Contact

VAPZ fiscale voordelen en de belastingen

Het VAPZ biedt de mogelijkheid om fiscaal & sociaal voordelig te sparen om de lage inkomsten die als wettelijk pensioen worden toegekend, aan te vullen.

Fiscale voordelen en de belastingen

Je kan de jaarlijkse VAPZ spaarinspanning in mindering brengen als beroepskosten. Dit betekent dat u tot 50% (exclusief gemeentebelasting) van uw bijdrage terugwint, omdat u minder belastingen betaalt.
Bovendien betaal je als zelfstandige ook minder sociale bijdragen. De sociale bijdragen worden immers berekend op het beroepsinkomsen na aftrek van de VAPZ-premie.

Door de combinatie van de besparing op sociaal en fiscaal vlak recupereert u zo tot ongeveer 2/3 van de premie die u betaalt. Voor een zelfstandige is dit de beste vorm van aanvullend pensioensparen die er bestaat. U

Er zijn twee verschillende formules voor VAPZ sparen.

Klassiek VAPZ

In de volksmond wordt dit ook "gewone" VAPZ genoemd. Bij deze formule kan je ieder jaar tot 8,17% van het beroepsinkomen sparen. Er is een maxiumbedrag van 2.852,89 euro voor 2011. Er is ook een minimale premie van 100 euro.

Sociaal VAPZ

Het “sociaal” VAPZ (SVAPZ) is identiek aan het “gewoon” VAPZ, maar verplicht aangevuld met een aantal solidariteitswaarborgen. Dit zijn bijvoorbeeld vervangingsinkomen bij arbeidsongeschiktheid, forfaitaire kostenvergoeding bij ernstige ziekte... Via een sociale VAPZ kan je 15% meer fiscaal in mindering brengen in vergelijking met een gewone VAPZ. Het maximumbedrag dat je kan sparen, is beperkt tot 9,40% van uw netto belastbaar inkomen, ten opzicht van 8,17% voor klassiek VAPZ.
Slechts 10% van deze SVAPZ-bijdrage dient als premie voor de hierboven aangehaalde waarborgen. Dit maakt dat een zelfstandige via het sociale VAPZ een hoger aanvullend pensioen kan opbouwen in vergelijking met het klassieke vapz. Dokters, tandartsen, apothekers en kinesisten zijn verplicht hun bijdrage van het RIZIV in een SVAPZ-plan te storten.

Wat is de eindbelasting?

Vanaf 60 jaar kan je de uitbetaling vragen van het pensioenkapitaal. Op de uitkering van het VAPZ wordt een RIZIV-bijdrage ingehouden van 3,55%. Het resterend kapitaal wordt belast volgens het princiepe van de FICTIEVE RENTE, wat een mild fiscaal regime is. De opgebouwde bonus is immers steeds belastingvrij.

Fictieve Rente
Men bekomt het bedrag van de fictieve rente door een percentage tussen 1% en 5 % toe te passen op het uitkeerde kapitaal (exclusief winstdeelname). De hoogte van het percentage is afhankelijk van de leeftijd van de begunstigde op het ogenblik van de uitkering. Bij uitkering op 65 jaar is die fictieve rente 5%. Concreet wil zeggen dat dat je dan gedurende 10 jaar (indien uitkering op 65) aangifte moet doen van dit percentage aan kapitaal in de belastingsaangifte.

Bent u bovendien tot aan uw 65ste verjaardag effectief aan de slag gebleven, dan zal de fictieve rente op slechts 80% van het kapitaal berekend worden (in plaats van 100%)!

De fictieve rente moet gedurende 10 jaar (of 13 jaar indien uitkering voor 65 jaar) bij de inkomsten gevoegd worden. Allemaal zeer voordelig, want vergeet niet dat eens men op pensioen is, de inkomsten veel lager zijn nl. pensioen en de belastingen vrijwel verwaarloosbaar zullen zijn.

Cijfervoorbeeld (jaar 2006)

Jan, een zelfstandige met een netto belastbaar inkomen van 34 000 euro beslist om elk jaar de maximaal aftrekbare bijdrage van 2 571, 000 euro te storten voor een “gewone” VAPZ. Dankzij de fiscale voordelen en het voordeel op de sociale bijdragen betaalt Jan uiteindelijk zelf maar 952,35 euro van die 2 571 euro. Of een totale besparing van 62,96%!

Goed nieuws: de bijdragen voor het VAPZ zijn perfect cumuleerbaar met de premies die u betaalt in het kader van het pensioensparen en/of het langetermijnsparen.

Meer over: Sparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen