282, 24572

Hoe worden uw groepsverzekering en pensioensparen belast bij verhuizing naar het buitenland?

Hoe worden uw groepsverzekering en pensioensparen belast bij verhuizing naar het buitenland?

Trekt u na uw beroepsloopbaan naar het buitenland? Welke gevolgen heeft dat dan voor de uitbetaling van uw groepsverzekering, uw pensioensparen en uw langetermijnsparen? Wordt de uitkering ervan nog in België belast of in uw nieuwe woonstaat? En is het voordeliger om de verhuis nog even uit te stellen tot alles is uitbetaald?

 

Pensioensparen en langetermijnsparen

Doet u aan pensioensparen of langetermijnsparen, dan wordt u belast als u zestig bent. Die belasting bedraagt voor het pensioensparen 8% en voor het langetermijnsparen 10%, althans indien u met de opbouw van een extra pensioenkapitaal bent gestart voor u 55 was. Anders wordt u belast op de tiende verjaardag van uw contract. Het gaat dus om een anticipatieve heffing want ze gebeurt vooraleer u effectief met pensioen gaat.

Op de einddatum van het contract of bij overlijden na de inhouding van deze anticipatieve heffing, zal er geen eindbelasting meer verschuldigd zijn, ook niet voor iemand die dan al in het buitenland woont.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de rendementen voor het langetermijnsparen

Tip: Hier vindt u een overzicht van de rendementen voor pensioenspaarverzekeringen

 

Groepsverzekering

Op groepsverzekeringen wordt de belasting via een bedrijfsvoorheffing bij de uitbetaling ingehouden. Ze kan verschillend kan zijn voor het deel van het kapitaal dat gevormd is met bijdragen van de werknemer en het gedeelte dat gevormd is met bijdragen van de werkgever. Het feit of u al dan niet blijft werken tot de pensioenleeftijd speelt daarin een rol.

Daarnaast moet de uitbetalende verzekeraar ook een bijdrage voor de sociale zekerheid van 3,55% en een eventuele solidariteitsbijdrage van 0% tot 2% in inhouden.

 

Bij verhuis

Als u echter naar het buitenland verhuist vooraleer de belastingen werden geheven, kan het wat complexer worden. Wordt uw extra pensioenkapitaal dan in België belast of wordt u belast door uw nieuwe woonstaat?

Om te vermijden dat zowel het land waar uw pensioeninstelling is gevestigd als uw nieuwe woonland belastingen zouden heffen en u dus tweemaal belast zou worden, sloten veel landen dubbelbelastingverdragen. Daarin komen ze overeen wie de belastingen mag heffen. Is er geen dubbelbelastingverdrag, dan bestaat inderdaad de kans dat u tweemaal wordt belast of geen belastingen moet betalen.

De inhouding van socialezekerheidsbijdragen wordt dan weer op Europees niveau geregeld. De algemene regel hier is dat de regels van de woonstaat van de begunstigde gelden. Maar let op: woont u in het buitenland, maar valt u toch onder de Belgische ziekteverzekering, dan houdt België deze bijdragen in.

 

Tweede pijler

Zoals altijd zijn er regels en uitzonderingen. Daarom vroegen we aan verzekeraar AG hoe dit in de praktijk verloopt.

Voor aanvullende pensioenkapitalen van de zogenaamde tweede pijler, vooral groepsverzekeringen, hangt de beslissing van AG om bij de uitbetaling al dan niet bedrijfsvoorheffing in te houden af van het feit of er al dan niet een dubbelbelastingverdrag bestaat met het land van fiscale woonplaats, maar ook of het gaat om een uitkering bij leven of bij overlijden, een uitkering aan een loontrekkende of zelfstandige en een uitkering in rente of kapitaal. Afhankelijk van het geval wordt er dan al dan niet een attest van fiscale woonplaats gevraagd. In sommige gevallen zijn er nog andere attesten of bewijsstukken nodig.

De gevolgen voor de belasting in de woonstaat hangen af van de fiscale wetgeving in die woonstaat en kunnen dus heel verschillend zijn.

De bijdragen voor de sociale zekerheid worden doorgaans door AG ingehouden, maar hierop zijn uitzonderingen mogelijk.

 

Derde pijler

Voor aanvullende pensioenkapitalen van de zogenaamde derde pijler – waaronder pensioensparen en langetermijnsparen – houdt AG dan weer steeds de taks in. Volgens het Wetboek Diverse Rechten en Taksen gaat het immers om een indirecte taxatie, die niet afhangt van het domicilie van de begunstigde.

Wanneer de taks op het langetermijnsparen echter nog niet werd ingehouden – bijvoorbeeld omdat de pensioenkapitaal voor de leeftijd van zestig jaar werd opgevraagd – zal er wel personenbelasting verschuldigd zijn. Voor uitkeringen in ons land houdt AG in die gevallen dan ook een bedrijfsvoorheffing in. Gaat het om iemand die al in het buitenland woont, dan wordt gekeken naar een dubbelbelastingverdrag.  De concrete fiscale gevolgen zijn bovendien afhankelijk van verschillende factoren: het product zelf, uitkering bij leven of bij overlijden, uitkering in rente of kapitaal, …

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over langetermijnsparen, pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.