244, 24140

Vlucht gemist? Komt de reisverzekering tussen?

Vlucht gemist? Komt de reisverzekering tussen

Wie met het vliegtuig op reis wil, gaat het best tijdig naar de luchthaven. Een vlucht missen door een bijzonder grote drukte in de vertrekhal is geen reden om een beroep te kunnen doen op een tussenkomst van de reisverzekering.

Elke zomer komt het voor. Het is erg druk in de luchthaven, u moet eerst lang aanschuiven om in te checken en vervolgens nog eens lang in de wachtrij staan om voorbij de veiligheidsdiensten te raken.

Of de miserie begint al eerder: er is een ongeval op de weg waardoor u de luchthaven niet tijdig kunt bereiken. Of nog: een staking die uw verplaatsing naar uw vertrekpunt hindert.

Mist u hierdoor uw vlucht, dan moet u de gevolgen zelf dragen. Op een tegemoetkoming van de luchtvaartmaatschappij of de uitbater van de luchthaven moet u niet rekenen. Bovendien moet u zelf instaan voor het boeken van een vervangende vlucht en de kosten ervan. Overslapen, te laat vertrekken of stomweg pech onderweg kunnen dus erg duur uitvallen.

Op de tussenkomst van een annulatieverzekering hoeft u bij het missen van een vlucht evenmin te rekenen als die volgens de planning is vertrokken. Een annulatieverzekering stelt u alleen schadeloos als tussen als u wegens ziekte of overmacht niet kunt vertrekken. Bijvoorbeeld omdat een naaste overlijdt, u een brand heeft gehad in uw woning of uw reisplannen werden doorkruist door een tweede zittijd.

 

Aansluiting

Anders ligt het als u een aansluiting mist omdat een vorige vlucht met vertraging is toegekomen. In dat geval moet de maatschappij u een alternatief bieden, althans indien uw totale reisweg in één boeking zit. Kan die vervangende vlucht pas een dag later worden uitgevoerd, dan is de luchtvaartmaatschappij bovendien verplicht een overnachting en eventueel vervoer te geven.

U heft in dat geval ook recht op een eventuele schadevergoeding van 250 euro tot 600 euro – het precieze bedrag hangt af van de totale reislengte - als u hierdoor meer dan vier uur later op uw eindbestemming aankomt en u vliegt met een maatschappij uit de Europese Unie of vanuit de Europese Unie vertrekt naar een land buiten de Unie. Bij een vertraging tussen 3u en 4u ontvangt u de helft van het bedrag.

Heeft u zelf uw reis in mekaar gepuzzeld en meerdere boekingen gedaan, dan moet u doorgaans uw eigen boontjes doppen.

 

Slecht weer

U kunt ook een vlucht missen omdat die op het laatste moment wordt afgelast. Bijvoorbeeld wegens ongunstige weersomstandigheden of wegens een staking. Doorgaans heeft u dan pech. De kans is groot dat dit wordt gelijkgesteld met overmacht en daar kan een vliegtuigmaatschappij niet verantwoordelijk worden gesteld, tenzij natuurlijk een rechtbank zou oordelen dat de onderneming wel degelijk meer kon doen om een staking te voorkomen. Ze moet uiteraard wel de prijs die u betaalde voor de vlucht terugbetalen. Maakt ze deel uit van een pakketreis, dan heeft u meteen recht op de terugbetaling van het hele pakket.

 

Bagage

Iets wat ook geregeld al eens voorvalt, is dat uw bagage door een fout op een verkeerde vlucht terechtkomt en u het op uw reisbestemming dus een tijdje zonder koffer moet stellen. In dat geval kunt u een beroep doen op de luchtvaartmaatschappij of reisverzekeraar. Zij zullen u een bedrag voorstellen waarmee u toch een aantal zaken kunt kopen in afwachting dat uw bagage op de juiste plaats wordt afgeleverd. U moet dan een attest van vertraging van uw vliegtuigmaatschappij aan uw verzekeraar overmaken.

De tussenkomst die u krijgt, verschilt van verzekeringsonderneming tot verzekeringsonderneming. Hetzelfde geldt voor het geval uw bagage ondanks alle inspanningen uiteindelijk toch als verloren beschouwd zou worden.

Tip: Hier vindt u een overzicht met bijstandsverzekeringen

 

Lees ook:

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.