Contact

Hoe in obligaties beleggen?

hoe in obligaties

Eerst en vooral…
U hebt het ongetwijfeld begrepen: sommige obligaties houden meer risico in dan andere. U kunt hiermee best rekening houden bij de samenstelling van uw portefeuille. Cruciaal daarbij is om een duidelijk beeld te hebben van het risiconiveau dat u bereid bent te dragen. Dat noemen we uw ‘risicoprofiel’. Om uw risicoprofiel te kennen, volstaat het om de vragenlijst ‘Mijn financiële gegevens’ in te vullen in Online Banking. Het DB Product Profile is een quotering, eigen aan Deutsche Bank, van het risico inherent aan een beleggingsproduct. Het gaat van 1 voor de producten met het laagste risico tot 5 voor de meest offensieve producten. Hetzelfde geldt ook voor de DB Personal aanpak, waarbij een obligatie toegewezen wordt aan de portefeuille ‘Bescherming’ of ‘groei’.

Meer weten over DB Personal www.deutschebank.be/db-personal

De uitgevers diversifiëren
Het belangrijkste risico bij de aankoop van een obligatie is verbonden met de kwaliteit van de uitgever: de boodschap is dan ook de obligatieaankopen te spreiden over verschillende uitgevers uit verschillende sectoren, met voorrang voor de uitgevers met de hoogste ratings. De absolute waarheid inzake diversificatie bestaat niet, maar is het eens over het belang van een goed gediversifieerde obligatieportefeuille.

We raden u aan om de blootstelling aan eenzelfde uitgever tot 10% (maximum 20%) te beperken, ook al is die uitgever van de beste kwaliteit. Kies ook uitsluitend uitgevers met een rating van tenminste A- (S&P) of A3 (Moody’s). Naast de algemene diversificatieprincipes houden we uiteraard ook rekening met de specifieke situatie van elke cliënt, die kan verschillen naargelang van het totale financiële vermogen.

een obligatie kiezen De looptijden spreiden
Stel dat belegger A 50.000 euro belegt in een enkele obligatie met een jaarlijkse coupon van 5% en met een eindvervaldag in 2015. Zijn belegde kapitaal komt dus vrij in 2015. Maar wat als de aangeboden rente op dat moment nog slechts 2,50% bedraagt? Als hij opnieuw in obligaties wil beleggen, zal hij vrede moeten nemen met een lager rendement. Dat noemen we het herbeleggingsrisico.

Belegger B heeft 25.000 euro belegd in twee obligaties, een met eindvervaldag in 2015 en een coupon van 5% en een andere met eindvervaldag in 2021 en een coupon van 6%. Deze belegger zal een lager herbeleggingsriscio lopen. In 2015 zal hij immers 25.000 euro herbeleggen tegen een rentevoet van 2,5%, maar hij zal wel nog van 6 coupons van 6% genieten op de 25.000 euro met vervaldag in 2021. De risico’s houden dus ook verband met de evolutie van de rentetarieven. Vandaar dat het aangewezen is om obligatieaankopen over de volledige rentecurve te spreiden en dus obligaties met zowel een korte als met een langere looptijd te kopen. Als de rente stijgt, kan de belegger zijn kapitaal snel vrijmaken om het aan betere voorwaarden te herbeleggen. Als de rente daalt, moet hij slechts een gedeelte van het kapitaal herbeleggen aan minder aantrekkelijke tarieven.

Liquiditeitsbehoeften
We raden u aan om de looptijden van uw obligatieproducten ook op uw liquiditeitsbehoeften (de beschikbaarheid van uw geld) af te stemmen. Beleg geen 20.000 euro in een obligatie op 10 jaar als de kans bestaat dat u het geld binnen 5 jaar nodig hebt. Het is uiteraard altijd mogelijk om uit een belegging te stappen, maar dan bestaat het risico dat de verkoop minder oplevert als de rente ondertussen is gestegen.

De valuta’s, de geografische zones en de sectoren spreiden
Een laatste tip als u niet van risico’s houdt: kies voor obligaties in euro. Want al bieden obligaties (van geïndustrialiseerde landen of van opkomende landen) uitgegeven in andere munten soms een hogere coupon, u mag niet vergeten dat de - onvoorspelbare - evolutie van de wisselmarkten bepalend zal zijn voor het bedrag dat u op de eindvervaldag recupereert.

Een gedevalueerde munt kan een deel van uw kapitaal doen wegsmelten, zoals is gebeurd met de recente forse koersdalingen van het Britse pond of de IJslandse kroon. Hetzelfde geldt voor de sectoren (voor bedrijfsobligaties): ook hier beter niet alles op hetzelfde paard inzetten. Spreid uw beleggingen over verschillende economische sectoren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen