Uw beleggingsadviseur is een robot
Belegt u zelf of laat u het doen door specialisten van de bank? Of kiest u voor een derde weg en opteert u voor hulp door een robotadviseur? In theorie zijn er heel wat voordelen voor deze variant, in de praktijk staan er toch enkele vraagtekens achter.
U kunt uw beleggingen zelf doen, eventueel na advies van uw bankier. U betaalt dan alleen de transactiekosten op uw beleggingen.
Als uw vermogen voldoende groot is, kunt u ook opteren voor privaatbankieren. Dan krijgt u een vaste gespecialiseerde adviseur toegewezen die u helpt bij de selectie van uw investeringen. Naast de transactiekosten van uw beleggingen betaalt u dan ook een vergoeding voor het advies.
Bij dit privaatbankieren heeft u twee opties. Bij de eerste – het zogenaamde discretionair beleggen - draagt u het beheer van uw beleggingen volledig over aan uw bankier. Die belegt dan in uw opdracht, zonder dat u voor elke belegging een opdracht moet geven. Wel moet hij binnen het afspraken blijven die u met hem heeft gemaakt. Bij de tweede – het zogenaamd adviserend beheer - stelt uw privaatbankier u enkele beleggingen voor, waarna u kiest of u er al dan niet op ingaat.
Geautomatiseerd
Er bestaat ook een derde optie, waarbij uw bankier u een meer geautomatiseerde oplossing voorstelt. Daarbij begint hij met een vragenlijst, waarin hij naar uw financiële plannen peilt, alsook uw beleggingservaring test. Op basis daarvan wordt een beleggingsprofiel opgemaakt en stelt hij voor om beleggen in een aantal fondsen die daarbij aansluiten. Afhankelijk van de fondsen die u dan samen met uw bankier kiest, gaat het om een spreiding over een groot aantal aandelen, obligaties en andere activa of een combinatie ervan.
Dat beleggingsproces kan via wiskundige algoritmes geautomatiseerd worden, wat de kosten ervan verlaagt. Hetzelfde geldt voor een automatische herbalancering van uw beleggingen. Zorgt de beurs er bijvoorbeeld voor dat het gewicht van de aandelen in uw beleggingen wat te groot wordt, dan kan er automatisch een deeltje van de aandelenfondsen worden verkocht.
Het model oogt dus interessant. Het zogenaamde robotbeleggen zorgt meteen voor een gespreide belegging. Het voorziet in regelmatige herbalancingeren. En het beperkt de kosten, wat het rendement ten goede komt.
Geen succes
En toch is het niet volledig doorgebroken. Integendeel. KBC zette zijn robotbelegging Matti, die het in 2020 lanceerde, al stop. BNP Paribas Fortis deed hetzelfde met zijn toepassing Lucy. En bij Belfius werden de deels geautomatiseerde beleggingen in Belfius Tracks vereffend.
Een van de problemen was dat gebruikers de voorgestelde wijzigingen niet altijd goed begrepen. Ook moesten ze bij KBC en BNP Paribas Fortis 1,21% aan beheerskosten betalen bovenop de beleggingskosten, wat het voordeel van de lage kosten van de indexfondsen uitholde.
Dat neemt niet weg dat een aantal beheerders nog altijd formules met robotbeleggingen aanbiedt. De consumentenorganisatie Test-Aankoop raadde Easyvest aan. Andere mogelijkheden zijn onder meer Birdee (BNP Paribas Asset Management, vanuit Luxemburg) en Keyprivate (Keytrade Bank). Bij Keyprivate kan het vanaf 15.000 euro, bij Easyvast vanaf 5.000 euro en bij Birdee vanaf 50 euro. De kosten voor het robotbeheer schommelen tussen 0,50% en 1%.
- Belgen verloren in halfjaar 15,9 miljoen euro aan beleggingsfraude
- Waarop moet u letten als u uw woning schenkt aan uw kinderen?
- N26 maakt beursorders gratis
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.