244, 26185
Contact

Wat verandert op 1 oktober 2024 voor uw verzekeringen?

Wat verandert op 1 oktober 2024 voor uw verzekeringen

Op 1 oktober 2024 treden nieuwe regels in werking die gevolgen kunnen hebben voor de verzekeringen die u afsloot, meldt de federatie van verzekeringsbedrijven Assuralia.

Makkelijker opzeggen

Het wordt makkelijker om schadeverzekeringen zoals brandverzekeringen, autoverzekeringen en familiale verzekeringen op te zeggen.

Vanaf het tweede jaar van een lopend contract krijgt de verzekerde de mogelijkheid om zijn polis op elk moment op te zeggen, mits een opzegtermijn van twee maanden.

De verzekerde kan daarbij aan een tussenpersoon of een andere verzekeraar vragen om de nodige stappen te zetten om het contract op te zeggen. Of hij kan dat zelf doen en het bevestigen met een elektronische handtekening. Hij hoeft dus geen aangetekende brief meer te sturen.

Voor verzekeraars wijzigen de opzegmodaliteiten niet. Zij moeten een contractduur uitdoen. Als ze het nadien niet wensen te verlengen, moeten ze drie maanden voor de vervaldag een opzeg doen.

Hierop geldt wel een uitzondering: na de afhandeling van een schadegeval kunnen zowel de verzekerde als een verzekeraar het contract opzeggen.

Stilzwijgend verlengen

Een verzekeringscontract wordt in principe voor een jaar afgesloten. Daarna kan het telkens stilzwijgend voor een jaar worden verlengd. Voor hernieuwingen vanaf 1 oktober 2024 moet de verzekerde nog maar twee maanden in plaats van drie maanden op voorhand laten weten dat hij zich verzet tegen de verlenging.

Snellere afhandeling bij schade

Voortaan zijn er voor meer aansprakelijkheidsverzekeringen termijnen bepaald voor de afhandeling van een schadegeval. Voor levensverzekeringen, de verzekering BA motorrijtuigen en de brandverzekering (eenvoudige risico’s) waren die er al.

Vanaf 1 oktober 2024 moeten verzekeraars zich ook voor die bijkomende verzekeringen aan een termijn van drie maanden houden om te reageren op schadeclaims. Bij betwisting van de dekking van het schadegeval moet binnen deze termijn een met redenen omkleed antwoord worden gegeven. Als de verzekeraar die termijn niet naleeft, moet hij een forfaitaire boete van 300 euro betalen. Als er een aanmaning naar de verzekeraar wordt gestuurd en deze dan nog altijd niet reageert, loopt de boete op tot 300 euro per dag vertraging.

De nieuwe regels bepalen ook dat de verschuldigde bedragen moeten worden betaald binnen een termijn van 30 dagen zodra de vergoeding werd vastgelegd. Anders gelden er hoge verwijlintresten. Deze regels zijn van toepassing op alle verzoeken tot schadevergoeding die vanaf 1 oktober 2024 worden ingediend.

 

Andere tips over autoleningen en brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen