven. Dat is misschien het minste koppijn. Maar opnieuw, wat ga je als activiteit opgeven? Als je wat klust, of iets anders kan en graag doet, kan je daar misschien je zelfstandige activiteit van maken, zodat je toch enkele factuurtjes per jaar kan schrijven.
Als de verhuur zelf je activiteit is, valt je vastgoed in je activiteit en kan je hierop afschrijven. Alle kosten aan je vastgoed zijn dan ook ineens beroepskosten en als dusdanig aftrekbaar. Alle inkomsten beroepsinkomsten. Dit is misschien een mogelijkheid, maar dat moet je allemaal eens goed (laten) uittellen. Hou ook rekening met stopzettingsmeerwaarden, deze zijn iets voordeliger wanneer je rond je pensioenleeftijd stopt. Als je niet afschrijft heb je in principe en per definitie bij wet geen meerwaarde. Maar wil je die discussie voeren wanneer het zover is en je op een moeilijke belastingsambtenaar stoot? De rechtsonzekerheid in dit land doet ons allemaal de das om. Zelfs wanneer het duidelijk in de wet staat kan zo'n ambtenaar er wat anders bij verzinnen omdat het hem op dat moment goed uitkomt. Op zich geen probleem, maar als ook een rechter daarin meegaat kunnen we enkel nog van een failed state spreken. Ieder fiscaal handboek staat vol rechtspraak die lijnrecht op elkaar staan.
Met een vennootschap werken is ook een mogelijkheid. Maar is het sop de kool wel waard? Het gaat om 2 panden, het zal er dus vanaf hangen over wat voor panden we spreken. Met een vennootschap zou ik overwegen het vruchtgebruik van die 2 panden te verkopen of te leasen aan de vennootschap, zo vermijd je dat er een gigantische meerwaarde geboekt moet worden aan het einde van de rit. Laat je niks wijsmaken, een vruchtgebruik constructie is nog steeds perfect legaal. Je moet je enkel aan de regels houden. Het zijn enkel groen nijdige mensen die zo'n zaken de wereld in sturen. Net zoals " ja maar, bij de fiscus zien ze dat niet graag". So what? Zoveelste meer reden om het te doen dan, zou ik zeggen. De fiscus zou ons het liefst ondersteboven keren en iedere rooie cent uit de zakken schudden. Dat moeten we dan ook maar accepteren en alle wetgeving vergeten, volgens diezelfde groen nijdigen? Ik dacht het niet!
Laat je voor jouw concreet geval adviseren door een fiscaal advocaat. Leg de verschillende pistes naast elkaar en zorg dat je de consequenties (en niet enkel de bedragen) van de verschillende keuzes goed begrijpt.