zelf brood bakken
Re: zelf brood bakken
Over smaken valt moeilijk te discuteren, maar het bakmeel met zonnebloempitten van Lidl (€ 1.19 voor 1 kilo) levert naar mijn smaak alvast 2 heel lekkere broden op. Gezien ik niet extra betaal voor elektriciteit kan ik wel leven met € 0.595/versgebakken brood
Omdat het ook al een bereiding is hoef je er gewoon maar water aan toe te voegen.

- Spruitekop
- VIP member
- Berichten: 5977
- Lid geworden op: 07 apr 2008
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
Misschien even jullie 'kunsten' vergelijken met een industriële bakkerij? 

Banken zijn instellingen opgericht voor en door oplichters waarvoor in de penitentiaire instellingen geen plaats meer is.
Sta op uw rechten: Betaal enkel in CASH!!
Sta op uw rechten: Betaal enkel in CASH!!
-
- Newbie
- Berichten: 1
- Lid geworden op: 04 aug 2015
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
Ik bak al meer dan 15 jaar zelf brood met broodbakmachines.
Er wordt 4x per week gebakken.
De machine die ik nu heb (idd al een paar toestellen versleten van oa Aldi en Lidl) is een Domo van 99 € (Collishop Colruyt).
Type met langwerpige bakvorm en twee kneedhaken.
Bloem is bijna altijd van Soubry, droge gist van Bruggeman.
Soorten bloem: witte, boerenbrood, 6 granen, 9 granen.....
Gebruikt programma nummer 3, grootte 1000 gram, korst donker (allemaal instelbaar).
Ik zet de haken altijd in elkaars verlengde evenwijdig aan de lange zijde bij de start.
Na het bakken staan de haken haaks op korte zijde van de bakvorm en zijn de gaten verwaarloosbaar of zelfs onzichtbaar na het snijden van het brood.
Recept:
350 ml water
35 gram bakboter
450 gram bloem (boerenbrood, 6 granen, etc).
215 gram witte bloem
1 bijgeleverd maatje kristalsuiker (kleine zijde van het maatje)
1 bijgeleverd maatje droge gist (idem)
1 bijgeleverd maatje zout (idem)
werkwijze: water in bakvorm, boter in water, dan bloem in bakvorm, gist en suiker op 1 plaats centraal en zout in de hoek.
Alles wel wegen met een accurate weegschaal (daar zit volgens mij de truuk....wegen, wegen, wegen)
Voor speciale graansoorten (noten, jagers, greka, etc) ga ik hier maalderij Vandenbergh, Edegem.
Ze hebben een website.
Ze verkopen heel wat soorten bloem. Hun volledige aanbod van bloemsoorten staat online.
Zij verkopen ook machines en hebben bruikbare tips.
De tip om witte bloem te gebruiken bij elk brood komt van hen.
Op al die jaren nog nooit een mislukt brood gehad.
Enkele maanden geleden kreeg een vriendin plots twee machines (één nieuwe Domo, één gebruikte van Primo).
Ze had echter nog nooit met een broodbakmachine gewerkt.
Een voormiddag samen aan de slag en ze heeft net als ik nog geen enkele mislukking sedertdien.
Ze bakt 5 broden per week.
Ik ondervind als ik een ander merk bloem gebruik dan Soubry dat die bloem idd anders reageert.
Het brood is daarom niet mislukt maar soms minder of meer gerezen en lichter of donkerder gebakken.
Ik zet het brood 's avonds rond middernacht in en 's ochtends hebben wij lekker vers brood dat goed te snijden valt en nog net dat tikje warm is.
Ik heb mij ook al gewaagd aan rozijnenbrood, chocoladebrood, oude cheddarkaasbrood, spekbrood, notenbrood, jagersbrood.
Ik hoop dat jullie er iets aan hebben dat ik mijn werkwijze heb gedeeld.
Er wordt 4x per week gebakken.
De machine die ik nu heb (idd al een paar toestellen versleten van oa Aldi en Lidl) is een Domo van 99 € (Collishop Colruyt).
Type met langwerpige bakvorm en twee kneedhaken.
Bloem is bijna altijd van Soubry, droge gist van Bruggeman.
Soorten bloem: witte, boerenbrood, 6 granen, 9 granen.....
Gebruikt programma nummer 3, grootte 1000 gram, korst donker (allemaal instelbaar).
Ik zet de haken altijd in elkaars verlengde evenwijdig aan de lange zijde bij de start.
Na het bakken staan de haken haaks op korte zijde van de bakvorm en zijn de gaten verwaarloosbaar of zelfs onzichtbaar na het snijden van het brood.
Recept:
350 ml water
35 gram bakboter
450 gram bloem (boerenbrood, 6 granen, etc).
215 gram witte bloem
1 bijgeleverd maatje kristalsuiker (kleine zijde van het maatje)
1 bijgeleverd maatje droge gist (idem)
1 bijgeleverd maatje zout (idem)
werkwijze: water in bakvorm, boter in water, dan bloem in bakvorm, gist en suiker op 1 plaats centraal en zout in de hoek.
Alles wel wegen met een accurate weegschaal (daar zit volgens mij de truuk....wegen, wegen, wegen)
Voor speciale graansoorten (noten, jagers, greka, etc) ga ik hier maalderij Vandenbergh, Edegem.
Ze hebben een website.
Ze verkopen heel wat soorten bloem. Hun volledige aanbod van bloemsoorten staat online.
Zij verkopen ook machines en hebben bruikbare tips.
De tip om witte bloem te gebruiken bij elk brood komt van hen.
Op al die jaren nog nooit een mislukt brood gehad.
Enkele maanden geleden kreeg een vriendin plots twee machines (één nieuwe Domo, één gebruikte van Primo).
Ze had echter nog nooit met een broodbakmachine gewerkt.
Een voormiddag samen aan de slag en ze heeft net als ik nog geen enkele mislukking sedertdien.
Ze bakt 5 broden per week.
Ik ondervind als ik een ander merk bloem gebruik dan Soubry dat die bloem idd anders reageert.
Het brood is daarom niet mislukt maar soms minder of meer gerezen en lichter of donkerder gebakken.
Ik zet het brood 's avonds rond middernacht in en 's ochtends hebben wij lekker vers brood dat goed te snijden valt en nog net dat tikje warm is.
Ik heb mij ook al gewaagd aan rozijnenbrood, chocoladebrood, oude cheddarkaasbrood, spekbrood, notenbrood, jagersbrood.
Ik hoop dat jullie er iets aan hebben dat ik mijn werkwijze heb gedeeld.
Re: zelf brood bakken
Ik bak al ruim 30 jaar zelf brood. Ik heb een broodbakmachine die ik eigenlijk nauwelijks gebruik. Hier wordt brood doorgaans met de hand gemaakt: mengen, kneden, doorslaan, opbollen, afbakken.
Mijn bezwaar tegen broodbakmachines is, dat ze weinig variatie toelaten in de bereiding van het brood, al lijkt dat wel zo.
Ze zijn alle geprogrammeerd om het deeg te laten rijzen bij een te hoge temperatuur, doorgaans ca.40°C. Dat resulteert in een al te luchtig brood, althans naar mijn smaak. Kneedmethode, rijstijden... kan je wel variëren middels het gekozen programma, maar eens het programma gestart kan je niks meer bijsturen.
Ook zijn die machines enkel bruikbaar voor brood op basis van gist. Wie wil aan de slag gaan met bvb. een zelf opgestarte zuurdesem (dan wordt het pas echt boeiend), heeft niks aan een broodbakmachine.
Voorgemengde bloemmengsels gebruik ik nooit. Die meng ik zelf. Ik doe ook weleens een experimentje, zo heb ik wel al eens brood gebakken met bloem van veevoedertarwe of -triticale (kruising van tarwe en rogge). Een beetje "apart", maar wel lekker.
Zoals al gezegd, is witte tarwebloem de basis van elk brood. Zo kan een "roggebrood" om het even welke verhouding van tarwe- en roggebloem zijn. Het enige waar men rekening mee moet houden, is dat rogge- moeilijker vergist dan tarwemeel, dat dus de rijstijden zullen moeten verlengd worden en dat het aandeel rogge niet te groot mag worden.
Mijn licht roggebrood maak ik met 750g witte tarwebloem, 200g fijn gemalen roggebloem en 50g grof gemalen rogge. De hoeveelheid gist maakt weinig uit: ergens tussen de 5g en 10g gedroogde gist. Kneden en geleidelijk water toevoegen tot het deeg "staat" (dus niet (teveel) uitzakt) en niet meer aan de handen kleeft. Dat is belangrijk voor wie ronde broden wil bakken en niet wil eindigen met een soort pannenkoek.
