421, 25712

Hoeveel betaalt het ziekenfonds terug van de kosten van uw bril?

Hoeveel betaalt het ziekenfonds terug van de kosten van uw bril

Heeft u een bril nodig? Dan kan u onder bepaalde voorwaarden een financiële tussenkomst van de sociale zekerheid krijgen. Sinds 1 mei 2024 zijn die voorwaarden trouwens nog versoepeld. Maar ook als u daarvoor niet in aanmerking komt, moet u mogelijks niet alle kosten zelf dragen. Heel wat ziekenfondsen doen een inspanning voor hun leden met een verzwakt zicht.

Meer mensen krijgen terugbetaling

In augustus 2023 werd de drempel om een tegemoetkoming van de sociale zekerheid te krijgen voor een bril verlaagd. Volwassenen konden vanaf dan een gedeeltelijke terugbetaling krijgen vanaf een dioptrie (afwijking) van 7.00, in plaats van 7.75. Door de verlaging van deze drempel kwamen zowat 48.000 mensen extra in aanmerking voor een terugbetaling.

Sinds 1 mei dit jaar werd de drempel verder aangepast. Hij geldt nu al vanaf een dioptrie van 6 voor personen tussen 18 en 64. Voor 65+’ers is dat eveneens 6 voor unifocale glazen (enkelzicht) en 4,25 voor bifocale (dubbelzicht) en progressieve glazen (drievoudig zicht).

Er geldt ook een tussenkomst van de sociale zekerheid in brilglazen met medische filter met vooraf bepaalde absorptie van blauw licht en voor fototrope brilglazen die verdonkeren naargelang de intensiteit van het UV-licht toeneemt.

Voorwaarden

Naast de minimale dioptrie gelden nog enkele andere voorwaarden waaraan moet voldaan zijn om in aanmerking te komen voor een financiële tussenkomst. Zo moet u een oogafwijking hebben, waarvoor een correctie nodig is. Het gaat om bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), ongelijke kromming van het hoornvlies (astigmatisme) en wazig zicht van dichtbij (presbyopie). Voort moet de bril worden voorgeschreven door een oogarts en worden gekocht bij een erkende opticien.

De tussenkomst voor 18+’ers bedraagt 79,56 euro voor een unifocaal glas, 153 euro voor een bifocaal glas en 210,12 euro voor een progressief glas. Voor een 65+’er wordt dat 79,56 euro voor een unifocaal glas, 91,80 euro voor een bifocaal glas en 214,20 euro voor een progressief glas.

Jongeren onder de 18 jaar krijgen een tussenkomst van 44,40 euro voor een unifocaal glas, 122,87 euro voor een bifocaal glas en 191,02 euro voor een progressief glas. Ze krijgen ook een terugbetaling van 28,56 euro voor een montuur. Bij een eerste terugbetaling moet ook minstens een glas van een bril worden vergoed.

Koop je je glazen bij een niet-geconventioneerde opticien, dan wordt de terugbetaling verminderd met 25 procent, behalve bij rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming.

Voor bifocale of progressieve brillenglazen wordt de verzekeringstegemoetkoming bepaald door de dioptriewaarde voor verzicht.

De terugbetaling van de sociale zekerheid verloopt via de ziekenfondsen.

Ziekenfondsen

Ziekenfondsen bieden vaak nog een extra terugbetaling aan indien hun lid geen tussenkomst van de sociale zekerheid krijgt.

Bij de Christelijke Mutualiteit krijgt u bij aankoop van een brilmontuur, brilglazen, lenzen of een combinatie ervan een tegemoetkoming van 50 euro per jaar. Dat geldt tot 18 jaar. Nadien zakt ze tot 40 euro. De tegemoetkoming geldt niet voor herstellingen en ook niet voor een bril met dioptrie nul.

Bij Solildaris Vlaanderen ontvangt u een tussenkomst van 25 euro bij de aankoop van een brilmontuur, brilglazen of lenzen. Daarnaast krijgt u bij aangesloten opticiens een korting van 50 % op brillen en lenzen, monturen en zonnebrillen met een maximum van 50 euro per kalenderjaar.

Bij Solidaris Brabant krijgt u 60 euro terug bij de aankoop van een bril (montuur en glazen) of contactlenzen. De terugbetaling geldt wel slechts eenmaal per leeftijdsgroep van tien jaar. Daarnaast krijgt u 15% korting op glazen en montuur bij een aantal opticiens waarmee het ziekenfonds een afspraak heeft.

De Liberale Mutualiteiten betalen maximum 50 euro per jaar terug voor de aankoop van oogpleisters (tot en met 10 jaar), een brilmontuur, brillenglazen en/of contactlenzen. Een tegemoetkoming voor de aankoop van een zonnebril of van sierlenzen is er evenwel niet.

Het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds ten slotte voorziet eveneens in een terugbetaling tot 50 euro. Elke vier jaar is er, met voorschrift van de oogarts, een tegemoetkoming mogelijk tot 100 euro. Deze tegemoetkoming kan ook uitgekeerd worden voor de aankoop van oogpleisters bij de behandeling van een lui oog.

Bij het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen is er voor uw kosten voor brilglazen, contactlenzen en monturen een tussenkomst van 50 per jaar voor brillen aangekocht in België of de buurlanden.

Bij Helan krijgt u tot en met 18 jaar een tegemoetkoming van maximum 50 euro per kalenderjaar. Vanaf 19 jaar stijgt dat tot 60 euro per kalenderjaar. Bent u tussen de 19 en 65 jaar en koop je corrigerende brilglazen aan met een dioptrie tussen de 4,5 en 6? Dan krijgt u tot 60 euro per kalenderjaar terugbetaald voor uw brilglazen (niet voor de montuur, lenzen of oogpleisters). Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan is de terugbetaling beperkt tot 30 euro per kalenderjaar voor brillenglazen, montuur, lenzen of oogpleisters. Leden van Helan krijgen ook een korting van 15% op de aankoop van een bril, met uitzondering van bepaalde uitzonderlijke brillen, bij een aantal opticiens waarmee het ziekenfonds een afspraak heeft;

Tip: Kijk hier welke voordelen uw ziekenfonds biedt

 

 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.