228, 25607

Van Vlaanderen naar Brussel of Wallonië: hoeveel registratierecht?

Van Vlaanderen naar Brussel of Wallonië
Tom Dejonghe

Overweegt u om Vlaanderen te verlaten en in Wallonië of in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest te gaan wonen? En koopt u daar een niet-nieuwe woning? Dan betaalt u registratierecht: een belasting op de aankoopprijs. Maar het tarief daarvan verschilt wel van gewest tot gewest. Hoe zit dat precies?

Als u in Vlaanderen een niet-nieuwe woning koopt, betaalt u normaal gezien 12% registratierecht. Tenzij het om uw gezinswoning (dus uw eigen enige woning) gaat, dan bent u slechts 3% verschuldigd. Of zelfs maar 1%, als u die enige eigen woning binnen de zes jaar ingrijpend energetisch renoveert, al dan niet met sloop en heropbouw.

Bedraagt de aankoopprijs niet meer dan 220.000 euro, of 240.000 euro voor woningen in kernsteden als Leuven, Oostende en Brugge? Of in een gemeente in de Vlaamse rand rond Brussel? Dan krijgt u mogelijk nog een extra korting van 2.800 euro. Of 960 euro, als u al recht hebt op 1% registratierecht. Met andere woorden: in Vlaanderen kan het verschuldigde registratierecht bij de aankoop van een huis flink uiteenlopen. Maar wat dan als u verhuist naar een ander gewest?

Wat als u naar Brussel trekt?

Hoeveel registratierecht betaalt u als u een woning koopt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Normaal gezien is dat 12,5%, maar u maakt mogelijk aanspraak op een abattement. U betaalt dan geen registratierecht op 200.000 euro van de aankoopprijs.

Als koper moet u wel een natuurlijk persoon zijn en de volledige eigendom van het onroerend goed bekomen. Het moet ook om uw enige woning gaan, waar u binnen de drie jaar na het verlijden van de akte minstens vijf jaar uw domicilie behoudt. Het gaat om een aankoop (geen schenking) en het onroerend goed ligt (uiteraard) in het Brussels gewest. De aankoopprijs mag maximaal 600.000 euro bedragen. Daarboven krijgt u geen abattement.

Koopt u een woning in Brussel, als hoofdverblijf, en voert u een energetische renovatie uit waarmee de EPC-waarde binnen de vijf jaar met minstens twee klassen verbetert? Dan krijgt u een extra abattement van 25.000 euro per energieklasse waarmee de EPC-waarde verbeterde.

Verhuist u naar Wallonië?

Hebt u uw zinnen gezet op een woning in het Waalse gewest? Ook daar betaalt u dan normaal gezien 12,5% registratierecht. Maar ook in Wallonië kan u aanspraak maken op een lager tarief. Stel dat u een bescheiden woning koopt (met een beperkt kadastraal inkomen), zonder dat u al (deels) een andere woning bezit. U vestigt er binnen de drie jaar uw domicilie en houdt die er minstens drie jaar. Dan betaalt u 6% registratierecht op een eerste schijf van de aankoopprijs (verschillend per gemeente). Of 5%, als u voorheen recht had op een sociaal hypothecair krediet.

Daarnaast kan u een abattement krijgen op het registratierecht, ongeacht of u nu 12,5% of 6% betaalt. Hoeveel dat abattement bedraagt, hangt onder meer af van de waarde van de woning: 40.000 euro voor alle woningen van minder dan 350.000 euro, minder dan 40.000 euro voor woningen tussen 350.000 en 500.000 euro (volgens een afnemend tarief), en 20.000 euro voor meer dan 500.000 euro. Het moet dan wel om uw enige woning gaan, uiteraard gelegen in het Waalse gewest, waarvan u de volle eigendom verwerft.

Tip: vind alvast de beste woonlening voor uw plannen

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.