Contact

Staatsbon: het complete dossier

Vier keer per jaar geeft het Federaal Agentschap van de Schuld een staatsbon uit. Toch zijn er ook alternatieven die een even groot rendement kunnen opleveren. Ontdek er alles over in dit dossier over de Belgische Staatsbon van Spaargids.be.

Wat gebeurt er met de terugbetaling op 4 september 2024?

Moet u zelf iets doen?

U moet zelf niets doen. De terugbetaling van de Staatsbon gebeurt volledig automatisch.

Wanneer krijgt u uw terugbetaling van de Staatsbon?

Uw kapitaal en verworven interesten worden op 4 september 2024 op uw rekening gestort.

Op welk rekeningnummer krijgt u de terugbetaling?

Uw kapitaal en verworven interesten worden gestort op het rekeningnummer dat u opgaf bij inschrijving. Als u niet meer weet welk rekeningnummer u opgaf, kan u dit raadplegen of aanpassen in uw elektronische portefeuille:

  1. Log in op uw elektronische portefeuille via de website van het Federaal Agentschap van de Schuld.
  2. Kies voor de tab ‘portefeuille’
  3. Klik op het symbool naast het bedrag. Daar kan u uw rekeningnummer aanpassen.

Bevat de terugbetaling een mededeling?

De terugbetaling van de Staatsbon bevat als mededeling de ISIN-code van de Staatsbon. De terugbetaling zelf gebeurt vanuit GBGL, wat staat voor Grootboek - Grand Livres.

Veelgestelde vragen

Een staatsbon is een obligatie die is uitgegeven door de federale overheid voor particuliere beleggers op de primaire markt. Het gaat meestal over een vastrentende obligatie met een bepaalde looptijd en een jaarlijkse coupon of interest. De looptijd van een staatsbon varieert van 1 tot 10 jaar.

U kan in maart, juni, september en december intekenen op de Staatsbon. Een staatsbon kopen kan u bij de bank of via het Grootboek.

Enkel particulieren mogen inschrijven voor een staatsbon. Onder particulieren verstaan we:

  1. Natuurlijke personen die de Belgische nationaliteit hebben of hun woonplaats of verblijfplaats in België hebben
  2. Natuurlijke personen die op basis van de Europese regelgeving het recht hebben om in te schrijven op de Staatsbon
  3. Stichtingen
  4. Verenigingen zonder winstoogmerk
  5. Kerkfabrieken of instellingen die geklasseerd staan onder de rubriek ‘eredienst’ in het nationaal register van de rechtspersonen
  6. Alle entiteiten die gelijkaardig zijn aan bovenstaande entiteiten en die gevestigd zijn in de EER en die op basis van de Europese regelgeving dezelfde rechten op inschrijving hebben

Let op: het maatschappelijk doel van de particulieren vernoemd bij nummer 3 tot en met 6 mag niet bestaan uit een activiteit als financiële instelling.

Op de eindvervaldag betaalt u bepaalde kosten. U betaalt dezelfde kosten, ongeacht of u de Staatsbon aankocht via uw bank of rechtstreeks bij de overheid.

  • Roerende voorheffing: op de eindvervaldag van de Staatsbon betaalt u een roerende voorheffing van 30% op de coupons (interesten). Enkel op de Staatsbon die eind 2023 werd uitgeven, gold een roerende voorheffing van 15%.
  • TOB (Taks op beursverrichtingen) of beurstaks: dit is een belasting die u betaalt bij de aankoop en verkoop van effecten, in dit geval de Staatsbon. Als u uw staatsbon verkoopt op de secundaire markt en de transactie plaatsvindt in België betaalt u 0.12% op de verrichting dat u doet. U betaalt maximaal 1.300 euro per verrichting. U hoeft deze beurstaks niet te betalen tijdens de inschrijvingsperiode of op de eindvervaldag. De TOB wordt bovendien automatisch ingehouden.
  • Taks op effectenrekeningen: als u een staatsbon aankoopt via de bank wordt deze op een effectenrekening geplaatst. In dit geval betaalt u een jaarlijkse taks van 0,15% op de effectenrekening als de gemiddelde waarde over de bepaalde referentieperiode meer dan 1 miljoen euro bedraagt. De belasting wordt geheven per effectenrekening en niet per titularis.

Wie belegt, houdt beter rekening met de risico’s die hiermee gepaard gaan. Een overzicht van de risico’s bij de aankoop van een staatsbon:

  • Liquiditeitsrisico: het liquiditeitsrisico is het risico dat de belegger loopt waarbij hij zijn staatsbon niet kan verkopen en omzetten in contant geld. Een staatsbon wordt aangekocht op de primaire markt en verhandeld op de secundaire markt.
  • Marktrisico: de marktprijs van een staatsbon kan variëren door een aantal factoren. Denk aan bijvoorbeeld een wijziging van de rentevoeten. Wie zijn staatsbon wil verkopen, moet dit doen tegen de marktprijs. Dit kan zowel meer als minder zijn dan de nominale waarde van de Staatsbon. De nominale waarde is het bedrag waarvoor de Staatsbon oorspronkelijk is uitgegeven.
  • Emittentenrisico: het emittentenrisico is het risico dat de emittent, in dit geval de Belgische staat, het kapitaal en de interest op de Staatsbon niet kan terugbetalen. Het kredietrisico van de Belgische staat wordt bewaakt door verschillende ratingsbureaus, waaronder Moody’s, Fitch, DBRS en Standard & Poors. Bekijk hun ratings op de website van Het Federaal Agentschap van de Schuld.
  • Inflatierisico: doordat de prijs van goederen en diensten stijgen, kan de koopkracht van het gestorte bedrag na de terugbetaling ook verminderd zijn.

Bovendien is er geen depositogarantieregeling van toepassing bij een aankoop via de dienst van de Grootboeken. Dit betekent dat u bijvoorbeeld bij faillissement van de Belgische staat niet wettelijk beschermd bent door het Garantiefonds, waardoor u uw belegde geld niet terugbetaald krijgt.

Een staatsbon kan een mooi rendement opleveren, maar u verliest beter niet de risico’s uit het oog. Bovendien bestaan er alternatieven die ook een aantrekkelijk rendement kunnen opleveren. Een overzicht:

Hoeveel rendement u krijgt op een staatsbon verschilt per staatsbon. De laatst uitgegeven staatsbon heeft een bruto rendement van 3.20%. Van dit bruto rendement moeten er nog kosten, waaronder de roerende voorheffing, worden afgetrokken voor de berekening van het netto rendement. Het is het oorspronkelijk gestorte kapitaal en het netto rendement dat u uiteindelijk ontvangt. U kan de waarde van de Staatsbons steeds nagaan op de website van Euronext Brussel.

De Staatsbon kan u ook online betalen. Hiervoor moet u eerst inschrijven op de website van de Dienst Grootboeken. Identificeren kan met uw eID of via een token. In tegenstelling tot de banken betaalt u geen bewaarloon of transactiekosten.

Bij overlijden volgt Het Federaal Agentschap van de Schuld de instructies van de erfgenamen. Zij kunnen kiezen om de Staatsbon te verkopen of om deze te houden op hun eigen naam.

Vind alternatieven voor de Staatsbon bij volgende aanbieders

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen