Hypothecaire lening herfinancieren simulatie
Wilt u uw lening herfinancieren? Via onze handige simulatie voor de herziening van uw hypothecaire... Zie meerBekijk minder
Wat is een herfinanciering van een lening?
Bij een herfinanciering vervangt u uw lopende hypothecaire lening door een nieuwe lening met andere voorwaarden. Vaak gaat het over een lagere rentevoet. Het kapitaal dat u nog niet afbetaalde, wordt van uw oude lening overgezet naar uw nieuwe lening.
Waarom is een herfinanciering nuttig?
Een woonkrediet sluit u af voor een lange termijn. Tijdens deze looptijd kan er veel veranderen, waardoor het interessant is om uw lening aan te passen aan uw huidige situatie. In volgende situaties is het interessant uw lening te herfinancieren.
Niet meer tevreden met de renteformule: misschien sloot u uw woonkrediet af met een variabele rentevoet terwijl u liever uw lening met vaste rentevoet afbetaalt.
Wijzigende rentevoet: een wijzigende rentevoet kan ook reden zijn om uw lening te herfinancieren. Misschien kunt u een aanzienlijk lagere rente bedingen.
Niet meer tevreden met de looptijd: misschien verdient u op uw nieuwe job een pak meer, waardoor u graag de looptijd van uw hypothecaire lening verkort. Uw maandelijkse aflossing zal hierdoor stijgen, maar u zal sneller van uw lening verlost zijn.
Hoeveel kost de herfinanciering van een lening?
Een herfinanciering is niet gratis, ongeacht u die doet bij uw eigen bank, dan wel bij een andere financiële instelling.
Herfinanciering bij uw eigen bank
Wie zijn lening wil herfinancieren bij zijn eigen bank, betaalt een wederbeleggingsvergoeding en dossierkosten.
Wederbeleggingsvergoeding: de wederbeleggingsvergoeding komt overeen met drie maanden intrest die u moet betalen op het terugbetaalde bedrag van uw oude lening. Als u een hypothecaire lening afsloot met een rente van 4% en een opstaand bedrag van 210 000 euro, dan betaalt u 2100 euro. De berekening gaat als volgt: 2.100 = (210.000 * 4% * 3/12).
Dossierkosten: de dossierkosten mogen maximaal 50% bedragen van de oorspronkelijk dossierkosten. Sinds begin 2024 geldt hiervoor een maximumbedrag van 350 euro. Bij een herfinanciering bij de eigen bank mogen de dossierkosten dus nog hoogstens 175 euro bedragen. Hou er wel rekening mee dat uw huidige bank niet verplicht is om een herfinanciering van uw hypothecair krediet toe te staan.
Herfinanciering bij een andere bank
Bij de herfinanciering van uw lening bij een andere bank betaalt u dossierkosten, een wederbeleggingsvergoeding en notariskosten.
Wederbeleggingsvergoeding: net zoals bij een herfinanciering bij uw eigen bank betaalt u ook voor een herfinanciering bij een andere bank een wederbeleggingsvergoeding. De berekening is hetzelfde: 3 maanden intrest op het terugbetaalde bedrag van uw oude lening. Dit bedrag gaat naar uw oude bank.
Dossierkosten: de dossierkosten voor het aangaan van een lening bij een nieuwe bank bedragen sinds begin 2024 nog maximaal 350 euro. Er moet namelijk een compleet nieuw dossier worden opgesteld.
Notariskosten: als u een hypothecaire lening afsluit bij een nieuwe bank moet u opnieuw naar de notaris. Er moet een hypotheek worden gevestigd als waarborg voor uw nieuwe bank. Zo kan uw nieuwe bank uw woning verkopen als u uw lening niet volgens de afspraak zou aflossen.
Handlichting: er moet niet alleen een hypotheek worden genomen in het voordeel van de nieuwe bank, de hypotheek ten voordele van de oude bank moet worden opgeheven. Dit noemt met de handlichting. Ook hieraan zijn kosten verbonden.
Is een herfinanciering interessant?
Een herfinanciering is pas interessant als uw nieuwe lening inclusief bijkomende kosten u minder kost dan uw huidige lening. Hiervoor hanteert men meestal een vuistregel van 1%. Dit betekent dat zodra de rente met 1% of meer daalt een herfinanciering interessant zou worden, maar ook dit klopt niet helemaal. Om uw voordeel in te schatten, speelt vooral de looptijd van uw lening namelijk een rol. Als uw woonkrediet bijna volledig is afbetaald, dan weegt een verschil van 1% niet op tegen de kosten van een herfinanciering.
Waarom herfinancieren via Spaargids.be?
Gebruikt de simulatie op Spaargids.be om te bekijken of een herfinanciering van uw hypothecaire lening voordelig is. De simulator houdt niet enkel rekening met de verschillen in rente bij een herfinanciering, maar ook met de kosten die de nieuwe hypothecaire lening met zich brengt: wederbeleggingsvergoeding, aktekosten, handlichtingskosten, hypotheekkosten en dossierkosten.
Hypothecaire leningen
Provincie Brussel