Waarom laat spaarder hoogste rendement in niet-staatsbontijden links liggen?
De Belg zocht de voorbije weken massaal naar een hoger spaarrendement. Hij keek daarbij vooral in de richting van de vertrouwde grootbanken. Maar in tijden zonder staatsbonimpuls moet je voor het mooiste rendement bij de kleinere spelers zijn. Toch lijkt daar veel minder animo voor. Expert Brecht Coene van Spaargids.be ziet twee belangrijke oorzaken. Hij hoopt dat de huidige spaarhype het bewustzijn rond de rentekloof tussen de verschillende banken heeft aangewakkerd.
ING, Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC: in de strijd om de centen van de recentelijk vervallen eenjarige staatsbon treden vooral de grootbanken op de voorgrond. Ze werpen daartoe termijnrekeningen met een hoger rendement in de strijd.
Dat producten van grootbanken de ranglijst van best renderende termijnrekeningen op Spaargids.be aanvoeren, is uitzonderlijk. In een ‘normale’ context zijn het net de kleinere spelers die met voorsprong het hoogste rendement bieden. Toch gaat de consument in tijden zonder staatsbonhype veel minder snel overstag voor het hogere rendement van dergelijke nichebanken.
Lees ook: Welke termijnrekening biedt vandaag het hoogste rendement?
Vertrouwen en zekerheid
Coene geeft aan dat het aspect vertrouwen een rol speelt. “De spaarder stelt de veiligheid van zijn centen bij kleinere banken sneller in vraag.” Dat bevestigt een recente enquête van Santander Consumer Bank: slechts vier op tien respondenten gaven aan vertrouwen te hebben in een onlinebank. Het onderzoek duidt tevens op een gebrek aan kennis. “Amper 4% kent bijvoorbeeld de huidige rente op zijn spaarrekening.
Nochtans opereert een speler als het Maltese MeDirect Bank gewoon onder een Belgische licentie en Santander Consumer Bank onder een Spaanse. Bij een andere uitdager, Izola Bank, geldt het Maltese depositogarantiestelsel. “Dat schept niet bij iedereen hetzelfde vertrouwen”, stipt Coene aan. “Al geldt er net als bij Belgische banken een bescherming van maximaal 100.000 euro per persoon en per instelling.”
Productaanbod
Coene verwijst ook naar het productaanbod. “De meeste nichespelers pakken uit met een spaar- en termijnrekening, maar bieden bijvoorbeeld geen zichtrekening of betaalkaarten. Je hebt dus sowieso nog een tweede bank nodig, die dergelijke producten wel aanbiedt. Daarom kloppen vooral mensen met een ruimere spaarreserve aan bij kleinere banken. Ze zien het als een kanaal om de bestemming van hun spaargeld te diversifiëren en een hoger rendement te boeken.”
Spaarder zoekt actief naar rendement
Als verantwoordelijke van Spaargids.be ervaart Coene dagelijks hoe de staatsbonhype de consument niet onberoerd laat. “De voorbije weken steeg het aantal gebruikers van ons platform met 60% tot 70% ten opzichte van een ‘normale’ periode. Het aantal bekeken pagina’s nam zelfs met 140% toe. Het illustreert dat de spaarder tuk is op een hoger rendement. Als objectieve vergelijkingssite willen we daartoe bijdragen. Veel mensen hebben zich de voorbije dagen gerealiseerd dat de keuze van hun spaar- of termijnrekening wel degelijk een verschil in hun portemonnee maakt. Het is nu aan de banken om ook in tijden zonder staatsbonhype die bewuste consument met mooie producten van hun diensten te overtuigen. Aan de spaarder raad ik aan om nu te profiteren van het huidige aanbod, aangezien de kans groot is dat de banken hun rendement de volgende dagen weer naar beneden trekken.”
Voor de volledigheid: wat de spaarrekeningen betreft, vindt u bij de producten zonder beperkingen op het vlak van inleg vandaag het hoogste rente bij nichespeler Santander Consumer Bank (1,05% basisrente + 1,80% getrouwheidspremie, of 2,85% totale rente). De interesten op spaarrekeningen zijn daarbij vrijgesteld van belasting tot 1.020 euro per persoon.
- Banken tegen eengemaakte fiscale korf voor intresten en dividenden
- Staatsbon op 1 jaar levert 2,20% op, die op 8 jaar 2,80%
- Wat u over het pensioensparen moet weten
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.