Dekt uw brandverzekering uw zonnepanelen?
Dit jaar zijn er veel zonnepanelen geplaatst. En het ziet ernaar uit dat dat ook in 2023 het geval wordt. Maar wat met de verzekering van uw zonnepanelen? Dekt de brandverzekering die automatisch? En leiden zonnepanelen tot een hogere verzekeringspremie?
Wie onlangs zijn woning met zonnepanelen heeft uitgerust of dat binnenkort van plan is, doet er goed aan zijn verzekeraar te contacteren. Niet alleen om dat te melden, maar ook om te vernemen of de premie van de brandverzekering gelijk blijft. Mogelijk kijkt u tegen een premieverhoging aan, al verschilt dat van verzekeraar tot verzekeraar.
Tip: Simuleer en vergelijk brandverzekeringen
Waarde van de woning
“Alles wat de waarde van uw woning mogelijk doet wijzigen, moet u melden aan uw brandverzekeraar”, zegt Barbara Van Speybroeck van Assuralia, de koepel van de Belgische verzekeraars. “Dat geldt dus ook voor zonnepanelen. Zo kan de verzekeraar het risico en de te verzekeren waarde juist inschatten en vermijdt u dat u onderverzekerd zou zijn.”
Evaluatierooster
“Bij een nieuwe aanvraag voor een brandverzekering bepalen veel verzekeraars de waarde van uw woning op basis van een vragenlijst”, legt Van Speybroeck uit. “Sommige verzekeraars vragen of u zonnepanelen heeft, andere niet. Die vragen worden verwerkt in een evaluatierooster. Dat is een hulpmiddel dat de verzekeraar u verplicht moet aanbieden om de te verzekeren waarde te berekenen. Al is het zo dat een recente schatting van dat bedrag door een deskundige uiteraard ook goed is. Als er niets gevraagd wordt over zonnepanelen, dan zijn die automatisch mee verzekerd en hoeft u zich geen zorgen te maken over een mogelijke onderverzekering.” Assuralia voegt eraan toe dat in de meeste gevallen zonnepanelen geen aanleiding zullen geven tot een premieverhoging.
Winterweer
De zonnepanelen krijgen tijdens de winter heel wat te verduren: vorst, hagel, regen, hevig wind… Volgens Assuralia moet u zich daarvoor niet extra laten verzekeren. “De zonnepanelen maken deel uit van het gebouw en als gevolg zijn ze gedekt voor alle risico’s waarvoor het gebouw gedekt is. Heeft u de zonnepanelen correct aangegeven aan uw verzekeraar, dan zal de beschadiging aan uw panelen door stormschade, brand (ook rook- en roetschade), hagel, sneeuw en blikseminslag gedekt zijn. De verzekering dekt ook de schade door de val van een boom op de panelen. Kortom, het gaat om alle dekkingen die voorzien zijn voor het gebouw zelf.”
Diefstal en schade aan derden
Ook voor diefstal is geen aparte dekking nodig. “Zoals gezegd maken zonnepanelen deel uit van het gebouw”, vervolgt Van Speybroeck. “De diefstal van zonnepanelen is doorgaans gedekt in het kader van de dekking materiële schade veroorzaakt aan het gebouw door vandalisme en kwaad opzet , al is er soms wel een limiet. Valt een zonnepaneel door een storm op de auto van uw buurman? Dan zal de u de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van uw gebouw moeten aanspreken.”
Roerende en onroerende zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen voor een verzekering zowel roerend als onroerend zijn. “De zonnepanelen zijn onroerend door bestemming, want ze zijn altijd op een of ander manier vastgemaakt aan het gebouw. Het gaat hierbij om zonnepanelen die zich op een dak van een gebouw bevinden en aangesloten zijn op het net. De zonnepanelen zijn zo ook gedekt wanneer er geen inboedelverzekering is afgesloten. Gaat het over een, vaak klein, zonnepaneel in de tuin met ingebouwde batterij, enkel bedoeld voor een buitenlicht, bijvoorbeeld, dan is dat niet gedekt door de woningverzekering. Dat zonnepaneel maakt geen deel uit van de verzekerde goederen. Goederen die zich buiten de gebouwen bevinden, zijn niet gedekt. Al bestaan er ook hier een aantal uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld een gemetselde barbecue.”
- Ontvang 20 euro cashback voor fiscaal sparen bij Futuria!
- Huurder moet zich ook in Brussel laten verzekeren voor brand- en waterschade
- Wat verandert op 1 oktober 2024 voor uw verzekeringen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.