Roggebrood bakken van 100% rogge is mogelijk maar het is moeilijk. Rijstijd minstens een dag en, omdat rogge minder eiwit bevat dan tarwe, blijft het brood doorgaans brokkelig. Wel een heuse delicatesse bij mosselen of bouillabaise. In het laatste geval uiteraard besmeerd met een dikke laag (zelfgemaakte!) rouille.
Het leuke aan brood is, dat er eindeloos mee gevarieerd kan worden.
Vervang bvb. eens de rozijnen door fijngehakte gedroogde abrikozen, fijngehakte gedroogde bananen- of appelschijfjes, fijngehakte dadels of vijgen...
Kinderen zin in pizza? Een ideale pizzabodem voor geïmproviseerde pizza is wit brood van deeg waar enkele soeplepels spekreepjes, in kleine blokjes gesneden salami en/of fijngehakte zongedroogde tomaten aan toegevoegd zijn. Doe er ook een koffielepeltje fijngehakte marjolein, oregano of basilicum bij. Gooi dat overschotje zelfgemaakte pesto ook maar bij het deeg! Eens gebakken moet dit wel in de diepvriezer. Het is slechts heel beperkt houdbaar.
Voor echte carnivoren (zoals ik, dus), bovendien in het bezit van een keukenrobot met vleesmolen: maak zelf eens uw filet Americain préparé zoals het hoort: met zelf gemalen biefstuk, een paar eierdooiers, fijngehakte ui, wat kappertjes en Worchestersaus. Dat op een dikke plak roggebrood, een paar draaien van de pepermolen, eventueel een snuifje zout, wat fijngehakte ui, een takje peterselie. Zalig.
Overigens maakt waarschijnlijk geen enkele slager zijn filet Americain met biefstuk, wel met de goedkopere delen van het rund. Ik gebruik er ook wel vaker stoverijvlees voor, waar alle witte delen (vet, pezen, vliezen) van zijn weggesneden.
Ik denk niet dat je, door zelf brood te bakken, veel bespaart: diepvriezer, oven, broodbakmachine enz. kosten ook geld. Na het bakken is er de afwas die ook niet gratis is. En je wil een "beter" brood, dus je geeft wat meer uit aan ingrediënten.
Nog een paar tips voor wie er iets aan heeft:
- Vervang eens de helft van het water door karnemelk. Karnemelk is een natuurlijke broodverbeteraar en zorgt voor een egale(re) structuur van het kruim. De zure smaak verdwijnt volledig bij het bakken
- Brood wordt in de oven afgebakken bij ca. 200°C - 220°C. Op de bodem van de oven een schaaltje water om uitdrogen te voorkomen
- Een glanzende korst gewenst? Vernevel, enkele minuten voor het einde van de baktijd, water over de korst met een plantenspuit
- Brood bewaart beter naarmate het meer vetstof bevat. Als in een recept "boter" staat, wordt ook boter bedoeld, geen bakmargarine.
- Brood bewaart ook beter als het tijdens het afkoelen luchtig afgedekt wordt met een keukenhanddoek of een neteldoek
- Om te voorkomen dat het kruim aan de bovenkant loskomt van de korst, een regelmatig voorkomend euvel, laat men het brood omgekeerd afkoelen.
- Ongesneden brood wordt ingevroren zodra het lauw geworden is. Omgekeerd in de vriezer leggen, ook hier weer om te voorkomen dat het kruim aan de bovenkant loskomt van de korst
Mijn bezwaar tegen broodbakmachines is, dat ze weinig variatie toelaten in de bereiding van het brood, al lijkt dat wel zo.
Ze zijn alle geprogrammeerd om het deeg te laten rijzen bij een te hoge temperatuur, doorgaans ca.40°C. Dat resulteert in een al te luchtig brood, althans naar mijn smaak. Kneedmethode, rijstijden... kan je wel variëren middels het gekozen programma, maar eens het programma gestart kan je niks meer bijsturen.
Ook zijn die machines enkel bruikbaar voor brood op basis van gist. Wie wil aan de slag gaan met bvb. een zelf opgestarte zuurdesem (dan wordt het pas echt boeiend), heeft niks aan een broodbakmachine.
Voorgemengde bloemmengsels gebruik ik nooit. Die meng ik zelf. Ik doe ook weleens een experimentje, zo heb ik wel al eens brood gebakken met bloem van veevoedertarwe of -triticale (kruising van tarwe en rogge). Een beetje "apart", maar wel lekker.
