België loopt ver achter met contactloos betalen
In Europa wordt al bijna 1 op de 2 betalingen met de bankkaart al contactloos uitgevoerd. In België is dat in amper 4% het geval. Maar ons land is klaar voor een inhaaloperatie, zegt Mastercard.
In België zijn volgens schattingen van Mastercard 38% van de debetkaarten en 85% van de terminals uitgerust met NFC-technologie, die contactloos betalen mogelijk maakt. Het volstaat om de kaart even in de buurt van het betaaltoestel te houden om de transactie mogelijk te maken. De geheime code intikken hoeft niet langer.
De kaartorganisatie verwacht dan ook dat tegen 2020 de overgrote meerderheid van de consumenten in staat zal zijn om met hun contactkaart te betalen bij de handelaar van hun keuze zonder dat ze nog moeten pinnen voor bedragen tot 25 euro.
Voorlopig zitten we niettemin nog altijd maar aan 4% contactloze betalingen in ons land. Daarmee lopen we ver achter op het Europees gemiddelde van 47% en zeker op de evoluties in Oost-Europa. Daar gaat Tsjechië op kop met 93% contactloze transacties in de winkels. De contactloze technologie, die 20 jaar geleden in dit land werd gelanceerd, maakt er nu integraal deel uit van het dagelijkse leven. Ook Georgië, Polen en Hongarije scoren hoog met respectievelijk 89%, 83% en 82% van alle contactloze transacties in verkooppunten.
Maar ook in onze buurlanden slaat het contactloos betalen aan. Frankrijk registreerde dit jaar 25% contactloze transacties in winkels. Nederland zit met 51% zelfs boven het Europees gemiddelde. Bijna de helft van de contactloze betalingen gebeurt er voor bedragen van minder dan 10 euro. In België bedraagt dit laatste slechts 25 procent.
Volgens de transacties die Mastercard in 2018 registreerde, zijn transport (27%) – waaronder tolstations en minimarkten langs autosnelwegen –, supermarkten (25%) en drankautomaten (22%) de sectoren waar het meest contactloos wordt betaald.
Een belangrijke struikelsteen blijft het vertrouwen in het systeem. De laatste jaren werd de vrees aangewakkerd dat een persoon een ongeoorloofde transactie zou kunnen uitvoeren door eenvoudigweg een betaalterminal in iemands buurt te houden. “Om dit te kunnen doen zou de fraudeur eerst een betaalterminal moeten verkrijgen en zich dus als handelaar moeten laten registreren. In geval van fraude zou hij dus rechtstreeks geïdentificeerd worden. Bovendien moet de terminal op minder dan 4 cm van de betaalkaart gehouden worden om de transactie uit te kunnen voeren, wat de handeling al een stuk moeilijker maakt”, aldus Mastercard.
- Is betalen via een QR-code wel veilig?
- Financiële sector gebruikt artificiële intelligentie om phishing te onderscheppen
- Mastercard betaalt retourzendingen online aankopen terug
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.