244, 24600

Zijn mijn kinderen die bij mijn ex wonen ook gedekt door de reisverzekering?

Zijn mijn kinderen die bij mijn ex wonen ook gedekt door de reisverzekering

U vertrekt op reis en neemt mee: een goede reisverzekering. Dan kan er toch weinig gebeuren. Denkt u. Want bij een schadegeval worden ook ‘de kleine lettertjes’ belangrijk. Op welke zaken moet u speciaal letten om niet onaangenaam verrast te worden? Zijn bijvoorbeeld uw kinderen die bij uw ex zijn gedomicilieerd wel verzekerd? En hoe oud mag de auto zijn waarmee u op reis gaat?

Een reisverzekering is geen overbodige luxe. Voor een beperkt bedrag kunt u zich indekken tegen de gevolgen van een gedwongen annulering van uw reis, tegen het verlies van uw bagage, tegen de financiële gevolgen van een ongeval op reis of kunt u bijstand inroepen bij materiële pech onderweg of bij onverwachte medische kosten.

Jaarlijks zijn tienduizenden Belgen dan ook blij dat ze zo’n verzekering hebben afgesloten. Maar soms leidt een schadegeval ook tot frustratie. “We hadden een verzekering, maar die weigerde tussen te komen.” De befaamde ‘kleine lettertjes’, weet u wel.

U doet er dan ook goed aan om uw polis eens grondig na te lezen voor u vertrekt en aandacht te schenken aan enkele belangrijke punten zoals:

- Wie is verzekerd? Zijn dat alleen de leden van het eigen gezin die nog bij u wonen? Of ook uw minderjarige kinderen die bij uw ex gedomicilieerd zijn? En wat met uw kleinkinderen? Of met het nichtje en neefje en een vriend van uw kinderen die meegaan op reis?

In het jaarcontract van Allianz Assistance zijn meereizende minderjarige kinderen uit een ontbonden huwelijk die niet meer onder hetzelfde dak wonen meeverzekerd. Dat geldt ook voor twee minderjarige kinderen die geen deel uitmaken van uw gezin, indien het verzekerde gezin zelf al uit minstens drie verzekerde personen bestaat. Bij AXA gaat het om uw minderjarige kinderen die niet bij uw inwonen en om minderjarige kleinkinderen van u of uw echtgenote of uw samenwonende partner die met u mee op reis zijn.

- Bent u zwanger? Dan kunnen er eveneens beperkingen zijn. Het jaarcontract van Allianz Assistance bepaalt over de dekking van bijstand aan personen: “Alle schadegevallen na 26 weken zwangerschap, vrijwillige zwangerschapsonderbreking of de bevalling en de ingrepen die eruit voortvloeien zijn in ieder geval van de waarborg uitgesloten.” Ook bij AXA is dat het geval.

- Hou oud mag de auto zijn waarmee u op reis gaat? Als u bij Allianz of AXA een reisverzekering afsluit, kunt u bijstand krijgen bij pech als uw voertuig niet ouder is dan tien jaar.

Waarop moet u nog letten? We pikken er nog enkele opvallende zaken uit.

- Sommige verzekeraars bieden u gedurende de looptijd van het contract een ongelimiteerd aantal interventies aan. Bij andere staat er wel een maximaal aantal tussenkomsten in de polis.

- Gaat u met de auto op reis: heeft u dan recht op een vervangwagen of niet als uw auto (tijdelijk) niet meer rijvaardig is?

- Voor sommige schadegevallen bieden verzekeraars een financiële tussenkomst. Hoe hoog die kan oplopen, kan grondig verschillen. Een analyse van de consumentenorganisatie Test-Aankoop leerde al dat bijvoorbeeld de terugbetaling van medische kosten kan uiteenlopen van 50.000 euro tot 2 miljoen euro. Dat is belangrijk voor wie een reis naar de VS plant, waar de factuur van een privéziekenhuis fors kan oplopen.

- Hoe zwaar weegt uw bagageverzekering? Is bijvoorbeeld uw laptop meeverzekerd? In een aantal polissen is dat niet het geval.

- Een aantal zaken worden in vrijwel alle polissen uitgesloten. Denk maar aan deelname aan professionele sporten, autoraces, schade door natuurrampen en pandemieën, gevolgen van oproer,…

Wil u weten hoe het met de polis bij uw verzekeraar zit? Dan kunt u dit eenvoudig online opzoeken. Elke verzekeraar is verplicht om informatiefiches te publiceren.

Tip:  Hier vindt u een overzicht van de reisverzekeringen die in ons land worden aangeboden.

Lees ook:

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.