Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
TIP
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Wat stel jij dan voor, je bent nog jong, dat we de schuld verder laten oplopen en de factuur doorschuiven naar volgende generaties? Dat er nog langer niks gedaan wordt om de sociale zekerheid en pensioenen naar de toekomst toe overeind te houden? Dat de loonlasten nog verhoogd worden zodat er nog meer passiviteit gekweekt wordt? Dat we OCMW blijven spelen voor gelijk wie? Het is juist doordat er afgelopen decennia niks gedaan is om de financiële huishouding gezond te houden dat er nu miljarden tekorten ontstaan, nog langer niks doen is geen optie meer.bryanv schreef: ↑8 februari 2025, 17:39 We betalen al zoveel belasting op vanalles en nog wat. Wanneer is het voor jou genoeg dan? Is er voor jou een grens waarmee je kan leven? Ga je hetzelfde betoog afsteken wanneer het bij de volgende verkiezingen opgetrokken zou worden naar 15 of 20%? Mensen hun pensioen zal wellicht ook nog opschuiven naar 70 jaar voor deze die nu starten.
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Het staat in het forumdeel over aandelen..
Dus ik word misleid dat het over aandelen gaat, niet over water...
Even nuttig dan onbestaande en ongekende wetgeving bespreken?
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Je reactie is misschien met goede bedoelingen maar het geeft mij meer het socialiste/communistische gevoel. Waarbij mensen die hun verantwoordelijkheid nemen (weeral) moeten opdraaien voor, hoofdzakelijk degene die dat niet doen.FoxCatcher70 schreef: ↑8 februari 2025, 12:35Vind je dat nu zelf niet bizar?
Veel mensen zien even hard af, werken even hard, ontzeggen zich evenveel en hebben geen portefeuille van enkele 100k. Hoe leg je dat dan aan hen uit?
Verder is het zo dat beleggingen een risico met zich meebrengen (de beurs kan crashen bijvoorbeeld of dalen). Je doet dat dus met geld dat je niet onmiddellijk nodig hebt en aanvaardt een zeker risico.
Als je dan pijn voelt bij een nieuwe meerwaardebelasting ten bedrage van enkele procenten van je portefeuille, is dat niet logisch.
Ik zou asap alles verkopen en het geld op meerdere veiligere spaarrekeningen en termijnrekeningen zetten, mocht ik zo gevoelig zijn. Ben ik ineens ook van die zo vervelende meerwaardebelasting af, want voorlopig is die nog niet ingevoerd.
Persoonlijk steek ik 33% van mijn loon in ETF en een kleiner deel in aandelen. Hiervoor laat ik bepaalde zaken links liggen in mijn dagelijks leven.
Ik let goed op wat ik koop en welke handeling ik het beste kan doen.
Alleen mijn vakantiegeld en 13e maand gaan bijna integraal naar reizen omdat ik ook weer niet als een kluizenaar wil leven.En ik ook het besef heb, dat het elk moment gedaan kan zijn. Ik kan evengoed morgen overreden worden.
Maar waarom doe ik dit? Niet omdat ik persé rijk wil zijn.Ik ben iemand die van de kleine dingen geniet. Ik doe dit omdat ik mijn verantwoordelijk wil nemen voor later. Zodat ik niet bij die groep behoor die direct begint te klagen als er iets onverwachts gebeurd (zoals stijging van energie prijzen). Als ik dit nog + 25 jaar gedisciplineerd volhoud,ga ik meer dan een jaarloon mogen afgeven aan deze taks.Terwijl ik wel opofferingen heb gemaakt gedurende al die jaren. Ja,dan doet dat pijn. Ik moet nog eens extra betalen omdat politici al decennia een wanbeleid voeren en omdat sommige mensen hun verantwoordelijk niet nemen.
Ik heb geen idee hoe ik mijn strategie ga wijzigen. Het is nog wachten op de wettekst en in 25-30 jaar kan er nog veel veranderen.Wat ik wel zal doen is nog minder meedoen aan de consumtiemaatschappij om deze onrechtvaardige taks te compenseren tegen dat ik op pensioen zal gaan. Voor de economie natuulijk niet goed...
Dit is niet een taks die zal worden gedragen door de sterkste schouders maar door de middenklassen die gedurende hun hele loopbaan verantwoordelijkheid nam.
De rijken zit hoofdzakelijk met hun kapitaal in vennootschappen.
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Dat moet je mij toch eens uitleggen, in de meest actieve periode van je leven kom je toe met 2/3 loon, stel dat je later op 1/3 pensioen terug valt en aanvult met 1/3 uit verkoop van je kapitaal. Zou wel heel straf zijn dat je dan een jaarloon aan taks zou betalenDenfi schreef: ↑8 februari 2025, 18:18
Persoonlijk steek ik 33% van mijn loon in ETF en een kleiner deel in aandelen.
Maar waarom doe ik dit? Niet omdat ik persé rijk wil zijn.Ik ben iemand die van de kleine dingen geniet. Ik doe dit omdat ik mijn verantwoordelijk wil nemen voor later. Zodat ik niet bij die groep behoor die direct begint te klagen als er iets onverwachts gebeurd (zoals stijging van energie prijzen). Als ik dit nog + 25 jaar gedisciplineerd volhoud,ga ik meer dan een jaarloon mogen afgeven aan deze taks.
![Roll Eyes ::)](https://www.spaargids.be/forum/images/smilies/rolleyes.gif)
- VincentVega
- Hero Member
- Berichten: 584
- Lid geworden op: 21 jan 2022
- Contacteer:
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
+1, de “rijken” die van Vooruit kost wat kost meer belastingen moeten betalen zijn niet de miljonairs zoals Coucke of Huts maar de modale middenklasse die werkt en een beetje spaargeld over heeft om te beleggen.Kevva schreef: ↑8 februari 2025, 17:24 Mijn vader is gepensioneerd en wil zijn pensioenspaarfonds opvragen. Hoe doet hij dit het beste?
Het aantal deelbewijzen verkopen en zorgen dat hij minder dan 10.000 Euro opvraagt?
Eigenlijk best wel triestig hoor. 'de rijken moeten bijdragen' maar met rijken bedoelen ze altijd mensen die iets op de beurs hebben!
Je betaalt al allerlei taksen en kosten en draagt al 30% roerende voorheffing af. Waar stoot het?
Solidariteit heeft ook een limiet!!!
Perfect verwoord!
Schoonheid en poëzie als reactie op de lelijkheid
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Ik ben zeker niet voor een oplopende schuld en al helemaal niet voor een passieve samenleving. Maar hervormen betekent ook kijken naar waar het geld blijft hangen en hoe we een eerlijker systeem kunnen creëren zonder steeds bij de gewone werkende mens aan te kloppen. Want uiteindelijk betalen we al heel veel, en toch lijkt het nooit genoeg. Maar mijn vraag blijft dus: waar ligt dan de grens volgens u? Hoe ver kunnen en willen we gaan? Belastingen verhogen en sociale voordelen afbouwen zijn volgens mij makkelijke maatregelen op korte termijn, maar dat raakt dan vooral de werkende middenklasse, terwijl structurele hervormingen uitblijven.vortex schreef: ↑8 februari 2025, 17:58Wat stel jij dan voor, je bent nog jong, dat we de schuld verder laten oplopen en de factuur doorschuiven naar volgende generaties? Dat er nog langer niks gedaan wordt om de sociale zekerheid en pensioenen naar de toekomst toe overeind te houden? Dat de loonlasten nog verhoogd worden zodat er nog meer passiviteit gekweekt wordt? Dat we OCMW blijven spelen voor gelijk wie? Het is juist doordat er afgelopen decennia niks gedaan is om de financiële huishouding gezond te houden dat er nu miljarden tekorten ontstaan, nog langer niks doen is geen optie meer.bryanv schreef: ↑8 februari 2025, 17:39 We betalen al zoveel belasting op vanalles en nog wat. Wanneer is het voor jou genoeg dan? Is er voor jou een grens waarmee je kan leven? Ga je hetzelfde betoog afsteken wanneer het bij de volgende verkiezingen opgetrokken zou worden naar 15 of 20%? Mensen hun pensioen zal wellicht ook nog opschuiven naar 70 jaar voor deze die nu starten.
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Tja, zolang er sossen aan tafel zitten zal er van echt structurele hervormingen niet veel in huis komen. Die structurele hervormingen houden bv ook in dat de lasten meer gelijk verdeeld worden, nu zijn het overwegend de inkomsten uit werk die veel te zwaar belast worden, terwijl inkomsten uit kapitaal veel minder of zelfs totaal niet belast zijn. Ook ik ben tegen hogere lasten, de staat moet naar lagere uitgaven evolueren (of toch proberen om de groei in uitgaven door passiviteit en de vergrijzing wat af te remmen). Maar er is nu eenmaal een begrotingstekort van 23 miljard (en dat is jaarlijks hé, dit is niet een eenmalig te dichten gat, dus elk jaar stijgt de schuld met 23 miljard plus rente lasten) en snoeien in de uitgaven is ook niet zo evident, langer werken en het harmoniseren van pensioenen zijn geen licht verteerbare maatregelen. Dus ja, die 10% winst belasting met een vrijstelling van €10.000 is in vergelijking met al die andere maatregelen een eerder lichte inspanning, zeker voor de middenklasse die op jaarbasis echt niet zo veel meer dan die €10.000 winst zal realiseren, en diegene die dat wel doen zullen er geen boterham minder door eten. En als er ook nog een vrijstelling na tien jaar zou komen, is het al helemaal niks.bryanv schreef: ↑8 februari 2025, 19:41 Ik ben zeker niet voor een oplopende schuld en al helemaal niet voor een passieve samenleving. Maar hervormen betekent ook kijken naar waar het geld blijft hangen en hoe we een eerlijker systeem kunnen creëren zonder steeds bij de gewone werkende mens aan te kloppen. Want uiteindelijk betalen we al heel veel, en toch lijkt het nooit genoeg. Maar mijn vraag blijft dus: waar ligt dan de grens volgens u? Hoe ver kunnen en willen we gaan? Belastingen verhogen en sociale voordelen afbouwen zijn volgens mij makkelijke maatregelen op korte termijn, maar dat raakt dan vooral de werkende middenklasse, terwijl structurele hervormingen uitblijven.
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Ik had de intentie om uit ETF te stappen bij pensionering.Deze strategie zal ik moeten aanpassen. Toevallig gisteren een paper tegengkomen waarbij men juist aanraadt om 100% in equities te blijven gedurende je hele leven.https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm ... id=4590406vortex schreef: ↑8 februari 2025, 18:59Dat moet je mij toch eens uitleggen, in de meest actieve periode van je leven kom je toe met 2/3 loon, stel dat je later op 1/3 pensioen terug valt en aanvult met 1/3 uit verkoop van je kapitaal. Zou wel heel straf zijn dat je dan een jaarloon aan taks zou betalenDenfi schreef: ↑8 februari 2025, 18:18
Persoonlijk steek ik 33% van mijn loon in ETF en een kleiner deel in aandelen.
Maar waarom doe ik dit? Niet omdat ik persé rijk wil zijn.Ik ben iemand die van de kleine dingen geniet. Ik doe dit omdat ik mijn verantwoordelijk wil nemen voor later. Zodat ik niet bij die groep behoor die direct begint te klagen als er iets onverwachts gebeurd (zoals stijging van energie prijzen). Als ik dit nog + 25 jaar gedisciplineerd volhoud,ga ik meer dan een jaarloon mogen afgeven aan deze taks.![]()
Betreffende 'de meest actieve periode van je leven'. Zoals ik zei maak ik nu opofferingen om iets op te bouwen. Sommige van die opofferingen zou ik in de toekomst dan mee willen stoppen.Maar door deze taks op de verantwoordelijke middenklasse zal ik deze opofferingen langer moeten doorzetten.
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Bart de Wever weigert om het papier te tonen waarop staat dat er na 10 jaar geen "Conner-Matrakken"taks meer moet betaald worden.
heel flauw van de Bever
heel flauw van de Bever
- voorheenCP1234
- Hero Member
- Berichten: 606
- Lid geworden op: 11 jan 2024
- Contacteer:
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Op zich een staatsman ( moest de Vlaamse Quisling dit al zijn ... ) onwaardig en op zich bevestigd hij hier ook direct mee dat onze MR voorzitter hier de waarheid over sprak. Quisling zijn hond zei trouwens dat de modaliteiten nog moesten worden ingevuld en dat een vrijstelling als je stukken 10 jaar zou aanhouden één van de mogelijkheden is ... Het is duidelijk dat ze Crapuul Conner een publiekelijke overwinning wilden gunnen maar de MR deze vernedering, wetende dat het omgekeerde is overeengekomen, niet wou slikken.
Make Spaargids " Great Again ! "
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
De meeste LT beleggers gaan hun ETF niet verkopen op de dag dat ze met pensioen gaan, ze gaan er wellicht wel een aanvullend inkomen uithalen door periodiek een stukje te verkopen. Dat stukje kan best groot zijn, met een gemiddeld rendement van 100% kun je al €20.000 per jaar per persoon opsouperen zonder één euro taks te betalen. Sommigen gaan naarmate ze dichter bij hun pensioen komen ook meer overschakelen naar een lager risico belegging, ook daarmee kun je een aantal jaren gebruik maken van die meerwaarden vrijstelling, kortom zo dramatisch gaat dat allemaal niet zijn voor de doorsnee loonslaaf die wat gespaard heeft.Denfi schreef: ↑Gisteren 13:01 Ik had de intentie om uit ETF te stappen bij pensionering.Deze strategie zal ik moeten aanpassen. Toevallig gisteren een paper tegengkomen waarbij men juist aanraadt om 100% in equities te blijven gedurende je hele leven.https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm ... id=4590406
Betreffende 'de meest actieve periode van je leven'. Zoals ik zei maak ik nu opofferingen om iets op te bouwen. Sommige van die opofferingen zou ik in de toekomst dan mee willen stoppen.Maar door deze taks op de verantwoordelijke middenklasse zal ik deze opofferingen langer moeten doorzetten.
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Dat papier bestaat niet.
"You need to buy the umbrella before it starts to rain."
- voorheenCP1234
- Hero Member
- Berichten: 606
- Lid geworden op: 11 jan 2024
- Contacteer:
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
De overtreffende trap van "dom" eindigt dus bij jou want zelf Bartje geeft toe dat het papier bestaat maar dat hij het niet wil vrijgeven ...
![Roll Eyes ::)](https://www.spaargids.be/forum/images/smilies/rolleyes.gif)
Make Spaargids " Great Again ! "
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Mijnheer Haver, hoe hebt u zolang kunnen leven op die manier?koenvhaver schreef: ↑8 februari 2025, 13:59 Het is een moeilijke discussie. Ik heb begrip voor beide standpunten. Ik heb ook geleefd als Wimble en op die manier veel gespaard. Anderzijds zou ik zonder steun moeilijk een huis hebben kunnen kopen. Daarnaast mijn eerste auto gekocht na mijn 40 ste. Dus je moet een bepaalde attitude hebben. Voor mensen die een invaliditeitsuitkering hebben zou het bedrag veel hoger moeten liggen. Mensen die kunnen werken moeten werken punt uit.
Re: Beleggingsstrategie na invoering meerwaardebelasting
Als het papier waar is, wat mogen we dan nog geloven van het huidige regeerakkoord? Over wat hebben ze dan nog allemaal briefjes waar we niets van weten. Ze zitten ons hier gewoon te bedotten dan met hun verklaringen.