Waarom verhogen grootbanken hun spaarrentes niet verder?
Herinnert u zich nog de tijd dat spaarrekeningen veel opbrachten? Dat is intussen lang geleden. Of keren die tijden terug? Verschillende Belgische banken verhoogden de voorbije maanden de spaarrente. Zelfs grootbanken deden uiteindelijk mee, zij het schoorvoetend. Waarom staan zij niet te springen om de spaarrente te verhogen als de rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) stijgt?
Lange tijd bracht sparen bij Belgische banken zo goed als niets op. Meer dan het wettelijke minimumrendement haalde u namelijk vaak niet uit uw spaarcenten. Maar het tij lijkt intussen een beetje te keren. Sinds de ECB in de zomer van 2022 de rente verschillende keren verhoogde, om de inflatie in de eurozone te drukken, trokken de Belgische banken hun spaarrentes wat op.
Zo krijgt u vandaag 2,00% rente (basisrente + getrouwheidspremie) bij Santander Consumer Bank, na een nieuwe verhoging op 3 april 2023. Dat is meteen de hoogste spaarrente die u momenteel in ons land kan bekomen. U moet dan wel tussen 125.000 euro en 200.000 euro sparen. De hoogste spaarrente bij een grotere bank vindt u momenteel bij Argenta. Daar levert de Groeirekening 1,50% op (basisrente + getrouwheidspremie). De grootbanken zijn zuiniger. ING geeft maximaal slechts 1,40% totale rente, BNP Paribas Fortis 1,25%, KBC 0,90%, en Belfius 0,80%.
Waarom volgen de grootbanken niet?
Het is niet zo dat de grootbanken hun spaarrentes niet verhogen. BNP Paribas Fortis was uiteindelijk de laatste Belgische grootbank om dat alsnog te doen, eerder dit jaar. Maar dan koppelen grootbanken hun hogere spaarrente bijvoorbeeld aan een nieuwe spaarrekening, zoals in het geval van BNP Paribas Fortis. Of ze verhogen de rente van een spaarrekening waarop u maximaal een bepaald bedrag per maand kan storten. In ieder geval zijn de grote banken van ons land nog altijd niet erg happig om uw spaargeld beter te vergoeden.
Waarom voelen de grootbanken zich dan niet uitgedaagd door kleinere spelers, wanneer die hun spaarrente wel verhogen? Wel, de grootbanken hebben vandaag eenvoudigweg geen extra liquide middelen nodig op de flauwe kredietmarkt en ze willen hun rentekosten onder controle houden. Dus verhogen ze hun spaarrente weinig tot niet.
Er is voldoende kapitaal
Zeker, want de banken hebben liefst 4.000 miljard euro aan reserves bij de ECB staan. Een bedrag waarop ze vandaag 3,25% krijgen, na de recente verhoging van de ECB-rente begin mei 2023. De zesde verhoging ondertussen al, sinds de zomer van 2022. Op die manier transfereert de ECB heel veel geld naar de banken, maar die verhogen daarmee op hun beurt hun eigen spaarrente weinig tot niet. Afwachten hoelang dit nog blijft duren.
Tip: vergelijk alle spaarrekeningen via onze vergelijker
- Al 757 miljoen euro aan slapende tegoeden
- Kamer bespreekt verhoging roerende voorheffing op intresten uit spaarboekjes
- Banken tegen eengemaakte fiscale korf voor intresten en dividenden
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.