De financiële markten en de portefeuille van Integrale op 31/10/2011
Integrale grijpt de situatie in de financiële markten aan om te communiceren over zijn blootstelling van de financiële portefeuille.
Integrale publiceert een brief aan zijn klanten met een toelichting over zijn financiële situatie. We citeren deze brief hieronder letterlijk.
"Door de landencrisis in de Eurozone hebben de financiële markten sterke dalingen gekend gedurende de zomer van 2011. Deze crisis heeft geleid tot een hoge volatiliteit in de waardering van alle activaklassen. Evenals andere financiële instellingen is Integrale blootgesteld aan bepaalde risico’s.
Niet alle financiële instellingen beoefenen hetzelfde beroep, ze zijn dus blootgesteld aan andere risico's
Het merendeel van de verbintenissen van Integrale werden aangegaan in het kader van de tweede pijler (groepsverzekering).
Bij een groepsverzekering heeft de verzekerde slechts de mogelijkheid om de afkoop te vragen vanaf de leeftijd van 60 jaar of binnen beperkte voorwaarden voorzien door de wet. Hierdoor wordt Integrale in onzekere tijden niet geconfronteerd met het risico van massale afkoop zoals wel het geval zou kunnen zijn bij een bank of een verzekeraar met een belangrijke portefeuille van individuele levensverzekeringen.
Voorts blijkt uit voorzichtige hypotheses dat de inkomstenstroom (ontvangen premies verhoogd met financiële inkomsten en terugbetalingen van activa die op de einddatum komen) hoger zal blijven dan de uitgaven (werkingskosten en uit te keren kapitalen of rentes). Met andere woorden, Integrale is niet verplicht om activa van de hand te doen in deze turbulente tijden die de financiële markten doormaken.
Een sleutelfactor: spreiding van de beleggingen
Bovendien mag men niet vergeten dat, zelfs al ondergaan de investeringen van Integrale de marktfluctuaties, onze beleggingen gespreid worden naargelang het type belegging (aandelen, obligaties, huurvastgoed en vastgoedleasing, leningen,...) en naargelang de debiteuren: Integrale waakt erover om niet meer dan 3 % van haar activa in de financiële instrumenten van éénzelfde debiteur te plaatsen. Wat de blootstelling aan de PIIGS-landen betreft : Integrale heeft geen Griekse en Portugese staatsobligaties. De gemeenschappelijke kas bezit hoofdzakelijk Belgische, Italiaanse, Spaanse en Ierse staatsobligaties. De nieuwe beleggingen gebeuren bijna uitsluitend in Belgische OLO’s en vastgoed van hoge kwaliteit. Integrale is niet blootgesteld aan wisselrisico’s, want alle beleggingen worden gerealiseerd in Euro.
Invloed op de rekeningen
Vanuit boekhoudkundig standpunt is het belangrijk een onderscheid te maken tussen het insolvabiliteitsrisico en het liquiditeitsrisico.
Integrale acteert waardeverminderingen op activa die ze aanhoudt in geval van duurzame minwaarde of als de terugbetaling ervan gevaar loopt.
De dalende noteringen van de obligaties ten gevolge van het quasi verdwijnen van de liquiditeit op de markten hebben enkel een reële invloed als de verzekeraar verplicht wordt een deel van zijn activa te verkopen. Dit is niet het geval bij Integrale.
Dezelfde redenering geldt voor de beleggingen in aandelen aangezien Integrale niet in individuele titels investeert maar in geïndexeerde beveks op de beursindex MSCI EMU.
Besluit
Elk kwartaal brengt Integrale verslag uit bij de Nationale Bank van België (NBB). De NBB treedt op als controleautoriteit voor de activiteiten van de gemeenschappelijke kas. De verslaggeving heeft betrekking op de drie kernindicatoren voor de gezondheid van Integrale :
• De waarde van onze activa blijft hoger dan het bedrag van onze verbintenissen tegenover al onze aangeslotenen. Mocht er ooit een abrupt einde komen aan de activiteit van Integrale, dan zouden we al onze verbintenissen kunnen nakomen, dankzij onze dekkingsgraad die hoger is dan 100 %. Onze aangeslotenen kunnen er dus gerust op zijn : al onze verbintenissen tegenover hen zijn gedekt door representatieve activa.
• Onze solvabiliteitsmarge is meer dan anderhalve keer groter dan de vereiste marge.
• Het niveau van ons incasso blijft voortdurend een stuk boven dat van onze uitgaven.
We behouden op deze manier onze positie van netto-investeerder. Dat is een echte sterkte, want zo moeten we op zeer volatiele financiële markten geen activa verkopen wanneer ze de verwachte waarde niet behaald hebben.
Integrale blijft haar verbintenissen op korte en middellange termijn op zich nemen, zowel voor de collectieve als voor de individuele contracten.
Op lange termijn mag men verwachten dat de financiële markten zich herstellen.
De Effectieve Leiding"
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.