Is een dure kredietkaart haar geld waard?
Heeft u een gewone, een zilveren, een gouden of een platinum kredietkaart? Van een ding bent u zeker: hoe meer ze naar achter staat in dit rijtje, hoe meer u er voor betaalt. Maar is ze haar geld ook waard of bent u toch beter af met een goedkopere versie?
Met een kredietkaart – bij ons vaak gekend als Visa of Mastercard - kunt u wereldwijd op duizenden locaties aankopen betalen en geld afhalen. Een bijkomend voordeel is dat de uitgaven en geldafhalingen pas na verloop van uw tijd van uw rekening worden gehaald. U kunt daarbij kiezen tussen een aanzuivering in één keer of in schijven. Daarom staat ook de naam krediet in haar naam.
Maar de kaarten kunnen nog een aantal extra voordelen bieden. Zo kunnen er verzekeringen of bijstandspakketten aan gekoppeld zijn. Welke precies, hangt af van kaart tot kaart en van instelling tot instelling. Let daarbij wel op: aan kaart A bij instelling X kan een totaal ander verzekerings- of bijstandspakket zijn verbonden als aan de kaart met dezelfde naam bij instelling Y. Hetzelfde geldt voor het bedrag dat u ermee kunt uitgeven per week.
Tip: Vergelijk hier de diverse Visa-kaarten in ons land
Voorbeelden
Om dit te illustreren, bekijken we het aanbod aan kredietkaarten bij Argenta en Belfius.
Bij Argenta krijgt u per rekening 1 kredietkaart gratis. Ze laat u toe om er tot 1.250 euro per maand mee te betalen of geld af te halen. Wil u een hogere limiet of extra verzekeringen, dan moet u een Silver- of Golden-kredietkaart nemen. Die zijn wel betalend. Een Silver-kaart kost 3,35 euro per maand, een Golden-kaart 5,35 euro.
Met een Silver-kaart verdubbelt de standaardlimiet tot 2.500 euro en heeft u ook bijstand online veiligheid (hulp indien uw identiteit online werd gestolen, uw kaart online wordt misbruikt of uw reputatie online wordt onderuitgehaald) alsook een verzekering tot 2.500 euro voor zaken die kunnen foutlopen bij online bestellingen die met de kaart werden betaald.
Bij een Golden-kaart wordt de standaardlimiet verder opgetrokken tot 5.000 euro en kan hij zelfs tijdelijk worden verhoogd tot 12.500 euro per maand. U krijgt verder onder meer ook nog een verzekering voor online aankopen tot 5.000 euro, alsook een annulatieverzekering, een reisbijstandspakket, een reisverzekering en een verlengde garantie op de aankopen van elektronica.
Bij Belfius moet voor een standaard Mastercard wel worden betaald. Als ze niet in een pack is opgenomen, kost ze 1,93 euro per maand. Maar daarvoor biedt ze meteen enkele extra verzekeringen zoals de bescherming van aankopen tegen diefstal of schade, de bescherming van online aankopen tegen niet-levering en niet-overeenstemming en de uitbreiding van de wettelijke garantie op aankopen van witgoed en elektronische apparaten met 12 maanden, weliswaar met een maximum van 1.000 euro per jaar. De standaarduitgavenlimiet bedraagt 1.900 euro per week.
Een Mastercard Star kost er dan weer 4,18 euro per maand. Die biedt bovenop de garanties van de standaard Mastercard nog de terugbetaling van uw tickets voor evenementen bij verhindering en een reisannulatieverzekering. Voorts bedraagt de uitgavenlimiet er 2.500 euro per week.
Is een duurdere kaart nu zijn geld waard? Dat hangt uiteraard af van het gebruik dat u al dan niet maakt van de extra diensten. Doet u er geen beroep op, dan bent u beter af met de goedkoopste versie van een kredietkaart. In het andere geval kunt u kijken of het interessant is om meer uit uw kaart te halen voor bepaalde aankopen systematisch ermee te betalen.
Tip: Vergelijk hier de diverse Mastercard-kredietkaarten in ons land.
- Wat kost de afhandeling van een nalatenschap bij de bank?
- Mastercard betaalt retourzendingen online aankopen terug
- Payconiq installeren kan met itsme
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.