Bankswitching maakt overstappen naar nieuwe bank nog makkelijker
Vanaf 1 februari 2018 wordt het voor de consument nog eenvoudiger om over te stappen naar een andere bank. Hij zal namelijk niet langer zelf zijn nieuwe rekeningnummer moeten doorgeven aan pakweg zijn werkgever of elektriciteitsleverancier. Zijn nieuwe bank zal dat werk op zich nemen.
Om dit alles vlot te laten verlopen, werd de nieuwe interbancaire dienst Bankswitching opgericht. Die centrale dienst zal bij de overstap naar een nieuwe bank in naam van die instelling alle schuldeisers die hun gelden via domiciliëring opvragen (gas, elektriciteit, water, ziekenfonds, abonnementen,...) en alle terugkerende betalers (werkgevers, pensioendiensten, ziekenfonds,....) op de hoogte brengen van de verandering, alsook van de dag waarop de wijziging ingaat.
Door Bankswitching ontvangen de schuldeisers en de terugkerende betalers hun instructies dus van één organisatie en niet via een veelheid van banken. Aangezien het in grote organisaties om meerdere meldingen per dag kan gaan, verstuurt de dienst Bankswitching de meldingen in dat geval gegroepeerd.
Schuldeisers van domiciliëringen en terugkerende betalers kunnen er trouwens voor kiezen om hun meldingen via een digitaal kanaal (bv. Zoomit) te ontvangen. Organisaties die voor de elektronische weg kiezen, kunnen terecht op de website www.bankswitching.be. Daar kunnen ze zich vanaf het najaar van 2017 registreren en een digitaal kanaal kiezen.
Naast de vlotte regeling van domiciliëringen en terugkerende betalingen zorgt de bankoverstapdienst er ook voor dat uw betaalkaarten bij uw vorige bank worden geschrapt en dat uw zichtrekening bij uw oude bank wordt vereffend en het saldo wordt overgeschreven naar uw nieuwe rekening.
De vernieuwde bankoverstapdienst past in de Europese regelgeving, die wordt omgezet in Belgische wetgeving.
De dienst zal gratis zijn voor de klanten, de kosten van de uitbating van Bankswitching worden door de banken zelf gedragen.
Wilt u weten welke bank u de goedkoopste betaaldiensten aanbiedt, dan kunt u overigens terecht in het overzicht dat Spaargids voor u maakte.
Lees meer:
- Fiscus kan titularis rekening laten opzoeken door Nationale Bank
- Europabank verlaagt rente op zichtrekening
- Belgen betalen gemiddeld 1,3% minder voor zichtrekening
- Is betalen via een QR-code wel veilig?
- Financiële sector gebruikt artificiële intelligentie om phishing te onderscheppen
- Welke bank biedt nog een gratis zichtrekening aan?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.