Contact

Zijn de fietser en zijn fiets goed verzekerd?

Zijn de fietser en zijn fiets goed verzekerd

Nu de temperaturen eindelijk wat omhoog gaan en het opnieuw beter weer wordt, wordt de fiets vaker van stal gehaald. Maar hoe zit het met de verzekering van de fiets en de fietser?

 

Verzekering van de fietser

Wie fietst, kan het slachtoffer worden van een ongeval. Maar hij kan ook een ongeval veroorzaken. In dit laatste geval spreken juristen van ‘burgerlijk aansprakelijk’ zijn. Dat houdt in dat wie schade berokkent aan een derde voor die schade moet opdraaien, tenzij hij of zij verzekerd is. In dat geval zal de verzekeraar de schade betalen.

Fietsers die onvrijwillig iemand schade berokkenen, kunnen terugvallen op een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privé, in de volksmond nog altijd het best gekend als ‘de familiale’. Het is niet verplicht om een dergelijke verzekering te hebben, maar het is wel aangewezen.

Bent u zelf het slachtoffer van een ongeval dat door iemand anders wordt veroorzaakt, dan kunt u die persoon daarop aanspreken. Mogelijks is het nuttig als u bij uw familiale verzekering een uitbreiding heeft genomen met een optie rechtsbijstand. Dan zal de verzekeraar u helpen om uw schade te vorderen.

Heeft u een ongeval waarbij er geen andere partij betrokken is, bijvoorbeeld een stomme val, en lijdt u daarbij schade, dan kunt u eventueel in voorkomend geval terugvallen op een ziektekostenverzekering.

 

Verzekering van de fiets

Niet alleen de fietser kan zich verzekeren. Ook de fiets zelf kan verzekerd worden. Bijvoorbeeld tegen diefstal en/of schade. En er zijn bijstandsformules mogelijk. Heeft u onderweg pech met de fiets, dan kunt u de hulp inroepen van een pechverhelper.

Bekijken we enkele voorbeelden.

Bij Allianz kunt u een wereldwijde diefstaldekking afsluiten, waarbij de eerste drie jaar geen rekening gehouden wordt met waardeverminderingen van de fiets. Dit geldt voor elk type fiets, met uitzondering van speedpedelecs, fietsen ouder dan drie jaar en fietsen die worden gebruikt voor competitieve doeleinden. Dit alles voor een premie vanaf 28,20 euro per jaar. Dit pakket kan worden uitgebreid met een verzekering tegen schade aan de fiets en met een bijstand bij fietspech in de Benelux en 30 km over de grens met de buurlanden Duitsland en Frankrijk. In dat geval stijgt de basispremie voor de goedkoopste modellen tot 46,20 euro per jaar.

Bij KBC krijgt u tot 12 maanden na de aankoopdatum het volledige bedrag terugbetaald. Nadien wordt een aftrek toegepast. Accessoires zoals een fietstas, kinderzitje of fietskar, zijn er meeverzekerd tot 300 euro. De fietshelm tot 125 euro als die samen met de fiets beschadigd is. Bijstand kunt u er krijgen via VAB in de hele Benelux en tot 15 km over de landsgrenzen met Duitsland en Frankrijk. Hou er wel rekening mee dat uw fiets niet ouder mag zijn dan twee maanden bij het afsluiten van de verzekering en het factuurbedrag tussen 600 en 10.000 euro (fiets en toebehoren samen) moet liggen. Voor een elektrische stadsfiets van 2.500 euro komt een dergelijke polis neer op 8,51 euro per maand of 102,12 euro per jaar.

Bij Ethias kunt u de verzekering zelf samenstellen. Voor een elektrische stadsfiets van 2.500 euro betaalt u jaarlijks 74,31 euro voor een diefstaldekking, 62,62 euro als u een verzekering tegen schade aan uw fiets en 25 euro als u bijstand bij pech wil in België en tot 50 km over de grens met de buurlanden. Als u ook wil verzekerd zijn voor lichamelijke schade dan komt daar nog eens 35,99 euro bij. Heeft u ook een autoverzekering bij de maatschappij, dan krijgt u 25% korting.

Bij AG kunt u de polis Top Fiets onderschrijven. De waarborgen diefstal en stoffelijke schade zijn wereldwijd van toepassing. De waarborg bijstand op het Europese continent, vanaf 1 km van uw woonplaats. Met de App Mobility Assist kan u contact opnemen met de bijstandsorganisatie van de verzekeraar. Uw positie wordt via de app automatisch gelokaliseerd en u kunt de takelwagen online volgen. Bij herstelling of diefstal van uw fiets ontvangt u een vergoeding van 13 euro per dag, met een maximum van zeven dagen voor het huren van een vervangfiets​. Let wel: als u een mountainbike of een dure koersfiets hebt, mag u die niet laten buitenstaan tussen 22u en 6u. Voor een elektrische stadsfiets van 2.500 euro kost de verzekering tegen diefstal 4,14 euro per maand, de dekking materiële schade 2,05 euro per maand, bijstand 1,13 euro per maand en de dekking tegen lichamelijke schade 3,15 euro per maand.

 

Let op de details

Op basis van dit beperkt overzicht kunt u alvast vaststellen dat de dekkingen overal in dezelfde richting gaan, maar dat de verschillen in de details zitten. Neem dus niet zomaar een fietsverzekering, maar kijk goed na wat precies verzekerd is en wat niet. Dat voorkomt heel wat narigheid achteraf. Want misschien zijn net die details voor u van belang.

Tip: Bent u ook op zoek naar een goedkope financiering voor uw (elektrische) fiets? Kijk dan snel in het overzicht dat Spaargids voor u bijhoudt.

 

 

 

 

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen