228, 24505

Nieuwe aanvragen voor hypothecair krediet op laagste peil sinds 2010

Nieuwe aanvragen voor hypothecair krediet op laatste peil sinds 2010

De hoge aankoopprijzen voor woningen en de hoge rente op woonleningen eisen hun tol. Het aantal nieuwe kredietaanvragen is teruggevallen tot zijn laagste peil sinds 2010.

Tussen begin januari en eind maart kenden de banken iets meer dan 43.000 hypotheekleningen toe voor een totaalbedrag van 7 miljard, blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet. Beide zijn meer dan een derde lager dan in het eerste kwartaal van 2022. De daling die zich in het derde trimester van 2022 begon af te tekenen en in het laatste trimester van dat jaar toenam zette zich dus verder door.

De kredietnemers werden ook voorzichtiger. Het gemiddelde geleende bedrag voor de aankoop van een woning daalde in het eerste trimester van 2023 licht tot zowat 191.000 euro. Hetzelfde was het geval voor het gemiddelde geleende bedrag voor de bouw van een woning, dat tot 207.000 euro zakte. Het gemiddelde bedrag van de kredieten voor aankoop met een aansluitende verbouwing steeg, na een daling in het voorgaande trimester, dan weer opnieuw tot zowat 201.000 euro. Wie sinds begin dit jaar in Vlaanderen een woning met minder goede energieprestaties koopt, is immers verplicht om die binnen de vijf jaar naar een aanvaardbaar peil te brengen.

 

Daling zet zich door

Bovendien is er niet meteen een ommekeer te verwachten. Het aantal nieuwe kredietaanvragen lag in het eerste trimester bijna 37% lager dan in 2022, het gevraagde bedrag daalde met 36%. Er werden zodoende iets meer dan 68.000 kredietaanvragen ingediend voor een totaalbedrag van iets meer dan 12 miljard euro.

Het aantal nieuwe kredietaanvragen is daarmee teruggevallen tot het laagste niveau sinds 2010. De terugval geldt zowel voor de financiering van de aankoop van een woning als voor een verbouwing.

Naar een reden voor de terugval moet niet ver worden gezocht. De rente is de afgelopen maanden fors gestegen. Voor leningen met een aanpasbare rente steeg ze in februari tot gemiddeld 4,31%, voor leningen met vaste rente op minstens 10 jaar bedroeg ze gemiddeld 3,11%.

 

Herfinancieringen vallen sterk terug

Die hogere rente zorgt er ook voor dat nog maar weinig mensen het interessant vinden om een lopende lening te herfinancieren bij een andere bank. Hun aantal daalde in het eerste kwartaal tot minder dan 2.000. Begin vorig jaar waren het er nog meer dan 8.000. Bij een herfinanciering kan je een oude lening tegen hoge rente vervangen door een nieuwe lening tegen een lagere rente.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.