Contact

Een groene lening tegen 0% of 2%

lening

De federale regering mag dan al de voordelen van de groene lening hebben afgeschaft, toch blijven er nog altijd interessante formules voor wie wil lenen om energiebesparende investeringen te doen. Zo kan er nog altijd tot 10.000 euro worden geleend tegen rentevoeten van 0% of 2%.

De goedkope leningen worden verstrekt door het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE). Dat is een instelling die eind 2006 werd opgericht.

Het FRGE verstrekt zelf geen leningen aan het publiek. Het doet dat via tussenkomst van een lokale instelling. Vaak is dat een intercommunale, een vzw of een OCMW. De namen ervan zijn te vinden op het internet via www.frge.be, rubriek contact. De meeste Vlaamse gemeenten zijn aangesloten bij zo’n erkende lokale instelling. Toch zijn er nog witte vlekken, in Vlaams Brabant en vooral ook in de provincie Antwerpen.

De lokale instelling, die het geld krijgt van het FRGE krijgt tegen een intrestvoet van 2%, mag geen winst maken op de verdere uitlening. Dat betekent dat ook de particulier maximum 2% betaalt.

Het bedrag dat de lokale instelling in totaal mag uitlenen,hangt af van het inwonersaantal in de regio. Bovendien moet er een minimaal gedeelte van het globale bedrag worden besteed aan sociaal zwakkeren. Die laatste categorie kan trouwens gratis lenen. De Vlaamse overheid neemt hun intrestlasten over. Het gaat om leningen van mensen die in aanmerking komen voor de verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering, gezinnen met een bruto-inkomen van 16.306,33 verhoogd met € 3.018,74 per persoon ten laste, mensen in schuldbemiddeling en mensen die genieten van bijstand van het OCMW voor de betaling van hun energiefactuur. De bedoeling is dat ze de lening kunnen terugbetalen met de energiebesparingen die ze realiseren.

De leningen kunnen onder meer worden bekomen voor allerlei ingrepen die de energiefactuur reduceren, zoals het plaatsen van isolatie, voor het plaatsen van dubbel glas of hoogrendementsglas, voor de vervanging van centrale verwarmingsketels en voor de plaatsing van thermostatische kranen. De plaatsing van zonnepanelen is niet onderhevig aan de borgstelling door het Vlaams Gewest, en er is evenmin een rentesubsidie voor voorzien, maar er kunnen wel leningen mee verstrekt worden indien de gemeente zelf de borgstelling voorziet.

De lening moet terugbetaald worden op hoogstens vijf jaar. Versnelde terugbetalingen zijn mogelijk. Een boete (wederbeleggingsvergoeding) moet daarbij niet worden betaald.

Meer over: Lenen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen