Hoeveel Belgen betalen eigenlijk nog cash?
Op de een of andere manier digitaal of elektronisch betalen, het gaat zo makkelijk en snel. Zodanig zelfs dat veel Belgen nog amper cash op zak hebben. Hoeveel betalen we nog contant? Waarvoor dan? En als we niet meer met munten en biljetten de rekening vereffenen, waarmee dan wel vooral?
Soms zou je denken: cash is iets van het verleden. Maar dan zien we de commotie die ontstaat wanneer er geldautomaten uit het Belgische straatbeeld verdwijnen, en besef je: contant geld is toch nog de wereld niet uit.
Hoe vaak betalen we nog cash?
Over het algemeen neemt het gebruik van cash al jaren af in ons land. Voor de coronapandemie gaf nog 72% van de Belgen aan in een bepaalde week aankopen cash betaald te hebben. In 2022 bleek dit percentage nog 59% te bedragen. Vandaag in 2023 hebben de Belgen ook maar nog gemiddeld 56 euro cash op zak, tegenover 61 euro voor de coronacrisis. Dat alles blijkt uit de Digital Payments Barometer, een studie uitgevoerd door de VUB voor onder andere Febelfin.
Waar we dat cash geld nog gebruiken? In België het vaakst op de markt (70%), maar ook op café (55%) en bij de dokter (48%), aldus een studie van iVOX uit december 2021, uitgevoerd voor Batopin, het initiatief waarmee de grootbanken een nieuw netwerk van geldautomaten uitrollen. Volgens de Europese Study on the Payment Attitudes of Consumers in the Euro area halen Europeanen nog cash boven voor 61% van alle dagelijkse supermarktaankopen, 68% van alle restaurantrekeningen en 51% van alle betalingen in tankstations.
Waarom we nog cash betalen? Vooral omdat je er volgens de bevraagden van het Europese onderzoek bewuster mee betaalt, omdat het betaalmiddel anoniem is én omdat je er erg direct mee de rekening vereffent. 64% in ons land vindt het ook nog altijd redelijk tot erg belangrijk om cash te kunnen betalen. Maar uiteindelijk verkiest nog slechts 19% van de Belgen cash als betaalmiddel, aldus de Europese studie.
Hoe betalen we dan wel?
Wel, het hoeft niet te verwonderen dat we heel veel met de kaart vereffenen. Gemiddeld betalen Belgen twee keer vaker elektronisch in de fysieke winkel dan cash. En contactloos is daarbij dé standaard geworden. Meer zelfs: 4 op de 5 Belgen betaalt in 2023 contactloos, volgens de Digital Payments Barometer, terwijl we dat voor 2020 maar zelden deden. 38% van de bevraagde Belgen betaalt zelfs het liefst contactloos met de kaart.
Waarom we zo graag met de kaart betalen? Wel, dé reden bij uitstek is zeker dat u dan niet zoveel cash op zoek moet hebben, blijkt uit de Europese studie. Maar met de kaart betalen, is volgens de bevraagden ook sneller, makkelijker en veiliger.
Online betalen Belgen het meest met de debetkaart, ongeacht het bedrag van de aankoop. Bedragen tot 25 euro vereffenen we in 2023 online vaker met onze bankapplicatie (23% tegenover 19% in 2022). Voor aankopen van minstens 50 euro halen we ook regelmatig onze kredietkaart boven.
En wat met mobiel betalen?
Ook het aantal mobiele betalingen in de fysieke winkel neemt toe. In 2023 betaalt 44% van de Belgen via QR-codes of geconnecteerde toestellen zoals een smartphone of slimme horloge tegenover 40% in 2022. 44% zegt ook vertrouwd te zijn met mobiel betalen via een QR-code. Misschien niet helemaal verwonderlijk: dergelijke mobiele betaalmethodes zijn vooral populair bij jongeren.
Tip: vind de interessante zichtrekening voor jongeren via onze vergelijker
- Wil u nog bankieren zoals vroeger?
- Betaalapp bonsai stopt ermee
- Kiest u voor een gemeenschappelijke rekening of voor twee aparte?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.