282, 25612

Hoeveel kan u sparen op een spaarrekening, voor u roerende voorheffing betaalt?

Hoeveel kan u sparen op een spaarrekening, voor u roerende voorheffing betaalt
Aangeboden door

 Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaalt u geen roerende voorheffing. Maar hoeveel geld kan u dan op uw spaarrekening laten staan, vooraleer u dit interestbedrag bereikt? En wat doet u dan het best met de rest van uw spaarcenten?

Mogelijk heeft ook u een Belgische gereglementeerde spaarrekening. Het betekent dat de rekening wettelijk aan een aantal strikte regels moet voldoen. En, belangrijker om te weten, dat u geen roerende voorheffing moet betalen op een eerste schijf spaarrente.

Dat fiscaal vrijgestelde interestbedrag steeg dit jaar naar 1.020 euro, nadat het vier jaar lang 980 euro bedroeg. Het gaat om een bedrag per belastingplichtige. Met andere woorden: als de rekening op twee namen staat, verdubbelt het vrijgestelde bedrag naar 2.040 euro. Alleen op de extra interest betaalt u dan 15% roerende voorheffing.

Hoeveel onbelast sparen?

Hoeveel kan u op uw gereglementeerde spaarrekening sparen, zonder roerende voorheffing te moeten betalen? Een gewone spaarrekening bij BNP Paribas Fortis brengt in totaal 0,75% interest op. U moet dus een jaar lang 136.000 euro op de rekening laten staan om 1.020 euro interest te bekomen. De KBC Spaarrekening biedt een totale rente van 0,90%. Daarop moet u dus 113.333 euro een jaar aanhouden, voor 1.020 euro interest. Bij Belfius brengt de klassieke spaarrekening 1,10% totale rente op. U bekomt dus 1.020 euro interest, als u 92.727 euro twaalf maanden op de rekening houdt.

U vindt vandaag ook spaarrekeningen die meer opbrengen. Zoals de ‘gewone’ ING Spaarrekening: 2,25% totale rente, goed voor 1.020 euro interest bij een jaar lang 45.333 euro op de rekening. Maar ook spaarrekeningen waarmee u vandaag 3,00% totale spaarrente bekomt, zoals de NIBC-getrouwheidsrekening (zonder voorwaarden). Daarop bereikt u al 1.020 euro rente als u er 34.000 euro een jaar lang laat opstaan.

En wat met het ‘teveel’?

Wat doet u dan met het spaargeld waarop u wel roerende voorheffing zou betalen? Het heeft alvast geen zin om het geld op een andere spaarrekening op uw naam te zetten, want het fiscaal vrijgestelde maximum geldt per belastingplichtige, niet per rekening. Dus voor het totaal aan interest per jaar op alle spaarrekeningen op uw naam. Inclusief trouwens rente op spaarrekeningen op naam van uw eventuele minderjarige kinderen.

Kan u uw geld een tijdlang missen, zonder risico te nemen? Dan kan u uw resterende spaarcenten bijvoorbeeld op een termijnrekening zetten. Tijdens de looptijd is uw geld niet beschikbaar, maar u krijgt uw ingelegde kapitaal terug met een vooraf vastgelegde interest. De termijnrekening van ING op zes maanden levert momenteel het meest op: 2,73% netto (na aftrek van 30% roerende voorheffing), met een minimale inleg van 1.000 euro.

U kan ook beleggen via een tak21-spaarverzekering, als u uw geld ettelijke jaren kan missen. Met een gewaarborgde basisrente en geen 30% roerende voorheffing als u langer dan acht jaar belegt of een bijkomende overlijdensdekking neemt.

Tip: vind nu de beste spaarrekening voor uw spaargeld

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen, TAK 21 en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.