421, 24617

Waarom neemt u de Europese Ziekteverzekeringskaart mee op reis?

Waarom neemt u de Europese Ziekteverzekeringskaart mee op reis

Gaat u deze zomer nog op reis naar het buitenland? Neem dan zeker ook uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. Ze bewijst dat u in orde bent met de ziekteverzekering. Daardoor hebt u ook in het buitenland recht op een terugbetaling van onvoorziene en noodzakelijke medische zorg.

Ziek worden, kan u overal overkomen. Ook het hebben van een ongeval is niet aan uw thuisland gekoppeld. Dus is het handig als u ook in het buitenland kunt terugvallen op de sociale zekerheid.

Moet u in het buitenland naar een ziekenhuis, dan kunt u uw EZVK voorleggen bij de opname. Het ziekenhuis zal zijn kosten dan rechtstreeks verrekenen met het lokale systeem voor sociale zekerheid. U betaalt bijgevolg alleen nog het persoonlijk aandeel. Dat is het bedrag dat ook door de plaatselijke bevolking betaald moet worden. Met andere woorden: u wordt op gelijke voet met de inwoners van uw vakantieland gesteld. Ook de kosten in verband met chronische en bestaande ziekten, zwangerschap en bevalling vallen daaronder.

 

Ziekenhuizen: openbaar versus privé

Let wel: deze regeling geldt alleen voor opnames in openbare ziekenhuizen. Voor opnames in privéziekenhuizen is ze dus niet van toepassing. Hier moet u de factuur eerst zelf volledig betalen, waarna u ze voor het bekomen van een financiële tussenkomst kunt indienen bij het lokaal systeem voor sociale zekerheid van uw vakantieland of bij uw terugkeer in België bij uw eigen ziekenfonds.

Daar stopt het echter niet. De EZVK kan ook worden gebruikt voor ambulante zorg door huisdokters en bij apothekers. In sommige landen moet bij voorlegging ervan niets extra worden betaald, in andere wel. In dat laatste geval kunt u net als in het geval van een opname in een privéziekenhuis een tussenkomst vragen van het lokale ziekenfonds of bij uw terugkeer in België van uw eigen ziekenfonds.

 

Niet in de VS

De EZVK kan worden gebruikt in alle landen van de Europese Unie plus het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland, Nood-Macedonië en Australië. Voor dit laatste land moet u een terugbetaling in het land zelf aanvragen. De aanvraag tot tussenkomst uitstellen tot de terugkeer in ons land is niet mogelijk. En voor Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland of Denemarken moet u dan weer de nationaliteit hebben van een van deze landen of van een land van de Europese Unie.

Opvallend afwezig in dit lijstje: de VS, Canada, Mexico, Turkije, Marokko, Tunesië, Brazilië…. Wie naar die oorden trekt, neemt dus best zijn voorzorgen, bijvoorbeeld door het afsluiten van een aangepaste reisverzekering.

Tip: Hier vindt u de inhoud en de kostprijs van een reisverzekering

Opgelet: in sommige landen wordt standaard een hoger privétarief aangerekend als u de kaart niet voorlegt. Dat tarief wordt echter niet terugbetaald in België.

En nog: de EZVK geldt niet voor geplande verzorging in het buitenland. Kiest u bewust voor een operatie in het buitenland als u nog in België bent, dan kunt u geen gebruik maken van het systeem.

 

Waar vraagt u de kaart aan?

U kunt de EZVK aanvragen bij uw ziekenfonds. Dat kan aan de balie, maar ook online. De kaart is gratis.

De EZVK is individueel. Elk lid van het gezin moet dus een eigen kaart hebben. De kaart is maximaal twee jaar geldig.

 

  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel
Lees ook:

Andere tips over reisverzekeringen en ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.