Bakfiets gekocht? Zo verzekert u hem optimaal
Kocht u onlangs een bakfiets? Dan bent u allesbehalve alleen. Vorig jaar werden maar liefst acht keer zoveel bakfietsen verkocht. Verzekeren moet u zo’n fiets niet altijd, maar het kan wel handig zijn. Dus gingen we het voor u na: welke verzekeringen bestaan er voor bakfietsen? En wat hebt u eraan?
Bakfietsen zijn duidelijk aan een opmars bezig. In 2022 werden er liefst 9.585 verkocht in ons land, aldus de mobiliteitsfederatie TRAXIO, of achtmaal zoveel als een jaar eerder. Gezinnen zien zo’n bakfiets vaak als vervanger van de auto. Maar ook bedrijven zijn geïnteresseerd, omdat steden almaar minder tolerant zijn voor auto’s, bestel- en vrachtwagens.
Meestal bent u niet verplicht om uw bakfiets te verzekeren, behalve in één geval, waarop we zo meteen dieper ingaan. Maar zelfs als u ze niet per se moet afsluiten, kan een verzekering voor uw bakfiets interessant zijn, om u te beschermen bij aansprakelijkheid, maar ook in geval van pech, diefstal en beschadiging. Want ten slotte kost zo’n bakfiets toch al makkelijk 10.000 euro of meer.
Welke verzekeringen kan u afsluiten?
Om te beginnen, verzekert u zich het best tegen uw burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die u berokkent aan anderen. Nu, meestal bent u hier al genoeg tegen ingedekt via een familiale BA-verzekering. Alleen als uw bakfiets door mechanische kracht sneller dan 25 km/uur kan rijden (dus zonder dat u zelf moet trappen), moet u een aparte verzekering motorrijwielen BA afsluiten. Dat niet doen kan zware gevolgen hebben.
Voor fietsen duurder dan 1.000 euro, waaronder dus meestal ook bakfietsen, sluit u misschien beter ook een omniumverzekering af. Die dekt dan schade aan uw eigen fiets bij een ongeval, valpartij, vandalisme … Meestal bent u ook verzekerd tegen diefstal. Indien niet, kan u een aparte diefstalverzekering afsluiten. Voor bescherming tegen diefstal, moet u mogelijk wel aan enkele verplichtingen voldoen, zoals uw fiets in het openbaar op slot doen met een goedgekeurd fietsslot.
Daarnaast kunt u ook een rechtsbijstandsverzekering nemen. Handig wanneer u in een verkeersconflict verwikkeld raakt.
Maalt u heel wat kilometers met uw bakfiets, maar ben u niet zo handig? Dan kan u ook een ‘gewone’ bijstandsverzekering afsluiten. Platte band? Of uw ketting ligt eraf? De pechverhelper komt u zo snel mogelijk uit de nood helpen. Door de fiets ter plaatse te herstellen, door die naar een herstelpunt te brengen, of door u en uw fiets thuis te brengen.
Hoeveel betaalt u voor zo’n verzekeringen?
Voor een familiale BA-verzekering, die u dus mogelijk al om andere redenen afsloot, betaalt u gemiddeld tussen 80 en 100 euro premie per jaar. Hoeveel u betaalt voor de omniumverzekering, verschilt naargelang de waarde van uw fiets en wat de polis precies dekt. Hoe meer de verzekering biedt, hoe duurder ze over het algemeen is. Een aparte bijstandsverzekering vindt u al vanaf 20 euro.
- Huurder moet zich ook in Brussel laten verzekeren voor brand- en waterschade
- Ontvang 20 euro cashback voor fiscaal sparen bij Futuria!
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.