Vergelijk alle soorten kredietkaarten of zichtrekeningen
Vergelijk met Spaargids.be eenvoudig de kosten gelinkt aan een zichtrekening en vind de oplossing op uw maat. Ook het aanbod aan kredietkaarten (VISA of Mastercard) wordt in detail vergeleken. Gebruik onze simulators voor betaalcomfort aan de beste voorwaarden.
Schrijf je in op onze
nieuwsbrief!
- Ontvang tips om te besparen
- Blijf up-to-date met de nieuwste investeringsopties
- ...en nog veel meer!
Wat is een zichtrekening?
Een zichtrekening laat u toe om uw dagelijkse financiële zaken te beheren. U kunt uw loon op uw rekening laten storten. Vervolgens kunt u er betalingen mee doen: via het weer afhalen van geld, een overschrijving, een doorlopende opdracht (elke maand hetzelfde bedrag overschrijven naar dezelfde begunstigde, bijvoorbeeld voor de huur), een domiciliëring (waarbij de begunstigde geld van uw rekening haalt, bijvoorbeeld voor elektriciteit), een betaalkaart (Bancontact) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…).
Wat is de basisbankdienst?
Sommige mensen hebben het moeilijk om een zichtrekening te krijgen bij een bank, terwijl dat nochtans nodig is om goed te kunnen functioneren. Daarom heeft iedereen die legaal in het land verblijft wettelijk recht op minstens één zichtrekening.
Wie niet over een zichtrekening beschikt, kan zelf een bank kiezen waar hij een zichtrekening wil afsluiten. Die moet hem toelaten er geld op te zetten en weer af te halen, overschrijvingen te doen, domiciliëren te accepteren en te betalen met een bankkaart. Dit alles uiteraard als er geld op de rekening staat. De bank is niet verplicht om iemand in het rood te laten gaan.
De maximale prijs voor de basisbankdienst wordt jaarlijks aangepast. In 2019 mag hij hoogstens 16,20 euro per jaar kosten.
De bank mag u de basisbankdienst weigeren, als u al over een zichtrekening beschikt, als u minstens 6.000 euro heeft of wanneer u oplichting, misbruik van vertrouwen, frauduleus faillissement, valsheid in geschrifte, of het witwassen van kapitalen gepleegd hebt.
Wat is het verschil tussen een debetkaart en een kredietkaart?
Een debetkaart zoals Bancontact laat u toe geld af te halen aan de automaat en betalingen te doen in winkels en aan benzinestations. De betalingen die u verricht, gaan in principe meteen van uw rekening.
Een kredietkaart biedt dezelfde mogelijkheden als een debetkaart, alleen worden de betalingen per maand verzameld. Nadien gaan ze in één bedrag van uw rekening. U krijgt dus een beetje betalingsuitstel. Vandaar de naam kredietkaart.
Bij een kredietkaart kunt u er ook voor opteren om uw rekeningen in schijven te vereffenen. U betaalt dan elke maand een deel af. U moet dan wel intresten ophoesten.
Aan uw kredietkaart kunnen ook extra zaken worden gekoppeld, zoals verzekeringen. Let wel: die extra diensten kunnen verschillen per bank, ook al gaat het om dezelfde kaarten.
U kunt met uw kredietkaart ook geld afhalen aan de automaten in binnen- en buitenland. Doet u dit, hou er dan rekening mee dat dit vaak duurder is dan geld af te halen met een debetkaart. Betalen met een kredietkaart is in het buitenland dan vaak weer goedkoper dan met een debetkaart.
De meest bekende kredietkaarten zijn Visa, Mastercard en American Express.
Hoeveel kost een zichtrekening?
De bank is vrij te bepalen hoeveel ze vraagt voor een zichtrekening. Bij een aantal banken is ze gratis, bij de meeste worden kosten aangerekend. Doorgaans krijgt u dan voor een bedrag per maand, per trimester of per jaar de beschikking over een aantal bankkaarten en de mogelijkheid om een aantal transacties te doen. Hoeveel dit is, hangt af van bank tot bank. Bovenop de transacties die inbegrepen zijn in het basispakket, kan de bank u meerkosten vragen als u extra verrichtingen doet of als u geld afhaalt aan automaten van een andere instelling.
Daarnaast kunt u bij heel wat banken ook kiezen voor een formule waarvoor u louter betaalt voor de transacties die u effectief doet en de kaarten die u echt hebt.
Soms is een pakket goedkoper, soms een betaling per stuk.
Hoeveel kost geld afhalen?
Het klinkt een beetje raar dat u moet betalen als u geld afhaalt van uw eigen rekening, toch is dat bij een aantal banken het geval. Vooral voor het afhalen van geld aan het loket worden vaak kosten aangerekend. Een aantal maal geld afhalen aan de geldautomaten van de eigen bank is dan doorgaans weer gratis. Doet u dat aan de automaten van een andere bank, dan is dat meestal weer betalend. Dat komt omdat uw bank zelf moet betalen voor gelden die door haar klanten worden teruggetrokken bij andere banken.
Goed nieuws is er voor toeristen die binnen de eurozone reizen. Geld afhalen aan een buitenlandse automaat binnen de eurozone mag maar evenveel kosten als een geldafhaling binnen België.
Wie mag een zichtrekeningen openen?
Iedere volwassene heeft het recht om een zichtrekening te openen. Voor minderjarigen zijn banken ook soepel. Het wordt gezien als een mogelijkheid om te leren omgaan met geld.
Elke bank legt zelf een leeftijdslimiet op. Bent u jonger, dan moet een van uw ouders meetekenen.
Om geld af te halen, moet u meerderjarig zijn, tenzij de bank samen met uw ouders overeenkomen dat dit ook vroeger kan.
Hoeveel kost in het rood gaan op een zichtrekening?
Banken kunnen u de mogelijkheid geven om in het rood te gaan op uw rekening. Ze mogen hiervoor intresten vragen. Hoeveel precies, bepalen ze zelf. Wel legt de wetgever hen een maximum op. Dit maximum kan geregeld worden herzien.
Moet ik betalen voor mijn bankuittreksels?
Bij de meeste banken is dit gratis, althans indien u de uittreksels zelf afdrukt. Dat kan thuis of aan een automaat in het bankkantoor.
Wilt u de uittreksels laten opsturen naar uw thuisadres, dan betaalt u doorgaans wel kosten. De tarieven daarvoor mag elke bank vrij bepalen.
Wat is een rekeningverzekering?
Een rekeningverzekering biedt uw nabestaanden een extra bedrag als u komt te overlijden door een ongeval. Vaak gaat het om een verdubbeling van het bedrag dat op uw rekening staat. In ruil daarvoor betaalt u een premie.
De rekeningverzekering is niet verplicht. U kunt uw bank vragen ze niet te innen.
Wat is phishing?
Steeds meer mensen bankieren via hun pc, hun tablet of smartphone. Dat is makkelijk, maar het houdt ook risico’s in als u niet uitkijkt. Sommige criminelen proberen van uw onachtzaamheid gebruik te maken om uw geheime codes te ontfutselen en daarmee vervolgens uw rekening te plunderen. Geef dus nooit uw codes door. Uw bank zal die trouwens nooit zelf vragen. De mails die u daarover toch krijgt, zijn vals.
Wat is PSD2?
PSD2 staat voor Payment Service Directive. Vertaald is dat de Europese richtlijn op betaaldiensten. Als de consument dat wil, kan hij zijn bank verplichten om de gegevens van zijn zichtrekening ook aan anderen beschikbaar te stellen en eventueel in uw naam betalingen te doen. Daardoor maakt u het bijvoorbeeld mogelijk om uw rekeningen bij BNP Paribas Fortis te consulteren vanuit uw app van KBC.
U bent uiteraard niet verplicht om uw bank opdracht te geven dat te doen.