282, 25653

Hoe laat u het loon van een studentenjob of zakgeld optimaal renderen?  

Hoe laat u het loon van een studentenjob of zakgeld optimaal renderen?
Aangeboden door

Studeren uw kinderen nog? En doen ze af en toe een studentenjob, doorheen het jaar of tijdens de vakantie, zonder dat ze daarmee grote kosten moeten dekken zoals hun studies? Dan is dé vraag: hoe laten ze dat geld aandikken tot wanneer ze het wel nodig hebben, zonder het daarbij meteen al te lang vast te zetten?

Stel dat uw zoon of dochter zestien jaar is en een eerste studentenjob doet. Wat zijn de opties om dat geld zo goed mogelijk te laten renderen? Uw eerste reflex is misschien: op een spaarrekening zetten.

Het verdiende geld sparen of niet?

Tot voor enkele jaren brachten spaarrekeningen nauwelijks iets op. Vandaag ziet de situatie er anders uit. De interessantste spaarrekening voor jongeren tot 25 jaar zonder verdere voorwaarden levert 2,10% totale rente op. Het gaat om het Europabank jongerenboekje.

Maar u vindt vandaag ook een spaarrekening zonder voorwaarden die 3,00% totale rente opbrengt (1,20% basisrente, 1,80% getrouwheidspremie): de Getrouwheidsrekening van NIBC. Alleen, hoelang blijft die spaarrente nog zo hoog?  Als de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve hun rentes verlagen, zullen de spaarrentes volgen, vertelde John Romain van financieel adviseur Immotheker Finotheker onlangs nog aan Spaargids.

Los daarvan is sparen op een gereglementeerde spaarrekening nog altijd het veiligst: het spaargeld is gewaarborgd tot 100.000 euro per bank en per persoon, ook als de spaarrekening op naam van uw minderjarige zoon of dochter staat. En het geld op de rekening blijft altijd beschikbaar voor onvoorziene omstandigheden.

Geld van studentenjob beleggen

Uw zoon of dochter zou het loon van een studentenjob of zakgeld ook kunnen beleggen. Maar als het dat zelfstandig wil doen, moet uw kind achttien jaar oud zijn. Dus heeft het uw hulp als volwassene nodig. Ofwel belegt u in uw eigen naam, ofwel op naam van uw kind, maar dan verliest u vanaf de achttiende verjaardag alle zeggenschap over het opgebouwde kapitaal.

De vraag is ook hoelang uw kind het geld kan missen. Want mogelijk brengt beleggen meer op, maar u loopt er ook meer risico mee. Zeker als u voor hogere opbrengst probeert te gaan. Hoe hoger de potentiële opbrengst, hoe groter het risico op verlies. Vandaar dat u het best eerst een spaarbuffer aanlegt, alleen belegt met geld dat u kan missen, en dat lang genoeg doet.

Starten met beleggen als uw kind zestien is (bij de eerste studentenjob), om alweer te eindigen als hij of zij achttien wordt, is waarschijnlijk te kort. Duurt het nog vijf jaar vooraleer uw zoon of dochter het geld opneemt? Dan kan beleggen mogelijk gunstig zijn, maar moet u nog altijd de risico’s en kosten verbonden aan beleggingen overwegen.

U kan ook vroeger beginnen met beleggen voor uw kind, waarbij u periodiek een bedrag (bijvoorbeeld een deel van het zakgeld) investeert via een beleggingsplan. U bepaalt zelf de periode (bijvoorbeeld maandelijks, per kwartaal of elk jaar) en het bedrag van de storting. De bank stelt u dan een plan voor dat past bij uw risicoprofiel. Maar op die manier beleggen doet u sowieso op lange termijn, want het risico op verlies blijft.

Tip: vergelijk nu de beleggingsplannen van Belgische banken.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen en spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.