282, 25604

Pensioensparen of passief beleggen: wat doet u het best?

Pensioensparen of passief beleggen

Wat doet u het best: een aanvullend pensioen opbouwen via een formule van langetermijnsparen of door op een andere manier te beleggen? Dat laatste zou u bijvoorbeeld goedkoop en eenvoudig kunnen door passief te investeren in ETF’s.

Zodra u 18 jaar bent, kan u een aanvullend pensioen opbouwen via een formule van langetermijnsparen. U kunt dat onder meer doen door een tak21-spaarverzekering af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij. U bekomt dan een vaste basisrente. Die kan worden aangevuld met jaarlijkse winstdeelnemingen, als de verzekeraar erin slaagt om uw stortingen met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toestaat. Als aanmoediging om een extra pensioen op te bouwen, krijgt u van de overheid bovenop nog een belastingvermindering van 30% van de gestorte premies, met een maximum van 2.450 euro in 2024.

Het opgebouwde kapitaal krijgt u doorgaans uitbetaald als u 65 jaar bent, maar u kan ook langer doorgaan zolang u beroepsinkomsten hebt. U blijft dan verder van het belastingvoordeel genieten.

Wat kan langetermijnsparen opleveren?

Als voorbeeld nemen we de tak21-formule AG Insurance Top Rendement. Stel dat u 42 jaar bent en u gaat ermee door tot u 65 jaar bent. U kunt dan 24 jaar lang storten. <\p>

De gegarandeerde basisrente bedraagt 1,75%. Mogelijk heeft u ook recht op een winstdeelneming. Over 2023 bedroeg het totale rendement zo 2%.

Het bedrag dat u kunt storten, hangt af van uw inkomen. Voor ons voorbeeld gaan we ervan uit dat u elk jaar 2.450 euro stort. Om dat bedrag te mogen storten, moet u wel een netto belastbaar beroepsinkomen van ten minste 37.773,33 euro hebben. Uw belastingvoordeel bedraagt dan telkens 735 euro.

Op de gestorte bedragen betaalt u 2% premietaks: 49 euro als u 2.450 euro stort. Bovendien bent u elk jaar instapkosten verschuldigd. Voor AG Insurance Top Rendement kunnen die tot 6,50% oplopen, maar als u via Spaargids instapt, bedragen die slechts 0,50%. Beheerskosten zijn er niet.

Bent u 60 jaar en begon u voor uw 55ste met langetermijnsparen? Dan betaalt u 10% eindbelasting op het opgebouwde kapitaal en het rendement. Voor de volledigheid: start u pas met langetermijnsparen na uw 55ste, dan valt deze eindbelasting na tien jaar sparen.

Als u 65 jaar bent, krijgt u in onze simulatie uiteindelijk 62.920 euro plus winstdeelnemingen uitbetaald, terwijl u al die jaren samen 58.800 euro stortte.

Tegelijk betaalt u elk jaar 735 euro minder belastingen, of in totaal 17.640 euro minder. In realiteit kan dat meer zijn omdat de bedragen die u jaarlijks mag storten, worden geïndexeerd.

Of dat niet beter kan?

Mogelijk wel. Maar met de nadruk op ‘mogelijk’. U zou bijvoorbeeld op lange termijn kunnen beleggen in zogenaamde ETF’s of Exchange Traded Funds op de beurs. ETF’s volgen meestal een beursindex. Zo’n index geeft het koersgemiddelde weer van een aantal aandelen. Een ETF die deze beursindex volgt, probeert de prestaties van de index zo goed mogelijk te evenaren.

Waarom u erin zou beleggen? Omdat u er bijvoorbeeld meteen gespreid mee belegt, zoals het hoort. Tegelijk betaalt u weinig beheerkosten. Bovendien brengen ETF’s vaak meer op dan actief beheerde fondsen, zoals vorig jaar nog bleek uit de Europese versie van Morningstars Active/Passive Barometer 2023.

Maar dé regel van beleggen blijft wel gelden: meer potentieel rendement gaat altijd met meer risico gepaard, ook als u in ETF’s belegt. Dus ja, beleggen in ETF’s kan meer opbrengen, maar u geniet geen kapitaalgarantie, terwijl ETF’s onderhevig kunnen zijn aan schommelingen op de beurs.

Voorstanders zullen u dan zeggen dat de beurs er op lange termijn op vooruitgaat en dus mogelijk ook een ETF die een deel van die beurs volgt. Maar de beurs kan altijd crashen net op het moment dat u met pensioen gaat. Dat is een van de risico’s van ETF’s waarmee u rekening moet houden.

Neemt u dat risico liever niet, dan is langetermijnsparen wellicht toch een veiligere optie. Maakt u de vergelijking, kijk dan niet alleen naar het rendement, maar vergeet ook het belastingvoordeel van het langetermijnsparen niet mee te nemen in de oefening. Bovendien geniet u bij langetermijnsparen van een fiscaal voordeel, dat u ook zou kunnen beleggen.

Voor de volledigheid: AG biedt voor langetermijnsparen ook de mogelijkheid aan om te beleggen via Top Multilife, een tak23-beleggingsfonds. 

Tip: Vind de interessantste optie voor langetermijnsparen van dit moment

 

Lees ook:

Andere tips over langetermijnsparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.