Vermijd bewaarloon op staatsbons via het Grootboek
De huidige uitgifte van staatsbons zal een pak minder geïnteresseerde beleggers aanspreken dan de vorige. De fors lagere rentevergoeding is daar niet vreemd aan. Wie toch inschrijft, doet er dan ook goed aan om zijn mager rendement niet verder te laten aantasten door een bewaarloon. Een inschrijving in het Grootboek kan soelaas bieden.
De uitgifte van de vorige staatsbon leverde de Schatkist het recordbedrag van 5,7 miljard euro vers geld op. De rente bedroeg toen 3,50% voor bons op drie jaar, 4,00% voor bons op vijf jaar en 4,20% voor bons op acht jaar. Na aftrek van roerende voorheffing – die toen 15% was - bleef daar netto voor de spaarder respectievelijk 2,975%, 3,4% en 3,57% over.
De huidige uitgifte, waarop nog tot 2 maart 2012 kan worden ingetekend, levert aanzienlijk minder op. Er wordt immers aan twee kanten beknibbeld. Zo daalt de brutorente voor de bons op vijf jaar naar 2,35% en voor die op 8 jaar naar 3,10%. En voorts is de roerende voorheffing verhoogd van 15% tot 21%.. Netto blijft er dan maar respectievelijk 1,86% en 2,45% van over voor de spaarder.
Daarnaast moet u ook nog rekening houden met eventuele andere kosten zoals het bewaarloon. Sinds enkele jaren mogen er immers geen effecten aan toonder meer worden uitgegeven. Dat maakt dat de stukken op uw naam ingeschreven moeten worden op een effectenrekening. Iets waarvoor de meeste banken kosten aanrekenen.
Twee voorbeelden maken dit duidelijk. BNP Paribas Fortis rekent voor het bewaren van staatsbons 0,15125% per jaar (btw inclusief) van de waarde aan. Bij KBC is dat 0,20% plus btw. Weliswaar met een maximum van 45,37 euro, btw inclusief.
Deze laatste kosten kunt u echter makkelijk vermijden. U kunt de kasbons namelijk laten inschrijven in het Grootboek van de Belgische staatsschuld. Dit kan zowel op particuliere naam als op naam van een bedrijf of organisatie.
De diensten van het Grootboek voeren nadien alle betalingen van coupons en terugbetalingen van kapitaal uit op de rekeningnummers die u opgeeft. Dit kunnen zowel Belgische als buitenlandse nummers zijn.
De inschrijving bij het Grootboek kan rechtstreeks gebeuren of door bemiddeling van een financiële instelling. De eerste procedure is gratis, voor de omweg vraagt u best op voorhand aan uw bank of die daar kosten voor aanrekent.
Meer info over de diensten van het Grootboek vindt u op de website www.grootboeken.be of op het telefoonnummer 0257/472 09 (jvg)
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.