244, 24575

Neem uw beschermengel mee op reis

Neem uw beschermengel mee op reis

Velen kijken uit naar hun jaarlijkse vakantiereis. Eindelijk ontspannen, nieuwe dingen ontdekken, ervaringen opdoen. En dat met heel het gezin. Maar het kan ook lelijk tegenvallen. Een ongeval op reis, ziek worden of vervroegd moeten terugkeren omdat iemand uit de familie is overleden. Of misschien kunt u zelfs niet vertrekken. Gelukkig kan een reisverzekering soelaas bieden. De prijs ervan weegt niet op tegen de kosten die u kunt hebben, mocht het fout lopen.

Dat het effectief fout kan lopen, blijkt uit een studie van de verzekeringsfederatie Assuralia. Vorig jaar kregen de callcenters van de reisverzekeraars meer dan 300.000 telefonische oproepen. Uiteindelijk regelden ze meer dan 100.000 schadegevallen.

Gelukkig bleef het in negen gevallen op de tien beperkt tot autopech of een verkeersongeval. Maar er was ook medische hulp nodig voor bijna 12.000 vakantiegangers die een ernstig letsel opliepen of ernstig ziek werden op reis, vaak ver van huis. 873 keer moest iemand om medische redenen uit het buitenland gerepatrieerd worden.

Geen wonder dus dat zowat 25% van de Belgen volgens een recente enquête van Ipsos over een of andere vorm van reisbijstand beschikt. Dat kan gaan om een formule voor enkel bijstand bij autopech, maar ook om een polis die medische verzorging dekt.

Dé reisverzekering bestaat evenwel niet. Er is een waslijst aan formules en dekkingen. U kunt à la carte naar eigen behoeften een verzekering samenstellen.

Hierna lijsten we de belangrijkste elementen en aandachtspunten op.

 

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering zorgt ervoor dat u uw geld terugkrijgt, mocht u niet kunnen vertrekken op reis. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent geworden of omdat een familielid is gestorven of een operatie moet ondergaan. Het moet dan wel steeds gaan om zaken die u niet hebt kunnen voorzien bij het afsluiten van de reis.

Soms spelen ook andere motieven om niet op reis te vertrekken. Denk maar aan de uitbraak van een besmettelijke ziekte of onlusten op uw bestemming.

Let wel: als u op eigen beweging afhaakt, wordt dit niet gedekt door een verzekering. U kiest er dan immers vrijwillig zelf voor om niet te vertrekken.

Anders is het als Buitenlandse Zaken afraadt om naar het gebied te reizen. In dat geval zal uw reisorganisator de reis kosteloos moeten annuleren.

 

Bagageverzekering

Neemt u waardevolle spullen mee op reis, dan kan het aangewezen zijn om die apart te laten verzekeren. De vergoeding die u in het geval van verlies krijgt van de luchtvaartmaatschappij is namelijk begrensd.

Ook kan uw verzekeraar helpen bij het opsporen van uw verloren koffer.

 

Opsporings- en reddingsverzekering

Als eens gedacht aan het feit dat u het slachtoffer kan worden van een sneeuwlawine als u gaat skiën of wandelen in de bergen? Of dat u op een lange wandeling het evenwicht verliest en in een ravijn belandt? Als u dan moet worden opgespoord, kan de rekening aardig oplopen. Een verzekering is dan geen overbodige luxe.

 

Bijstand aan personen

Maakt u een reis naar bijvoorbeeld de VS of Australië, dan wordt u daar best niet ziek of heb u er best geen ongeval. U kunt er immers geen beroep doen op de hulpcentrale van Mutas, het gemeenschappelijk initiatief van de Belgische ziekenfondsen. Die beperkt zich immers tot de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.  Voor Albanië, Algerije, Bosnië-Herzegovina, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije heeft u dan weer een apart formulier nodig. 

Buiten die landen is het goed te kunnen terugvallen op een reisverzekering die er de medische kosten en ook de eventuele repatriëring dekt, mocht die nodig zijn.

Let wel: kijk na of uw polis beperkingen instelt. Sommige verzekeringen geven een beperkte dekking voor medische kosten in het buitenland, andere leggen geen plafond op.

Daarmee is de kous niet af. Veronderstel dat u met uw gezin op reis bent en u belandt in het ziekenhuis. Wie brengt uw medepassagiers dan terug naar huis? Ook dat kan in de polis van uw reisverzekering worden opgenomen.

 

Bijstand voor de auto

Naast bijstand aan personen kan de reisverzekering ook voorzien in bijstand voor de wagen. Denk maar een pechverhelping ter plaatse, waardoor u uw reis kan verderzetten. Of een afsleping naar een garage in de buurt, waar uw wagen kan worden hersteld. Duurt dat herstel langer dan verwacht, dan heeft u eventueel recht op een vervangwagen.

Kijk hierbij wel steeds na of uw polis beperkingen oplegt voor de leeftijd van uw wagen. Sommige verzekeraars leggen de grens op tien jaar, andere verzekeren ook oldtimers.

Tip: Hier vindt u een overzicht van formules voor pechverhelping

 

Jaarcontract of tijdelijk contract

Wie zich wil verzekeren tegen mogelijke pech op reis kan kiezen tussen een tijdelijke verzekering die de duurtijd van de (voorgenomen) reis dekt of een jaarcontract. In dat laatste geval bent u een heel jaar door verzekerd en moet u niet bij elke uitstap een nieuwe polis afsluiten. Dat kan handig zijn als u meerdere keren per jaar de grens overgaat.

 

Let op voor dubbele verzekering

U hoeft zich geen tweemaal voor hetzelfde risico te verzekeren. Dus gaat u best na welke dekkingen u reeds hebt.

. Ziekenfonds – Wordt u ziek of krijgt u een ongeval in een land van de Europese Unie of Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein of krijgt u er een ongeval en belandt u er al dan niet in het ziekenhuis, dan worden uw medische kosten ook terugbetaald door het ziekenfonds. U vraagt daartoe de gratis Europese Ziekteverzekeringskaart aan bij uw ziekenfonds als u vertrekt. Let wel: in een aantal landen komen de Belgische ziekenfondsen niet tussen. In dat geval neemt u dus best wel een afdoende reisverzekering.

. Kredietkaart – Aan (duurdere) kredietkaarten is vaak een verzekeringspakket verbonden. Daarin zitten soms ook dekkingen uit een reisverzekering zoals een annuleringsverzekering of een bagageverzekering. Kijk goed na of dat het geval is, alsook wat de voorwaarden zijn. Vaak moet de reis betaald zijn met de kaart om in aanmerking te komen. Bovendien ligt er doorgaans een maximum op de tussenkomsten.

. Al lid van Touring en VAB – De dekking van de mobiliteitsorganisaties Touring en VAB is regionaal beperkt. Gaat u verder, dan is een dekking via een reisverzekering aangewezen. Ook is het handig te weten hoe groot het netwerk is waarop u kunt terugvallen in het land van uw bestemming en van de landen waar u door moet om er te geraken.

 

Aandachtspunten

Let wel: reisverzekeringen zijn niet gestandaardiseerd. Elke maatschappij mag eigen tussenkomsten voorzien en eigen voorwaarde opleggen. U kunt ze zien in het informatiedocument dat de verzekeraar u moet voorleggen.

Kijk vooraleer u op reis vertrekt niettemin nog eens goed naar de bepalingen van uw polis. Eens u in het buitenland een schadegeval heeft, is het te laat. Hou ook rekening met franchises.

Dat alles geldt overigens niet alleen voor de klassieke reizen die u maakt, maar bijvoorbeeld ook voor het Erasmus-project dat uw zoon of dochter volgt. Mogelijks is er vanuit de onderwijsinstelling een specifieke polis afgesloten, maar zelfs dan weet u beter wat er al dan niet gedekt is. Indien nodig kunt u nog een bijkomende verzekering afsluiten.

Tip: Hier vindt u een handig overzicht van de reisverzekeringen die in ons land worden aangeboden.

 

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.