Zoals al gezegd, is witte tarwebloem de basis van elk brood. Zo kan een "roggebrood" om het even welke verhouding van tarwe- en roggebloem zijn. Het enige waar men rekening mee moet houden, is dat rogge- moeilijker vergist dan tarwemeel, dat dus de rijstijden zullen moeten verlengd worden en dat het aandeel rogge niet te groot mag worden.
Mijn licht roggebrood maak ik met 750g witte tarwebloem, 200g fijn gemalen roggebloem en 50g grof gemalen rogge. De hoeveelheid gist maakt weinig uit: ergens tussen de 5g en 10g gedroogde gist. Kneden en geleidelijk water toevoegen tot het deeg "staat" (dus niet (teveel) uitzakt) en niet meer aan de handen kleeft. Dat is belangrijk voor wie ronde broden wil bakken en niet wil eindigen met een soort pannenkoek.
Roggebrood bakken van 100% rogge is mogelijk maar het is moeilijk. Rijstijd minstens een dag en, omdat rogge minder eiwit bevat dan tarwe, blijft het brood doorgaans brokkelig. Wel een heuse delicatesse bij mosselen of bouillabaise. In het laatste geval uiteraard besmeerd met een dikke laag (zelfgemaakte!) rouille.
Het leuke aan brood is, dat er eindeloos mee gevarieerd kan worden.
Vervang bvb. eens de rozijnen door fijngehakte gedroogde abrikozen, fijngehakte gedroogde bananen- of appelschijfjes, fijngehakte dadels of vijgen...
Kinderen zin in pizza? Een ideale pizzabodem voor geïmproviseerde pizza is wit brood van deeg waar enkele soeplepels spekreepjes, in kleine blokjes gesneden salami en/of fijngehakte zongedroogde tomaten aan toegevoegd zijn. Doe er ook een koffielepeltje fijngehakte marjolein, oregano of basilicum bij. Gooi dat overschotje zelfgemaakte pesto ook maar bij het deeg! Eens gebakken moet dit wel in de diepvriezer. Het is slechts heel beperkt houdbaar.
Voor echte carnivoren (zoals ik, dus), bovendien in het bezit van een keukenrobot met vleesmolen: maak zelf eens uw filet Americain préparé zoals het hoort: met zelf gemalen biefstuk, een paar eierdooiers, fijngehakte ui, wat kappertjes en Worchestersaus. Dat op een dikke plak roggebrood, een paar draaien van de pepermolen, eventueel een snuifje zout, wat fijngehakte ui, een takje peterselie. Zalig.
Overigens maakt waarschijnlijk geen enkele slager zijn filet Americain met biefstuk, wel met de goedkopere delen van het rund. Ik gebruik er ook wel vaker stoverijvlees voor, waar alle witte delen (vet, pezen, vliezen) van zijn weggesneden.
Ik denk niet dat je, door zelf brood te bakken, veel bespaart: diepvriezer, oven, broodbakmachine enz. kosten ook geld. Na het bakken is er de afwas die ook niet gratis is. En je wil een "beter" brood, dus je geeft wat meer uit aan ingrediënten.
Nog een paar tips voor wie er iets aan heeft:
- Vervang eens de helft van het water door karnemelk. Karnemelk is een natuurlijke broodverbeteraar en zorgt voor een egale(re) structuur van het kruim. De zure smaak verdwijnt volledig bij het bakken
- Brood wordt in de oven afgebakken bij ca. 200°C - 220°C. Op de bodem van de oven een schaaltje water om uitdrogen te voorkomen
- Een glanzende korst gewenst? Vernevel, enkele minuten voor het einde van de baktijd, water over de korst met een plantenspuit
- Brood bewaart beter naarmate het meer vetstof bevat. Als in een recept "boter" staat, wordt ook boter bedoeld, geen bakmargarine.
- Brood bewaart ook beter als het tijdens het afkoelen luchtig afgedekt wordt met een keukenhanddoek of een neteldoek
- Om te voorkomen dat het kruim aan de bovenkant loskomt van de korst, een regelmatig voorkomend euvel, laat men het brood omgekeerd afkoelen.
