Contact

Waarop moet u letten als u uw woning schenkt aan uw kinderen?

Waarop moet u letten als u uw woning schenkt aan uw kinderen?

Denkt u eraan om uw woning aan uw kinderen te schenken? Waarop moet u dan letten?

Als u overlijdt, gaat uw vermogen naar uw erfgenamen. Daarbij zit ook uw woning of uw aandeel erin.

Bent u gehuwd en heeft u geen kinderen, dan krijgt uw partner de woning die u gezamenlijk bezit in volle eigendom. Was de woning alleen uw eigendom en niet die van uw partner, dan krijgt uw familie de blote eigendom en gaat het vruchtgebruik naar die partner, wat betekent dat die levenslang in de woning mag blijven wonen of ze verhuren en de huurgelden ervan mag ontvangen.

Was u gehuwd en heeft u wel kinderen? Dan worden uw kinderen gezamenlijk de blote eigenaar van uw eigen woning en van de helft van de woning die u tezamen bezat. Uw overlevende partner wordt vruchtgebruiker.

Voor koppels die wettelijk samenwonen is het erfrecht beperkter. Hier erft de langstlevende partner enkel het vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel, niet het vruchtgebruik op andere goederen of panden. Het kan bij testament zelfs worden beperkt of ontnomen. Bij gehuwden is dit laatste niet mogelijk.

Feitelijk samenwonenden erven niet van mekaar, tenzij ze een testament opmaken. Of ze kunnen via een beding van aanwas bepalen dat de langstlevende het deel van de woning van de eerststervende in volle eigendom of vruchtgebruik krijgt.

Erfbelasting

Op het erven van de gezinswoning moet door de langstlevende echtgenoot noch in Vlaanderen, nog in Wallonië, noch in Brussel erfbelasting worden betaald. In het Vlaamse gewest geldt dat ook voor wettelijk samenwonenden en voor wie minstens drie jaar feitelijk samenwoont. In Brussel en Wallonië geldt de vrijstelling voor gehuwden en voor wettelijk samenwonenden, maar niet voor feitelijk samenwonenden. Die laatsten betalen er dus wel erfbelasting.

Bent u de laatste ouder die overlijdt, dan wordt het pand overgedragen naar de volgende generatie. Zij betalen dan erfbelasting. Op de eerste schijf van 50.000 euro aan waarde betalen ze 3% erfbelasting, op de schijf tussen 50.000 euro en 250.000 euro is dat 9%. tussen 250.000 en 450.000 euro gaat het om 18% en boven 450.000 euro gaat het om 27%. De Vlaamse regering heeft wel aangegeven dat ze de schalen gaat aanpassen.

Schenking

 U kunt de erfbelasting vermijden door nog tijdens uw leven het onroerend goed te schenken aan uw kinderen. Dat laat u ook toe om latere ruzies tussen uw kinderen te vermijden. U betaalt dan wel schenkbelasting, maar die ligt lager dan de erfbelastingen.

Voor de schenking van onroerend goed moet u ook altijd naar de notaris.

U kunt daarbij een woning schenken in volle eigendom, maar u kunt ook kiezen voor een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. In dat geval mag u levenslang kosteloos in de woning blijven wonen of ze verhuren en er de huuropbrengsten van innen. Op het moment dat u overlijdt, worden de begunstigden van de schenking dan volle eigenaar.

U kunt er ook voor kiezen om dat vruchtgebruik na een tijdje niet meer te behouden, bijvoorbeeld omdat u naar een woonzorgcentrum verhuist.

Schenkbelasting

Bij een schenking van vastgoed moet u – in tegenstelling tot bij een schenking van roerende goederen – een progressief tarief betalen. Dat betekent dat de belasting oploopt naarmate de waarde van het geschonken goed hoger is. Het bedraagt 3% op de eerste schijf van 150.000 euro, 9% op de schijf van 150.00 euro tot 450.000 euro en 27% op de schijf vanaf 450.000 euro.

 U hoeft de schenking trouwens niet meteen voor het volledige pand te doen. U kunt ook schenken in schijven. Zo kunt u een schijf schenken met een tegenwaarde tot 150.000 euro tegen 3%. Daarna wacht u minstens drie jaar, zodat de teller weer op nul wordt gezet. Bij de bepaling van het tarief van de schenkbelasting wordt immers ook altijd rekening gehouden met de schenkingen van de voorbije drie jaar.

Belangrijk daarbij is dat de schenkingen per persoon worden bekeken. Bij een gemeenschappelijke woning kunnen ouders dus elk een deel schenken tegen de laagste tarieven.

In Vlaanderen geldt momenteel bovendien nog een verlaagd tarief voor het schenken van onroerend goed, waarbij de begunstigde de verbintenis aangaat om dat binnen de vijf jaar een energetische renovatie uit te voeren. Die regeling dooft echter eind 2024 uit.

U kunt aan de schenking ook een last verbinden, bijvoorbeeld dat uw kinderen u elke maand een som betalen voor uw levensonderhoud.

Let wel: als u een schenking heeft gedaan, kunt u er niet meer op terugkomen. Gegeven blijft gegeven.

Vergewis u er ook van dat u voldoende liquide middelen hebt om de schenkbelasting te betalen. Of u kunt kiezen voor een alternatief: u verkoopt de woning en verdeelt de opbrengst onder uw kinderen.

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen