228, 25557

Hoe leent u om de EPC-waarde van uw woning op te krikken?

Hoe leent u om de EPC-waarde van uw woning op te krikken?

Lange tijd raakten vooral woningen met een goede EPC-score vlot verkocht. Logisch: u moest ze niet meer energetisch renoveren. Maar plots zijn net woningen met een slechtere EPC-score in trek. Wilt ook u een huis of appartement met een zwak EPC-label kopen en dan lenen om de nodige renovaties uit te voeren? Dit zijn uw opties.

Dat meer en meer mensen een verouderd pand met een slechte EPC-waarde willen kopen en renoveren, heeft alles te maken met de prijs. Instapklare woningen met een goede EPC-score zijn duurder, terwijl de interesse voor woningen met een slechte EPC-score wegebde en de prijzen onder druk kwamen te staan. Zodanig zelfs dat meer mensen opnieuw overwegen een energieverslindende woning te kopen en te renoveren, als ze daar tenminste genoeg renovatiebudget voor hebben.

 

Hoe helpt de overheid u?

Als u vandaag het eigendom verkrijgt van een woning of appartement met een EPC-label E of F in het Vlaams gewest, moet u de woning binnen de vijf jaar grondig energetisch renoveren, tot minstens het EPC-label D. Dat is verplicht, maar de Vlaamse overheid biedt er ook financiële ondersteuning voor aan.

Aan de ene kant kan u in Vlaanderen een Mijn VerbouwLening aanvragen, tot 60.000 euro, op maximaal 25 jaar, tegen de wettelijke rentevoet verminderd met 3% korting. Momenteel is dat 2,25%. Stel dat u een Mijn VerbouwLening van 25.000 euro afsluit op 20 jaar, dan kost u dat over de hele looptijd 6.002,61 euro aan rente.

Daarnaast kan u bij de bank waar u een hypothecaire lening afsloot om het pand met EPC-label E of F te verwerven ook een renovatiekrediet aangaan, om binnen de vijf jaar de verplichte energierenovaties uit te voeren. Sinds 2023 krijgt u daarbij in Vlaanderen korting op de marktrentevoet, dankzij een rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Stel bijvoorbeeld dat de marktrentevoet 3,5% bedraagt, u label B wilt behalen en u 45.000 euro leent. Dan krijgt u 3% korting, en betaalt u nog 1.741 euro intrest.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan u mogelijk een Ecoreno-krediet afsluiten. Ofwel een consumentenkrediet (beperkt tot 25.000 euro), ofwel een hypothecair krediet tegen 1,5% tot 2,5% rente.

In Wallonië krijgt u hulp bij energiebesparingsprojecten met een lening op afbetaling met een JKP van 0%, van 1.000 tot 60.000 euro, op een looptijd van maximaal 30 jaar.

 

Hoe zit het bij de banken?

Een renovatiekrediet met renovatiesubsidie kan u volgens de Vlaamse overheid bij heel wat kredietverstrekkers afsluiten: Argenta, AXA Bank, Bank Van Breda, Nagelmackers, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, Credimo, Crelan, DVV Verzekeringen, Elantis, Europabank, ING, KBC, Keytrade Bank, Tridios en VDK Bank. Maar nogmaals: enkel gecombineerd met een hypothecair krediet.

Daarnaast kennen heel wat banken energieleningen toe voor de financiering van bijvoorbeeld zonnepanelen, dubbele beglazing en dakisolatie. Volgens de vergelijker van Spaargids vindt u het laagste JKP daarvoor bij ING: 3,52%. Wilt u op tien jaar lenen, dan geldt dat JKP vanaf een bedrag van 20.001 euro. U betaalt dan in totaal 3.691,80 euro interest.

 

Hoe pakt u het aan?

Probeer eerst financiële steun van de overheid te krijgen, zoals een Mijn VerbouwLening of renovatiekrediet bij de Vlaamse overheid. Beide tegelijk kunnen niet. Bovendien moet u de renovatiesubsidie meteen aanvragen, als u het hypothecair krediet voor de aankoop van de woning afsluit. Wacht sowieso niet te lang meer: de maatregel van de rentesubsidie stopt bij aankopen (authentieke aktes) vanaf 1 januari 2025.

Tip: toch een energielening? Vind de beste voor u via onze vergelijker 

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.