- Ongesneden brood wordt ingevroren zodra het lauw geworden is. Omgekeerd in de vriezer leggen, ook hier weer om te voorkomen dat het kruim aan de bovenkant loskomt van de korst
Re: zelf brood bakken
ik ga mij een Panasonic broodmachine aanschaffen, twijfel nog tussen 2501 en 2502
heeft iemand type 2501 ? ik zou willen 100% zeker weten dat er daar een rozijnen/noten dispenser inzit dan neem ik die want of er nu 10 of 11 programma's zijn maakt niet veel uit voor mij
dank u
heeft iemand type 2501 ? ik zou willen 100% zeker weten dat er daar een rozijnen/noten dispenser inzit dan neem ik die want of er nu 10 of 11 programma's zijn maakt niet veel uit voor mij
dank u
Re: zelf brood bakken
De Panasonic 2501WXE heeft een rozijnen/notendispenser.
Even Google gebruiken en dan zie je dat.
Wat belangrijk is: ik zie prijzen tussen 155 en 255 € voor dezelfde machine in de webshops.
Even Google gebruiken en dan zie je dat.
Wat belangrijk is: ik zie prijzen tussen 155 en 255 € voor dezelfde machine in de webshops.
Re: zelf brood bakken
Ik heb de 2501 en die heeft dat inderdaad.
Ik ben heel tevreden over de machine maar het rozijnenbakje gebruik ik niet zo vaak. En het is al eens kapot gegaan; zoontje duwt wat hard op de bodem ervan en het plastic "pinnetje" dat dit laat openklappen breekt af. Ik kon gelukkig wel dit onderdeel apart bestellen.
Let inderdaad op de prijs zoals pevepe zegt. Ik heb die destijds gekocht bij Coolblue voor €169. Nu kost die daar alweer €189, en bij bol.com momenteel €219.
Ik ben heel tevreden over de machine maar het rozijnenbakje gebruik ik niet zo vaak. En het is al eens kapot gegaan; zoontje duwt wat hard op de bodem ervan en het plastic "pinnetje" dat dit laat openklappen breekt af. Ik kon gelukkig wel dit onderdeel apart bestellen.
Let inderdaad op de prijs zoals pevepe zegt. Ik heb die destijds gekocht bij Coolblue voor €169. Nu kost die daar alweer €189, en bij bol.com momenteel €219.
Re: zelf brood bakken
Zelfs 139€ bij bobshop.be
Re: zelf brood bakken
dank je voor de bevestiging, had deze inderdaad voor 139 euro zien staan
- Brugse Leeuw
- Hero Member
- Berichten: 891
- Lid geworden op: 31 jul 2007
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
Dit weekend de eerste keer Soubry 6 granen bloem gekocht en het brood is goed.
Toch valt het brood minder groot uit tov Aveve bloemsoorten.
Heeft er hier iemand ervaringen met Ceres bloem die je kan kopen in grote Colruyt filialen?
Toch valt het brood minder groot uit tov Aveve bloemsoorten.
Heeft er hier iemand ervaringen met Ceres bloem die je kan kopen in grote Colruyt filialen?
-
- VIP member
- Berichten: 1043
- Lid geworden op: 13 nov 2013
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
Denk dat je je vergist van webstek. Dit is hier niet de Boerinnenbond.
- Brugse Leeuw
- Hero Member
- Berichten: 891
- Lid geworden op: 31 jul 2007
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
Deze topic loopt al van 2008. Lang vooraleer jij hier geregistreerd bent!
Als het je niet interesseert, blijf hier dan weg!
Als het je niet interesseert, blijf hier dan weg!
Re: zelf brood bakken
Je kan dan iets meer gist toevoegen, of afhankelijk van je machine langer laten rijzen (size knop op Panasonic machines).Brugse Leeuw schreef:Dit weekend de eerste keer Soubry 6 granen bloem gekocht en het brood is goed.
Toch valt het brood minder groot uit tov Aveve bloemsoorten.
Re: zelf brood bakken
mijn ervaring met de zesgranenbloem en ook de donkere bloem is dat je een beter resultaat krijgt als je ca 20% witte bloem gebruikt en ca 80% "bruine". Om de gist sneller te laten werken, zou je ook een beetje suiker kunnen toevoegen of je broodmachine eerst zo'n 20 min laten voorverwarmen (preheat) alvorens het bakprogramma te starten zodat de gist meer tijd krijgt om zijn werk te doen.
- Brugse Leeuw
- Hero Member
- Berichten: 891
- Lid geworden op: 31 jul 2007
- Contacteer:
Re: zelf brood bakken
@veje, ik was al van plan om 1/3 witte bloem Aveve surfina plus toe te voegen.
Dan zal het idd iets beter rijzen.
Dan zal het idd iets beter rijzen.