Contact

Inflatie: trop is te veel

Met een inflatieniveau van 2% en een rente op spaargeld van 1% verliest u – we herhalen ‘verliest u’ - jaarlijks 1% van uw spaargeld.

bijdrage door Wim Janssens

De krantenkoppen liegen er niet om: de prijzen voor alle mogelijke voedselproducten swingen de pan uit. Dat is op zich al een pijnlijke zaak, maar het wordt nog erger. Zowat iedereen voorspelt namelijk dat graan, tarwe soja enzovoort alleen maar duurder gaan worden. De reden is heel eenvoudig: te veel vraag voor te weinig aanbod. Maar niet alleen de dagdagelijkse voedingsproducten worden duurder. Olie, nog zo’n grondstof waar we steeds afhankelijker van worden, is bijna letterlijk ‘het zwarte goud’ geworden. Onbetaalbaar, met andere woorden.

Klop de inflatie
Wat heeft dat met ons spaargeld te maken?, horen we u vragen. Veel meer dan uzelf denkt. Wanneer onze basisbehoeften – in dit geval dus vooral eten en verwarming – duurder worden, stijgt de inflatie. “Daar lig ik niet echt van wakker,”, hoorde ik iemand roepen. Kan best zijn, maar de inflatie mag geen enkele spaarder onberoerd laten. Sparen komt eigenlijk gewoon neer op het kloppen van de inflatie.

Een voorbeeld zal veel verduidelijken. Met een inflatieniveau van 2% en een rente op spaargeld van 1% verliest u – we herhalen ‘verliest u’ - jaarlijks 1% van uw spaargeld. Dat geld gaat bij wijze van spreken in rook op. Inflatie is zodoende de aartsvijand van elke spaarder.

Toekomst?

Hoe gaat het met dat inflatiegevaar aflopen? Valt moeilijk te zeggen, maar in ieder geval zal de Europese Centrale Bank de rente waarschijnlijk blijven verhogen. Dat zal het inflatiegevaar weliswaar niet afblokken, maar het kan toch worden beschouwd als een soort doekje voor het bloeden. Maar zoals we de inflatie al zeiden: ‘trop’ inflatie is iets te veel. Het wordt dus hoog tijd dat de grondstoffen opnieuw goedkoper worden.

Meer over: Sparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen