Welke online broker voor aandelen en ETF
TIP
Re: Welke online broker voor aandelen en ETF
Eigendomsrechten , obligatie , leningen , spaarrekeningen , zichtrekeningen zijn allemaal maar een digitaal cijfer .huisjetuintjefiets schreef: ↑19 oktober 2023, 20:55Je blijft maar weigeren te antwoorden op de vraag: als de effecten bij een custodian zitten, hoe is dat dan: een PDF file, een cijfer in een database, een kopie op papier?
Jij snapt gewoon niets van effecten en effectenhandel. In jouw tijd waren alle effecten op papier. Die periode is al lang gepasseerd.
Het geld ligt nooit effectief bij de bank enz .
Het grootse stuk van ons gelssysteem bestaat niet eens behalve digitaal .
Als jij nu niet begrijpt dat er tussen elke transactie tijd over gaat zelfs bij overschrijvingen zit je minimum met 1 dag verschil .
Bij brokers gaat er nog veel meer tijd over en bij partijen zoals ING en KBC hebben ze hun eigen bewaarbedrijf losgekoppeld van de bank.
Huisfondsen zijn ook dikwijls niet over te boeken naar andere instellingen al bestaan ze uit meerdere aandelen
Pensioensparen zelfde verhaal .
Maar goed jij bent juist en ik en wikipedia zijn verkeerd .
Er is geen enkele bank die een eigen bewaarbedrijf heeft
Dus ook Bolero niet via KBC en ING .
Geloof jij dit maar .
Ik weet beter .
Voordepot bestaat dus niet
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voordepot
https://www.navigator.nl/document/idbb4 ... aarbedrijf
Wikipedia en co mist soms ook gelukkig zijn er hier slimmere mensen .
Als je custodian intikt en je klikt op Wkipedia staat ING zelf beschreven als voorbeeld
https://nl.wikipedia.org/wiki/Custodian
Zal wel verkeerd zijn want volgens u is dit onmogelijk
-
- Verbannen Gebruiker
- Berichten: 1642
- Lid geworden op: 20 mar 2022
Re: Welke online broker voor aandelen en ETF
Lop beweert dat alle effecten bij om het even welke custodian kunnen liggen. Dat was zo in de tijd dat effecten op papier bestonden. Lop denkt dat dit ook zo is in het digitale tijdperk.EarthNvstr1 schreef: ↑19 oktober 2023, 21:19Hoe zit dat eigenlijk juist met dat "bewaren van effecten" ? Is dat een PDF file ? Is dat een cijfer in een database ? Is dat ... ?
Dus vraag ik aan lop: hoe "liggen" die effecten bij de custodian?
Een vraag die lop uiteraard niet wil beantwoorden. Want hij heeft geen flauw idee.
En met mijn vraag hoe clearing & settlement dan wel gebeurt (als de effecten overal kunnen liggen) is het hetzelfde.
Ik heb hier uitgelegd hoe custody werkt in de hedendaagse wereld.
huisjetuintjefiets schreef: ↑27 september 2023, 18:14
Lop snapt niet dat de custody-arm van degiro uiteindelijk gebruik maakt van dezelfde CSD als om het even welke andere custodian, KBC, of wat dan ook.
Lop snapt niet dat elk effect uiteindelijk op 1 plaats zit. Elke custodian heeft ofwel een rechtstreekse rekening bij die plaats (NBB voor OLOs, Staatsbons; Euroclear of Clearstream voor heel veel aandelen en obligaties; veel nationale CSDs voor andere; een paar andere ICSD behalve Euroclear en Clearstream), of een rekening bij een bank die daar een rekening heeft, of een rekening bij een bank die daar rekening heeft ... enzovoort.
Het is simpel. De custodian van jouw bank heeft een rekening bij de CSD waar jouw effect zit. Of heeft een rekening bij een bank die een rekening heeft bij de CSD waar jouw effect zit. Of heeft een rekening bij een bank die een rekening heeft bij een bank die een rekening heeft bij de CSD waar jouw effect zit.
Lop snapt gewoon niets van custody.
Lop denkt dat je met een papieren aandeel of een papieren obligatie naar een bank kunt gaan en daar de betaling van het dividend of coupon kunt vragen. Dat je daar je papieren aandeel of obligatie kunt laten registreren.
Lop heeft de evolutie van de laatste 50 jaar gemist dat effecten nu op elektronische wijze geregistreerd staan.
huisjetuintjefiets schreef: ↑23 september 2023, 08:18 De custodian van Bolero is inderdaad KBC (meer bepaald KBC Securities).
