Contact

Omniumverzekering voor uw auto: hiermee moet u rekening houden

Een auto vertegenwoordigt een heel kapitaal. Het is dus logisch dat u hem willen verzekeren. Dat kan met een omniumverzekering. Verzekeraars bieden u daarbij zowel een ‘kleine omnium’ als een ‘grote omnium’ aan. Waar zit het verschil? En hoe moet u uw keuze maken?

Vooraleer u de weg opgaat, moet uw auto verzekerd zijn. De verzekering van uw burgerlijke aansprakelijkheid is wettelijk verplicht. Ze zorgt ervoor dat anderen schadeloos gesteld worden als ze bij een ongeval door uw fout schade lijden.

Soorten omnium

Maar u kunt zich ook verzekeren voor schade aan uw eigen voertuig. Dat kan met een omnium. Een dergelijke polis is niet wettelijk verplicht, maar soms wel aan te raden.

Vooreerst kunt u kiezen voor ‘een kleine omnium’ of een mini-omnium of een partiële omnium. Die beschermt u tegen diefstal, brand en glasbreuk. Met andere woorden: tegen schadegevallen die niet het gevolg zijn van een ongeval op de weg.

Een grotere bescherming biedt de ‘grote omnium’ of de ‘volledige omnium’. Die verzekert u naast diefstal, brand en glasbreuk ook voor schade aan uw eigen voertuig als u een ongeval in fout heeft.

Meestal wordt een grote omniumverzekering genomen bij de aankoop van een nieuwe auto omdat op dat moment ook de waarde ervan nog het grootst is. Na vier à vijf jaar is die al veel minder en wordt een dergelijke verzekering minder interessant. Bij een kleine omniumverzekering speelt de ouderdom van de wagen minder een rol.

Vergelijk het aanbod

Bent u geïnteresseerd in een omniumverzekering, dan doet u er goed aan om de aanbiedingen van de verschillende verzekeraars te vergelijken. Aangezien het hier niet om een verplichte verzekering gaat, zijn de maatschappijen vrij om eigen voorwaarden voor te stellen. Zo kan de ene verzekeraar een hogere vrijstelling – het deel dat u bij een schadegeval zelf moet betalen – hanteren dan een andere en dat heeft een invloed op de hoogte van de verzekeringspremie die u moet betalen. Maar ook de dekking kan anders zijn. Neem bijvoorbeeld schade door een aanrijding van een dier. Wat wordt dan verzekerd: schade als gevolg van de aanrijding met het dier of ook de schade die u heeft wanneer u moet uitwijken voor een dier?

Kijk ook na met welke waarde van uw auto de verzekeraars rekening houden. Is dat de factuurwaarde (prijs waartegen u de auto effectief kocht) of een aangenomen waarde (gebaseerd op de cataloguswaarde, dus zonder korting)?

Voorts hebben verzekeraars ook de vrijheid om hun tarieven de bepalen. Dat maakt dat u er alle belang bij hebt om hun aanbiedingen voor omniumverzekeringen te vergelijken.

 

Andere tips over autoverzekeringen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen