228, 24607

Een studentenkot kopen voor uw kinderen en daarna verhuren of verkopen: goed idee?

Een studentenkot kopen voor uw kinderen en daarna verhuren of verkopen

In plaats van een studentenkot te huren voor uw kinderen, kan u er natuurlijk ook één kopen en het na hun studies verhuren of verkopen. Zo moet u voor uw kinderen geen huur betalen en geniet u nadien zelf van huurinkomsten. Bovendien zijn studentenkoten tegenwoordig schaars en duur. Erin investeren klinkt dus als een goed idee, maar is het dat ook?

Als u de studentenkamer zelf verhuurt, mag u een brutorendement van 4,5 tot 4,7% verwachten. Maar dan draagt u ook alle kosten, goed voor 20% tot 25% van de opbrengst. Studenten verhuizen namelijk vaak, waardoor u de kamers geregeld moet opfrissen om ze opnieuw te kunnen verhuren. Bovendien moet het pand verzekerd zijn, betaalt u vaak makelaars- en beheerskosten en bent u belastingen verschuldigd. Laat u het verhuren over aan een professioneel verhuurkantoor, dan zakt het verwachte rendement naar 2,3% tot 3,5%.

Wilt u het studentenkot na de studies van uw kinderen weer verkopen? Dan maakte u de voorbije jaren winst dankzij de gestegen vastgoedprijzen. Maar de voorbije maanden vertraagde de vastgoedmarkt. Bij een eventuele verkoop houdt u momenteel wellicht iets minder over dan verwacht.

 

Hoeveel kost het? En hoe financiert u dat?

Een studentenkamer kopen kost u normaal gezien tussen 100.000 euro en 150.000 euro. Daarbovenop komen extra kosten zoals registratiebelasting als u een bestaand kot koopt. Hebt u een groter budget, dan kan u bijvoorbeeld een studio of klein appartement kopen. Dat zal op lange termijn iets meer opleveren.

De aankoop financieren kan op verschillende manieren. Ofwel sluit u een gewone hypothecaire lening voor een tweede verblijf af. U lost dan elke maand hetzelfde bedrag af, of een wisselende som, waarbij de interestbetaling varieert volgens het restbedrag. Naarmate u meer aflost, betaalt u dus minder rente.

 

Kapitaal opnieuw opnemen

Heeft u al een hypothecaire lening voor uw eigen woning, dan kan u de aankoop van de studentenkamer ook financieren door het afgeloste kapitaal opnieuw op te nemen. Een hypothecaire inschrijving geldt namelijk voor 30 jaar. Met andere woorden: als u uw eerste lening al 15 jaar terugbetaalde, blijven er binnen de bestaande hypotheek nog 15 jaar over. Als u op die manier genoeg kapitaal opnieuw kan opnemen, bespaart u geld, gezien u niet naar de notaris moet voor een nieuwe hypotheek.

Ten slotte kan u een zogenaamd bulletkrediet afsluiten, om de aankoop te financieren. Daarbij betaalt u alleen interest, en lost u pas op het einde van de looptijd het volledige kapitaal af. Zo’n lening is evenwel niet voor iedereen weggelegd. U moet namelijk kunnen aantonen dat u op het eind het kapitaal zal kunnen terugbetalen.

Tipvind de interessantste hypothecaire lening voor uw project

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.