Maar lop snapt niets van custody maar denkt wel dat hij er alles van weet.
Wat lop niet weet, is dat de effecten zelf niet bij KBC Securities zitten (behalve bijvoorbeeld de KBC beleggingsfondsen, maar de aandelen en obligaties in die fondsen dan weer niet).
De effecten zitten namelijk bij sub-custodians, central depositories, clearing & settlement banken, centrale banken en andere. KBC Securities heeft dus rekeningen bij al die instituten die zelf weer rekeningen hebben bij andere instituten tot de uiteindelijke plaats waar de effecten echt staan.
Dus als KBC failliet gaat, is er niets aan de hand. Alleen als er heel verregaande en gesofisticeerde fraude zou zijn, waarbij er tientallen betrokkenen zijn bij meerdere departementen binnen KBC en buiten KBC, kan het verkeerd lopen. Maar daar zijn dan weer andere garanties die gaan meespelen, zoals garanties van clearing en settlement organisaties.
Maar dat laatste punt geldt voor elke bank. Fraude kan evengoed bij IB of de custody-arm van IB, Saxo, Keytrade, ...
Daarom dat ik mijn aankopen bij 5 verschillende banken/brokers doe.
Google eens op Custody, Clearstream, Euroclear, CSD, ICSD, securities clearing settlement custody, NBB-SSS, ...huisjetuintjefiets schreef: ↑24 september 2023, 13:50De custodian speelt geen rol, want de effecten zitten daar niet, behalve als die custodian zelf een CSD is.
Bijvoorbeeld alle OLOs en alle Staatsbons (ook de jouwe dus) zitten bij de NBB (NBB-SSS), elektronisch uiteraard. Jouw vraag is dus: wat als de NBB failliet gaat? De ECB en de Belgische staat gaan de NBB alleen laten failliet gaan, als het hele monetaire systeem in Europa om zeep is. Zelfs als Belgie failliet gaat, gaat de ECB de NBB nooit laten failliet gaan. De ECB zelf gaat alleen failliet als zoveel Europese landen failliet zijn dat de overblijvende landen stoppen met de euro en weer eigen munten invoeren. Dan gaan de zorgen veel groter zijn dan de vraag of je je staatsbons terugkrijgt (je gaat ze nooit meer terugkrijgen).
NBB-SSS treedt zelfs op als CSD (ze zitten daar dus echt, elektronisch uiteraard) voor obligaties die de ECB uitgeeft als gevolg van de beslissing van de Europese Commissie om de landen te steunen na Covid. Heel veel expertise in Belgie op dat gebied (ook dankzij Euroclear).
Bovenstaande effecten zitten dus echt daar, bij NBB-SSS, niet bij jouw bank, niet bij de custodian van jouw bank. Die custodian is ofwel een participant van NBB-SSS, of heeft een sub-custodian die wel een participant is van NBB-SSS.
Jij hebt bijvoorbeeld jouw staatsbons gekocht bij Keytrade (of waar je ze ook kocht). Je hebt dus een rekening met die staatsbons erop bij Keytrade. Keytrade heeft een custodian. Keytrade heeft dus een rekening bij die custodian waar jouw staatsbons opstaan. Die custodian heeft een rekening bij NBB-SSS (waar de staatsbons echt staan) of heeft een rekening bij een andere custodian die dan een rekening heeft bij NBB-SSS.
NOOT: de custodian van Keytrade is ProCapital, dochter van Credit Mutuel Arkea, de moeder van Keytrade . ProCapital is een participant van NBB-SSS. Er zit dus geen extra partij tussen. De link is dus:jij en jouw Staatsbons==> Keytrade ==> ProCapital ==> NBB SSS.
Wat voor effecten (aandelen, obligaties, ...) van bedrijven? Veel ervan zitten bijvoorbeeld bij Euroclear. Sommigen zitten "echt" bij Euroclear, (voor de effecten waarvoor Euroclear de CSD is), ( elektronisch) ofwel zitten ze bij andere CSDs.
Euroclear staat onder toezicht van de NBB (voor hun activiteiten in Belgie) en elders door de lokale nationale bank.
Wat als Euroclear zelf failliet gaat?
Lees hiervoor dit document:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 4fNzOVeJSE
En oordeel dan wie het bij het rechte eind heeft, lop of ik