Waarmee je moet rekening houden als je een autoverzekering afsluit
Waarop moet je letten als je op het punt staat om een autoverzekering af te sluiten? Een heleboel zaken, zo blijkt. We lijsten alvast enkele aandachtspunten op.
Verplichte BA-verzekering
Een eerste belangrijke zaak is uiteraard de prijs. Elke verzekeraar bepaalt zelf hoeveel hij vraagt voor een polis. Hij kijkt daarbij onder meer naar de leeftijd en rijervaring van de bestuurder, naar zijn schadeverleden, naar zijn woonplaats, naar het feit of hij al dan niet een cursus defensief rijden heeft gevolgd en naar eventuele rijhulpsystemen in de wagen. Voor jongeren komt daarbij nog dat sommige maatschappijen ook rekening houden met het schadeverleden van de ouders.
Gezien elke maatschappij zelf kiest hoeveel belang ze aan elk criterium hecht, kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Vergelijken is dus zeker nodig.
Vooral voor wie alleen een verplichte dekking van zijn burgerlijke aansprakelijkheid nodig heeft, kan hiermee zijn voordeel doen. Die burgerlijke aansprakelijk komt immers tussen als iemand een ongeval in fout begaat om de schade aan de tegenpartij te vergoeden. Daarom is de dekking ook strikt gereglementeerd en overal dezelfde. Niets belet de consument dus te kiezen voor de goedkoopste en die vind je snel via Spaargids.be. Voor mensen die een beperkte afstand afleggen, zijn er aangepaste formules.
Toch kunnen er redenen zijn om niet meteen voor de goedkoopste maatschappij te kiezen. Bij sommige maatschappijen krijg je een joker of een gelijkaardig voordeel als je al jaren zonder ongeval rondrijdt. Als je dan eens een ongeval in fout veroorzaakt, wordt je volgende premie niet meteen opgetrokken.
Omnium
Iets moeilijker wordt het vergelijken voor wie een omniumpolis afsluit, die ook eigen schade vergoedt. Hiervoor moet in eerste instantie gekeken worden naar wat er allemaal is gedekt: diefstal, botsing met dieren, natuurkrachten, brand, glasbreuk, vandalisme, eigen schade bij ongeval in fout,..…
Van belang zijn ook de regelingen voor een vervangvoertuig. Hoelang kan je hierover beschikken? Krijg je een kleine auto of een auto van de categorie waarmee je rijdt?
Alle dekkingen hebben een prijs, die kan verschillen van maatschappij tot maatschappij. Het komt er dus op aan eerst uit te maken welke elementen voor jou van groot belang zijn en welke minder.
Maar naast de dekkingen en hun prijs spelen nog twee zaken een belangrijke rol. Ten eerste de franchise. Dat is het bedrag dat je zelf moet dragen bij een schadegeval. Hoe hoger de franchise, hoe lager je premie zal uitvallen.
Een tweede zaak is de berekening van de premie. Gebeurt dit op basis van de catalogusprijs? Of op de werkelijk betaalde prijs (die lager kan liggen als je een grote korting hebt gekregen) of op een overeengekomen prijs? De keuze kan de premie sterk beïnvloeden. Ze heeft bovendien ook een impact bij de uiteindelijke vergoeding van de eigen schades.
Veranderen van maatschappij?
Wil je veranderen van maatschappij? Hou er dan rekening mee dat jouw polis drie maanden voor de vervaldag moet opgezegd worden. Bij een auto-ongeval kan je binnen de maand opstappen, nadat de maatschappij je laat weten of je al dan niet een vergoeding zal krijgen.
- Ontvang 20 euro cashback voor fiscaal sparen bij Futuria!
- Huurder moet zich ook in Brussel laten verzekeren voor brand- en waterschade
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.